Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Η κληρονομιά

Παρά την σύμπτωσή της με πολλά αλλά σημαντικά γεγονότα, τα οποία δεν επέτρεψαν την παρουσία σημαντικών ηγετών της αυτοδιοίκησης, η εσπερίδα «Παρελθόν , Παρόν και Μέλλον Ελαιολάδου» τελικά φαίνεται ότι πέτυχε, αν όχι όλους σίγουρα τους περισσότερους στόχους της.

Αυτό προκύπτει από το πλήθος των συμμετεχόντων αλλά και από τα σχόλια, όχι μονέ όσων την παρακολούθησαν, αλλα και πολλών άλλων που διάβασαν η πληροφορήθηκαν για αυτή.

Οι οργανωτές από αυτή την πλευρά πρέπει να έμειναν ικανοποιημένοι!
Ωστόσο, ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία έχει το τελικό αποτέλεσμα. Και αυτό βέβαια δεν εξαρτάται μόνο από αυτά που ειπώθηκαν στην εσπερίδα, αλλά και από αυτά στα οποία θα συμβάλλει τελικά να γίνουν στο άμεσο και προσεχές μέλλον.
Το αποτέλεσμα όμως αυτό, βέβαια, εξαρτάται εκτός από την βαρύτητα των όσων παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν αλλά και από την αξιοποίηση τους από αυτούς που λαμβάνουν η ελέγχουν τις πολιτικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα μελλούμενα αυτού του τόπου στον αγροτικό τομέα.

Και κύριο και σημαντικό συμπέρασμα της εσπερίδας, το οποίο, στην κρίσιμη αυτή περίοδο πρέπει να αξιοποιηθεί, είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει για το ελαιόλαδο η χώρα μας και ιδιαίτερα η Κρήτη. Και αυτά είναι πολύ σημαντικά. Είναι οι σχέσεις του με την υγεία και τον πολιτισμό! Είναι η πολυτιμη κληρονομιά πουμα αφησε το παρελθόν!

Για την υγεία έχει πίσω του την πρώτη και μεγαλύτερη έγκυρη διεθνή συγκριτική μελέτη των επτά χώρων η οποια απόδειξη ότι η μακροζωία των παλαιών Κρητικών οφειλόταν στην διατροφή τους με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Για τον πολιτισμό, έχει πίσω του τα πρώτα ευρήματα στον κόσμο για την χρήση του ελαιολάδου και ελαιοκάρπου στην διατροφή (κύπελλο Γερανιού, καρποί ελιάς Κ. Ζακρου), την πρώτη στο κόσμο απεικόνιση ελιάς (τοιχογραφίες και αγγειογραφίες της Κνωσού) αλλα και την πρώτη στην ΕΕ καταγραφή ελαιολάδου (πινακίδες Γραμμικής Β) .

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr       


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα