Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Η κοινωνική ασφάλιση, η σύνταξη, η δημόσια υγεία και πρόνοια είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Κύριε διευθυντά,
η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ακολουθώντας τις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) φέρνει προς ψήφιση ένα κατάπτυστο νομοσχέδιο. Στόχος η εξαφάνιση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα είχε απομείνει στην ασφαλιστική και συνταξιοδοτική μας κάλυψη.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που κλιμακώνει την επίθεση όλων των προηγούμενων δεκαετιών στην κοινωνική ασφάλιση. Πατώντας πάνω στο αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αποκορύφωμα τον νόμο Κατρούγκαλου που έβαλε σε ισχύ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2016. Η ασφάλιση μετατρέπεται σε συντριπτικό βαθμό από κοινωνικό δικαίωμα σε καθαρά ατομική υπόθεση. Το νέο νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή του συστήματος των τριών πυλώνων στην ασφάλιση. Παρουσιάζοντάς το σαν αναπτυξιακό, δίκαιο, βιώσιμο που δεν αφορά μόνο τις συντάξεις και τις εισφορές αλλά αφορά στο σύνολο των παροχών των ταμείων και του κράτους στην περίθαλψη, στην υγεία στην πρόνοια.
Πρώτος πυλώνας αφορά την δημόσια ασφάλιση η οποία είναι ήδη σε ισχύ και δίνει ήδη συντάξεις και παροχές πτωχοκομείου (αναδιανεμητικός πυλώνας).
Δεύτερος πυλώνας αφορά στην επικουρική ασφάλιση (εισφορές ασφαλισμένων) η οποία λειτουργεί με βάση το κεφαλαιοποιητικο σύστημα (χρηματιστήριο).
Τρίτος πυλώνας αφορά την ιδιωτική ασφάλιση (κεφαλαιοποιητικός πυλώνας).
Στο δεύτερο κυρίως πυλώνα κρύβεται το χτύπημα και οι κατευθύνσεις που προσπαθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Εδώ η εισφορά μας δεν μπαίνει σε «συλλογικό ταμείο» αλλά λογαριάζεται αυτοτελώς σε ένα ατομικό κουμπαρά που θα τον διαχειρίζεται το κράτος χωρίς καμιά εγγύηση και θα διαμορφώνεται με τις τρέχουσες αποδόσεις στο ποσό που θα μας αναλογεί σαν ατομική σύνταξη. Δηλαδή ενώ εμείς θα καταβάλλουμε εισφορές και κόπους μιας ζωής δεν θα γνωρίζουμε το τελικό ύψος της σύνταξης. Είναι απίστευτη εξαπάτηση να προωθείται να διαλέξει ο ασφαλισμένος τη βαθμίδα επενδυτικού κινδύνου για την επικουρική του ασφάλιση. Αφού όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι που βιώνουμε από πρώτο χέρι το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον είναι αυτονόητο ότι η πλειοψηφία από εμάς θα επιλέξει την χαμηλότερη εισφορά χωρίς να περιμένει στην ουσία σύνταξη όταν θα φτάσει στα όρια συνταξιοδότησης.
Ο τρίτος πυλώνας, μας προτρέπει να στραφούμε προς την ιδιωτική ασφάλιση γνωρίζοντας καλά ότι όλα τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα έχουν στόχο την κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών. Η προσφορά και η ζήτηση θα είναι ο κανόνας που θα διαμορφώνουν και τις “παροχές”, χωρίς όμως την παραμικρή εγγύηση, πώς θα εξασφαλίζεται ο ασφαλισμένος σε περίπτωση χρεωκοπίας της ασφαλιστικής εταιρείας .
Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι η κρατική χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι όλο και λιγότερη κάθε χρόνο προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Θεωρεί δεδομένο την κλοπή των αποθεματικών χρονιά τώρα για να σωθούν οι τράπεζες. Θέλει να βαδίσει στις ίδιες γραμμές για την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης εκτελώντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Ολες αυτές οι κατευθύνσεις είναι προτεραιότητα για όλη την Ευρώπη στη μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών συστημάτων σε κυρίαρχο παράγοντα για τη λειτουργεία της οικονομικής και νομισματικής Ενωσης.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να καταγγείλουμε την απαράδεκτη στάση που κράτησαν οι πλειοψηφίες των διοικήσεων τόσο του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, όσο και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ν. Χανίων. Παρόλο που έγκαιρα ζητήθηκε από τα διοικητικά συμβούλια τους να πάρουν θέση και να οργανώσουν την όποια παρέμβαση απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα η συνειδητή αναβλητικότητα τους δεν άφησε περιθώρια παρέμβασης και δράσης του μαζικού κινήματος. Στην ουσία στάθηκαν απέναντι στα δίκαια αιτήματα που κατατέθηκαν για αξιοπρεπή κοινωνική ασφάλιση και συνταξιοδοτική κάλυψη. Τελικά για άλλη μια φορά ταυτίστηκαν πλήρως με τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΕΣΕΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ που θεωρούν ότι το νομοσχέδιο κινείται σε σωστή αναπτυξιακή προοπτική.
Συνάδελφε συναδέλφισσα,
σε καλούμε να απορρίψεις τα διλλήματα και να απαιτήσουμε μαζί να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοι νόμοι.
Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι και η λαϊκή οικογένεια έχουν ανάγκη από ένα δημόσιο υποχρεωτικό ασφαλιστικό σύστημα που να δίνει συντάξεις και να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας. Ενα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας με ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη .
Διεκδικούμε :
• Δημόσιο, υποχρεωτικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρη αποκατάσταση των απωλειών, αυξήσεις σε συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
• Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, επαρκώς χρηματοδοτούμενο από το κράτος με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης υγείας, παροχές και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Κατάργηση της εισφοράς υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα υγείας-πρόνοιας και φαρμάκου.
• Κατώτερη σύνταξη που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης π.χ. στα 600 ευρώ σήμερα, εγγυημένη στο σύνολό της από το κράτος. Διπλασιασμός των σημερινών συντελεστών αναπλήρωσης,
• Πλήρης σύνταξη στα 30 έτη εργασίας. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 60 έτη για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, στη βάση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων
Βουρλάκης Νίκος
Μπινιά Ιωάννα
Κανδιλιεράκης Γιώργος
Μπελώνη Πηγή
Ζωγραφάκης Νίκος

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες