Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Η Κυπριακή Δημοκρατία μπροστά στις πιο δύσκολες εκλογές της

Η Λευκωσία σέρνει το χορό των εκλογών σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, καθώς χθες Κυριακή διεξήχθη ο πρώτος γύρος των εκλογών με πρωτιά Χριστοδουλίδη (πρώην ΥΠΕΞ που υποστηρίζεται από την ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ) με 2,4 μονάδες διαφορά που θα αναμετρηθεί με τον Μαυρογιάννη (ΑΚΕΛ)στον β’ γύρο.
Το ζητούμενο των κυπριακών εκλογών είναι πόσο κοντά ή μακριά από το τριακονταετές ανεκπλήρωτο αίτημα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα κινηθεί ο νέος πρόεδρος. Και οι τρείς υποψήφιοι δεν έδειξαν στοιχεία ότι έχουν επεξεργασθεί και διαμορφώσει σύγχρονη διαπραγματευτική στρατηγική απέναντι στα καινούργια στοιχεία που έχει προσθέσει ο Ερντογάν στην πολιτική του στο Κυπριακό, ούτε έχουν σχεδιάσει κινήσεις αποτροπής των τουρκικών σχεδίων.
Η Λευκωσία βρίσκεται εγκλωβισμένη στην παλιά, επίσημη έγκυρη και σύννομη με τις αποφάσεις και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ λύση της ΔΔΟ μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία όμως δεν έχει παράξει έργο και αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια .

Ύστερα από τριάντα χρόνια διαπραγμάτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί μια κατ’ όνομα ΔΔΟ, που να ικανοποιεί και την Άγκυρα, η Κυπριακή Δημοκρατία μετατράπηκε σε «συνιστώσα πολιτεία», με εκ περιτροπής προεδρία, με αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και τη νομιμοποίηση όλων των εποίκων , (που έχουν αλλάξει τη δημογραφική εικόνα των κατεχομένων με τους Τ/Κ να αποτελούν πλέον μειονότητα). Αντιθέτως η Άγκυρα του Ερντογάν έχει ξεπεράσει με την διεθνή ανοχή /προτροπή/σιωπηλή αποδοχή όλες τις κόκκινες γραμμές του διεθνούς πλαισίου και στις πολιτικές κινήσεις και επί του εδάφους:
Στο έδαφος των κατεχομένων , εδώ και δύο χρόνια, αργά, σταθερά και μεθοδικά, η Άγκυρα καταπατά την περίκλειστη περιοχή στην Αμμόχωστο, προωθεί τον εποικισμό και απωθεί ακόμα και τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, και κατασκευάζει βάσεις UAV;s, αλλά και ναυτική βάση στην Αμμόχωστο και στην Καρπασία.

Ο Ερντογάν έχει ενταφιάσει τη λύση της ΔΔΟ και προβάλει, ως μέσο και τελικό στόχο της διαπραγμάτευσης, τα κέρδη που θα αποκομίσει η Τουρκία από τους υδρογονάνθρακες ολόκληρης της Κύπρου, μέσω μιας «Χαλαρής Συνομοσπονδίας» στην Κύπρο, που θα οριστικοποιηθεί αφού κλείσει το κεφάλαιο της κατανομής των πόρων από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου. Ο Ερντογάν έχει πολλαπλώς ενημερώσει τον διεθνή παράγοντα για τη θέση του αυτή, από το 2018, καθώς κι τον ίδιο τον απερχόμενο πρόεδρο Αναστασιάδη, αναγκάζοντας τη Λευκωσία να ψελλίζει περί PLAN B στο Κυπριακό. Ο Ερντογάν έχει «απαιτήσει» από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία) να δεσμευθεί εγγράφως προς την Τουρκο/κυπριακή κοινότητα αλλά και στην Άγκυρα για την μοιρασιά των πόρων από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου. Απαιτεί δηλαδή η Άγκυρα, οι Τ/Κ να μοιρασθούν με τους Ε/Κ 50%-50% τα κέρδη από τους υδρογονάνθρακες στην οριοθετημένη κυπριακή ΆΟΖ. Στο μη οριοθετημένο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, στη νοτιοδυτική πλευρα της Κύπρου ,που σύμφωνα με την Άγκυρα επικαλύπτει την τουρκική ΑΟΖ, τα έσοδα από τους εκμεταλλεύσιμους υδρογονάνθρακες θα μοιραστούν 50%-50% ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία.

Περιττό να αναφερθεί ότι με τον «εγκλωβισμό» της ελληνικής ΑΟΖ στον 28ο μεσημβρινό και δυτικά μόνον , ( τουρκο/λιβυκή ΑΟΖ αλλά και μερική οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου), από τον 28ο μεσημβρινό και ανατολικά, μέχρι τις δυτικές ακτές της Κύπρου, η διαπραγμάτευση και μοιρασιά γίνεται μόνον ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Λευκωσία, με την Αθήνα να έχει νίψει τας χείρας της.
Το «εκφοβιστικό χαρτί» του Ερντογάν προς τη Λευκωσία είναι η ενσωμάτωση των κατεχομένων και ο διαμελισμό της Κύπρου, που κανένας πολιτικός στην Κύπρο δεν θέλε να του πέσει στο κεφάλι.
Το σκοτεινό μέλλον όμως δείχνει ότι ο νέος Πρόεδρος δεν μπορεί παρά να υπερασπιστεί μέχρι τέλους την Κυπριακή Δημοκρατία στο σύνολο της και να υπερασπιστεί/διαπραγματευθεί την ΑΟΖ της Κύπρου και τους πόρους της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα