Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Η ΛΑ.ΣΥ. Ηρακλείου για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας των σχολείων

Το πρόβλημα της έλλειψης σχολικών καθαριστριών καθώς και τους όρους εξασφάλισης της υγείας και ασφάλειας των παιδιών επισημαίνει μέσω σχετικής ανακοίνωσης η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου, κάνοντας λόγο για “απαράδεκτο ισχύον καθεστώς”, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη του κόσμου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Για άλλη μια χρονιά καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο σε κατεπείγουσα δια περιφοράς Συνεδρίαση, να πάρει απόφαση «για τον καθορισμό του αριθμού των σχολικών καθαριστριών» που εκ των πραγμάτων αφαιρεί τη δυνατότητα να συζητηθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της έλλειψης σχολικών καθαριστριών καθώς και οι όροι εξασφάλισης της υγείας και ασφάλειας των παιδιών μας.
Για άλλη μία χρονιά αυτό το σημαντικό έργο της υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, η κυβέρνηση απαιτεί και οι δημοτικές αρχές αδιαμαρτύρητα δέχονται να το αναλάβουν εργαζόμενες/νοι με το απαράδεκτο καθεστώς της σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, όπου κυριαρχεί, εκτός τις εξευτελιστικές αμοιβές, η ανασφάλεια για το αύριο, ο εργασιακός μεσαίωνας και οι μειωμένες ώρες εργασίας, αφού ο νόμος 4713/2020 ουσιαστικά ενταφιάζει τη δυνατότητα για μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Σύμφωνα με την απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, για το δήμο μας προβλέπεται ως μέγιστος αριθμός ωρών ημερήσιας απασχόλησης στον καθαρισμό των σχολείων 788 ώρες. Για τόσες μόνο θα καλύψει τις πληρωμές η κυβέρνηση. Για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών, το κόστος το επιφορτίζεται ο δήμος, οι δημότες δηλαδή. Οι πραγματικές ανάγκες όμως στο δήμο, όπως δείχνουν τα στοιχεία όλων των τελευταίων χρόνων και όπως βεβαιώνει η αρμόδια υπηρεσία, απαιτούν 1.317 ώρες. Με βάση επομένως την κυβερνητική λογική, οι δημότες πρέπει να επιφορτιστούν μια επιπλέον δαπάνη του ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000 €) το έτος.
Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι με τον όρο “νομιμότητα” εννοούν την επιβολή καθαρού εκβιασμού.
Γι αυτό ζητήσαμε να ληφθεί ως απόφαση του ΔΣ και να κοινοποιηθεί στην Κυβέρνηση το παρακάτω:
«Ζητάμε από την κυβέρνηση την έγκριση και χρηματοδότηση για την πρόσληψη του αντικειμενικά αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων, με πλήρες ωράριο.
Είναι απαράδεκτο να επιφορτίζεται ο Δημοτικός Προϋπολογισμός με δαπάνη ενός εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο αφαιρώντας τα από την κάλυψη άλλων αναγκών επειδή αυθαίρετα και ετσιθελικά αποφάσισε ο υπουργός και η κυβέρνηση.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, επιτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την υγεία και την ποιότητα ζωής των παιδιών μας στα Σχολεία τους.
Χρόνια εργάζονται καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου, μέσω των Σχολικών Επιτροπών και η απαίτησή μας είναι η μονιμοποίηση στις θέσεις εργασίας τους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.».
Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και στα Περιφερειακά και στα Δημοτικά συμβούλια, αλλά κυρίως στους καθημερινούς αγώνες και διεκδικήσεις των εργαζομένων, είναι μπροστά και υπερασπίζονται με κάθε τρόπο τα δίκια τους, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που μας καταδικάζει σε μια συνεχή βαρβαρότητα για τα συμφέροντα των λίγων.
Αυτό πρέπει να είναι και το κριτήριο ψήφου στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη. Για περισσότερους συμβούλους, στήριγμα στον αγώνα του λαού, κόντρα στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και την εκάστοτε αντιλαϊκή κυβέρνηση που υποχρηματοδοτεί τους δήμους.
Που θα ασκούν πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, στην επίθεση του κεφαλαίου που υλοποιούν οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί εκπρόσωποι τους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα