Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Η κρητική ντοπιολαλιά μάθημα στο πανεπιστήμιο;

Μια πρωτοποριακή πρόταση καταθέτει ο Ιστορικός Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής “Το Αρκάδι”, ζητώντας να διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης η Κρητική διάλεκτος. Σχετική εσπερίδα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, με τον πρόεδρο του συλλόγου Γεώργιο Βλατάκη να διαβάζει το ψήφισμα που θα σταλεί στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα.

«Πιστεύουμε», τόνισε ο κος Βλατακης, «ότι η διδαχή της κρητικής διαλέκτου θα αποτελέσει το κλειδί για να ανοιχτεί το θησαυροφυλάκιο ενός πολιτισμού , ωσαν του Κρητικού, διδασκόμενο στο φυσικό του χώρο δηλ. το Πανεπιστήμιο Κρήτης». Κατέληξε δε ότι «είναι ευκαιρία ενόψει του εορτασμού των 40 ετών από ιδρύσεως του , το Παν/μιο Κρήτης να δωρίσει στους φοιτητές του την διδασκαλία της κρητικής διαλέκτου ,έστω κι ως μάθημα επιλογής. Πολλοί εθελοντές καθηγητές Πανεπιστημίου θα δηλώσουν συμμετοχή σε αυτήν την προσπάθεια , αρκεί να ακολουθηθεί και να υποστηριχθεί αυτή η πρωτοβουλία».

Ο κος Χριστόφορος Χαραλαμπάκης ήδη έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση αυτής της προσπάθειας του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, παρευρέθησαν στην εσπερίδα και προσυπέγραψαν: «η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κα Ειρήνη Πετρουλάκη, ο ομότιμος καθηγητής της θεολογίας του ΕΚΠΑ κος Γεώργιος Γαλίτης, η ερίτιμος κα Ελένη Κεφαλογιάννη, η ερίτιμος κα Ελένη Σήφη Βαρδινογιάννη, η Ελένη Θεοδωρουλάκη, ο αναπλ. Καθηγ, ψυχιατρικής κος Γεώργιος Καλλέργης με την συζ. του , η πρόεδρος κα Μαίρη Τζανακη από την Ενωση γυναικών Κρήτης, η Ευα Κουβίδου πρόεδρος των Νοτίων, ο γκαλερίστας Μανώλης Κανακάκης, ο καθηγ. Γιάννης Γρυντάκης με τη συζ. του, ο ιατρός Ζαχαρίας Πλαιτάκης , ο πρόεδρος του συλλόγου Χρωμοναστηρίου Στέλιος Παλάσσαρος, ο Νικος Τσιουδακης γεν γραμ ομοσπ. Αμαριωτών, ο Στέφανος Αντωνακάκης, ο Σταυρος Φωτάκης, ο Γεώργιος Λέκκας με την φιλόλογο κόρη του , η Λούλα Σακόραφου, η Νίτσα Λίτινα, η Αριστέα Βερνάδου, ο κος Κοσμάς Παυλάκης , η φιλόλογος Ελένη Δράγαση Σηφάκη, η ιατρός Αννα Φιλιώτη, η Λούλα Σακοραφου, η κ. Ιωάννα Παναγιωτάκη, η Δεσποινα Γαλλιάκη, ο Λευτερης Δρανδακης, τα ζευγη Τασου Παλιερακη, Αριστ. Λιαναντωνακη, Κων/νου Γαγάνη, Β. Φραγκιαδάκη,κά».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα