Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η ΛΑ.ΣΥ. Κρήτης για την αλλαγή χρήσης γης στα Αστερούσια

Για την αλλαγή χρήσης γης σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, στα Νοτιοδυτικά Αστερούσια, γίνεται λόγος σε σχετική επίκαιρη ερώτηση των περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης προς τον περιφερειάρχη, ζητώντας μεταξύ άλλων να απορριφθεί η αλλαγή χρήσης γης της συγκεκριμένης έκτασης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Δεκάδες οικογένειες βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων απειλούνται με έξωση από τα βοσκοτόπιά τους (ιδιοκτησίας της Μονής Οδηγήτριας), στα Νοτιοδυτικά Αστερούσια, προκειμένου να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκοί σταθμοί.
Συγκεκριμένα, χιλιάδες στρέμματα γης, βοσκότοποι, στην περιοχή των Αστερουσίων σχεδιάζεται να παραδοθούν σε επιχειρηματίες για φωτοβολταϊκά πάρκα, για τα συμφέροντα των επενδυτών στις «πράσινες» μπίζνες, εκτοπίζοντας την ποιμενική κτηνοτροφία στην περιοχή και ξεκληρίζοντας δεκάδες οικογένειες κτηνοτρόφων, που όπως οι πατεράδες τους και τώρα τα παιδιά τους, για πολλές δεκαετίες έχουν τα βοσκοτόπια τους στην περιοχή αυτή.
Δίκαια αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, αφού περιορίζεται δραστικά η έκταση των βοσκοτόπων, μειώνοντας δραματικά και τις επιδοτήσεις που στήριζαν το εισόδημά τους, που στην περίπτωσή τους μεταφράζεται σε διαρκή αγώνα επιβίωσης. Τους οδηγούν έτσι σε αφανισμό ! Δεν θα υπάρχει σπιθαμή γης για κτηνοτροφία, όχι για νέους κτηνοτρόφους, αλλά έστω για διατήρηση των υφιστάμενων.
Επιπλέον, για την παραγωγή ακριβού ηλεκτρικού ρεύματος που θα πληρώνει ο λαός, περιφρονείται η προστασία της μοναδικού φυσικού καλούς περιοχής, Βαθύ – Μάρτσαλο – Κεφάλι – Αγιοφάραγγο, αλλοιώνεται η οικολογική της φυσιογνωμία, διαμορφώνεται στην πράξη μια άναρχη βιομηχανική συγκέντρωση, που θα διαταράξει και το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής (χλωρίδα – πανίδα).
Οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική τους έχουν ματώσει τη ζωή σε αγρότες, κτηνοτρόφους, είναι ταυτόχρονα συναυτουργοί της κατάστασης αυτής, με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση», τις «πράσινες» επενδύσεις, με βασικό κριτήριο πάντα την κερδοφορία των ομίλων, εκτινάσσοντας περαιτέρω την τιμή της ήδη πανάκριβης για τον λαό Ενέργειας και φυτεύοντας άναρχα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά σε γη γεωργική, σε χαρακτηρισμένα βοσκοτόπια, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.
Αυτή την πολιτική για τις «πράσινες» μπίζνες και την απελευθέρωση της ενέργειας υπηρετεί και η περιφερειακή διοίκηση, στηρίζοντας τις καπιταλιστικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα, παρά τις λαϊκές αντιδράσεις (πχ υβριδικοί σταθμοί στο Λασίθι, στα Χανιά κτλ) .

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

Αν υπάρχουν περιβαλλοντικά αδειοδοτημένοι σταθμοί, που χωροθετούνται στη νοτιοδυτική πλευρά των Αστερουσίων

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η περιφερειακή αρχή ώστε:

Να απορριφθεί η αλλαγή χρήσης γης της συγκεκριμένης έκτασης.
Να απορριφθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στον συγκεκριμένο χώρο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα