Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Η Κρήτη έχει δυναµική και παράγει πολιτισµό

Απόλυτα παραγωγικό, γόνιµο και εποικοδοµητικό ήταν το πρόσφατο σύντοµο οδοιπορικό στην Κρήτη µε την ευκαιρία την κοινωνική προσφορά συναδέλφων στον ευαίσθητο τοµέα του πολιτισµού.
Το δώρο που µας πρόσφερε η µοναδική σε όλη τη χώρα δραστήρια και δηµιουργική θεατρική οµάδα των επαγγελµατιών δηµοσιογράφων µελών της ΕΣΗΕΠΗΝ, µε την καταπληκτική παράσταση «Χάρολντ και Μόντ», απέδειξε περίτρανα ότι δηµοσιογραφία δεν είναι µόνο η επαγγελµατική προσέγγιση και απεικόνιση γεγονότων της καθηµερινότητας, αλλά η ενσυναίσθηση για την γενικότερη πνευµατική ανάταση και καλλιέργεια της κοινής γνώµης. Μπράβο λοιπόν σε όλους τους συντελεστές και φυσικά στον καταξιωµένο σκηνοθέτη Γιώργο Αντωνάκη, που τόσα χρόνια µοχθεί για το καλύτερο αποτέλεσµα στο θεατρικό σανίδι.
Η θεαµατική -µαζική- ανταπόκριση του κοινού αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της αµφίδροµης σχέσης των δηµοσιογράφων µε τους συµπολίτες τους. Εδώ οπωσδήποτε αξίζει να σηµειωθεί η τεράστια συµβολή και συνδροµή της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και του ∆ήµου Ηρακλείου, που για άλλη µια φορά απέδειξαν ότι µπορούν να σταθµίζουν τις ποιοτικές προσπάθειες και να τις ανταµείβουν.
Η πνευµατική συνεισφορά δεν σταµατά όµως εδώ. Περιδιαβαίνοντας στα ορεινά του Ηρακλείου είχαµε και µια άλλη ευχάριστη έκπληξη. Στο µοναστήρι της Παναγίας της Γκουβερνιώτισσας κοντά στο χωριό Ποταµιές νοιώσαµε δέος και απόλυτη ικανοποίηση για την αφοσίωση σ΄ ένα εξαιρετικό έργο ζωής του εκλεκτού αγαπητού συναδέλφου Μανώλη Αργυράκη και του Οργανισµού Πολιτισµού και Ανάπτυξης Ποταµιών η «Γκουβερνιώτισσα». Αξίζει πραγµατικά για όποιον επισκεφτεί την Κρήτη, να µεταβεί στον καλαίσθητο πραγµατικά εσωτερικά και εξωτερικά χώρο για να θαυµάσει το τι µπορεί να κατορθώσει η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Ένας χώρος µέσα και έξω από τη µονή που πριν µερικά χρόνια ήταν πραγµατικό ποιµνιοστάσιο, αποτελεί σήµερα υποδειγµατικό εκθεσιακό χώρο µε έντονα τα σηµάδια πατριδογνωσίας και της διατήρησης των ιστορικών περιόδων όχι µόνο της Κρήτης αλλά και ολόκληρου του ελληνισµού.
Η αναστήλωση της γραφικής µονής, η αποκατάσταση – αποκάλυψη – των σπάνιων εικόνων µε τη συµβολή της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τη συνδροµή ιδιωτών µαρτυρούν ασφαλώς το µέγεθος της προσφοράς. Στο χώρο λειτουργούν παράλληλα µουσεία ιερών κειµηλίων, λαϊκής τέχνης και εντύπων που αναφέρονται στην πολυκήµαντη ιστορική διαδροµή της µεγαλονήσου σε συνεργασία µε το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ. Επίσης στο χώρο έχει αναπτυχθεί και βοτανικός κήπος
Οι εκπλήξεις βέβαια δεν σταµατούν εδώ. Τον Ιούλιο στον ίδιο χώρο και στο Ηράκλειο έχουν προγραµµατιστεί εκδηλώσεις για τον κορυφαίο συγγραφέα και δηµοσιογράφο Νίκο Καζαντζάκη. Τη µοναδική και ανεπανάληπτη µορφή που σφράγισε την ελληνική λογοτεχνία.
Παράλληλα τον Ιούλιο στα Χανιά πραγµατοποιείται το «Θερινό σχολείο» για δηµοσιογράφους, φοιτητές και ερευνητές, από το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, σε συνεργασία µε το Α.Π.Θ.
Τέλος τον Αύγουστο στο Ρέθυµνο αναµένονται µε εξαιρετικό ενδιαφέρον οι εκδηλώσεις για τα ολοκαυτώµατα και τα θύµατα των ναζί κατακτητών που προετοιµάζει µε ιδιαίτερη επιµέλεια και φροντίδα η εκλεκτή συνάδελφος Εύα Λαδιά.

*Ο Θανάσης Μπαµπανεβας είναι πρόεδρος ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα