Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Η κρυφή γοητεία του νεοφασισμού

Σε μια εποχή και σε έναν κόσμο, όπου ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός κυβερνά τα πάντα, χωρίς αντίπαλο δέος μετά από την παταγώδη αποτυχία των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού και όπου 10 πάμπλουτες οικογένειες έχουν το εισόδημα των 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, δηλαδή του μισού πληθυσμού της γης.
Σε μια εποχή και σε έναν κόσμο που κάθε μέρα οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
Σε μια Αμερική (Η.Π.Α) όπου οι καλύτεροι πολίτες της μπαίνουν στο στόχαστρο του FBI και της CIA που αντί να ασχολούνται με τη δημόσια ασφάλεια ασχολούνται κυρίως με την προσωπική ζωή των προέδρων τους είτε ήταν ο πρόεδρος Κένεντυ παλαιότερα, είτε ο πρόεδρος Κλίντον στη νεότερη εποχή.
Σε μια εποχή, ελάχιστες μέρες πριν τις αμερικάνικες εκλογές, όπου το FBI προσπαθεί φανερά να παρέμβει και να αλλοιώσει το προβλεπόμενο αποτέλεσμα των εκλογών με βάση το παλιό πρόβλημα, τα email της Κλίντον, για να ευνοήσει τον Τραμπ.
Σε μια Αμερική (ΗΠΑ) όπου το εν τω βάθει στρατιωτικοβιομηχανικό συγκρότημα που την κυβερνά σε μεγάλο βαθμό, αλλά και τον κόσμο, όπως είπε ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ, ο νικητής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσιάζοντάς το ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Αμερική.
Σε μια Αμερική (ΗΠΑ) όπου, για τους πανίσχυρους προτεστάντες, οι φτωχοί, οι αποτυχημένοι χριστιανοί δεν αξίζουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που τους έδωσε ο πρόεδρος Ομπάμα, την οποία οι Ρεπουμπλικάνοι θα καταργήσουν.
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου οι ΗΠΑ και η CIA, με βάση τους πράκτορές τους, τους χουντικους, εγκατέστησαν δικτατορία, ενέργεια για την οποία ο πρόεδρος Κλίντον ζήτησε συγνώμη και εβοήθησαν τα μέγιστα στη μεγάλη προδοσία στην Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μετά την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από το νησί.
Σε αυτή την Αμερική και σε αυτή την Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, ακόμη και κάποιοι ψευτοαναλυτές, που καλλιεργώντας τα χαμηλότερα ένστικτα του λαϊκισμού, πιστεύοντας ότι με την ισοπέδωση των πάντων και μηδενίζοντας τα πάντα γοητεύουν ορισμένους από τους απλούς πολίτες, διακηρύσσουν τι Τραμπ, τι Κλίντον, όλοι το ίδιο είναι, όλοι είναι άχρηστοι. Eτσι πιστεύουν, ότι κολακεύονται κάποιοι από τους απλούς πολίτες.
Η όποια κρυφή γοητεία του νεοφασισμού, του φασισμού στον 21ο αιώνα, που και πάλι σηκώνει κεφάλι, στηρίζεται πέρα από τις οικονομικές ανισότητες, σε αυτή την ισοπέδωση. Ο σκοπός του νεοφασισμού είναι να στερεώσει αυτές τις τεράστιες ανισότητες, στις οποίες αναφερθήκαμε και να ισχυροποιήσει τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα και την στρατιωτικοβιομηχανική διαπλοκή, που είναι στο πλευρό του Τραμπ. Ο σκοπός του νεοφασισμού είναι να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τραμπ και να κινδυνεύσουμε να βρεθούμε κοντά σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, που θα είναι το τέλος των πάντων. Οι διεθνείς σχέσεις και οι διεθνείς συσχετισμοί είναι σχέσεις και συσχετισμοί συμφερόντων. Δεν στηρίζονται σε φιλίες προσώπων, δήθεν φιλίες του Τραμπ με τον Πούτιν.
Ναι η Κλίντον δεν θα αλλάξει τον κόσμο, αλλά μπορεί να μας γλυτώσει από την παράνοια του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ναι η Κλίντον δεν θα αλλάξει τον κόσμο αλλά στηρίζει και στηρίζεται στην απλή λογική, αυτή που έχει ανάγκη ο σημερινός άνθρωπος. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να στηριχθεί στη λογική, να ξεφύγει από το μηδενισμό και την ισοπέδωση. Να ξεφύγει από τη γλώσσα της υπερβολής και της παράνοιας. Να ξεφύγει από την πλήρη απογοήτευση για να φτάσει με βάση το δημοκρατικό πολίτευμα, που έχει και αυτό τις αδυναμίες του και τα ελαττώματά του, αλλά είναι ιστορικά το καλύτερο πολίτευμα, στην επανάσταση των συνειδήσεων. Να φτάσει στην κοινωνική απελευθέρωση και στην κοινωνική αλλαγή. Να φτάσει έτσι σε ένα καλύτερο κόσμο με κοινωνική δικαιοσύνη.
Νόημα στη ζωή μας δεν δίνει η ισοπέδωση και ο μηδενισμός των πάντων. Νόημα στη ζωή μας δίνει ο ανήφορος, το αντιστασιακό πνεύμα, ο ασταμάτητος αγώνας. Αυτά είναι τα ιδανικά της ατρόμητης Κρητικής Ματιάς (Regard Cretois) του Νίκου Καζαντζάκη. Ας σκεφτούμε λογικά.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα