Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ!

Μπορεί οι μετεωρολόγοι να (ξανα)“κρούουν τον κώδωνα” τονίζοντας τα ολοένα και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ακραίων καιρικων φαινομένων (καύσωνες, πλημμύρες), όμως, αν όλες οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο δεν πάρουν από τώρα (μάλλον… χθες!) τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, το μέλλον για τον πλανήτη και το ανθρώπινο γένος προβλέπεται δυσοίωνο. Το να χαρακτηρίζεται δε “ιστορικός” ένας καύσωνα, θα είναι ρουτίνα!

Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: «Η ένταση και η διάρκεια ακραίων (καιρικών) φαινομένων στο μέλλον εξαρτώνται από τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα. Όσο αυξάνεται αυτό, ανάλογα αυξάνεται και η ένταση και συχνότητα των ακραίων καυσώνων.

Δηλαδή αυτό που ζούμε φέτος, μπορεί στο τέλος του αιώνα να γίνει ο κανόνας, εξαρτάται από το πόσο θα καταφέρουμε να μειώσουμε τις εκπομπές». Τα παραπάνω τόνισε ο Καθηγητής, κ. Κωνσταντίνος Συνολάκης, ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ (1/8, και «Χ.ν.», 2/8/21) επισημαίνοντας ταυτόχρονα τι πρέπει να γίνει.

Δυστυχώς, η ανθρώπινη μωρία και η απληστία ορισμένων εθνών, ελάχιστα ακούνε τους ειδήμονες, όπως εύκολα το διαπιστώνουμε και με την πανδημία. Έτσι, όταν αρχίσουν να επιβάλλονται οι αναγκαίοι περιορισμοί και τα αυστηρά “περιβαλλοντικά” μέτρα (όπως ακριβώς με τον Covid-19), ας μην εκπλαγούμε, αν στη θέση των σημερινών αντι-εμβολιαστών, μας προκύψει νέο “κίνημα” αντι-κλιματικό, με υπερμάχους τους αυτοκτονικούς “αντι-κλιματιστές”!

Οι αυτοκτονικές τάσεις ανέκαθεν καθόριζαν και τη μοίρα του ανθρώπου. Είτε με ανόητους πολέμους, είτε με απρόβλεπτους “πειραματισμούς”, ο άνθρωπος βιώνει πάντα λιμούς, λοιμούς και καταποντισμούς. Και επιβιώνει με τεράστιες απώλειες. Το κυριότερο, όπως τονίζει ο κ. Καθηγητής είναι ότι, «Το θέμα-της κλιματικής αλλαγής- δεν είναι απλά μετάθεση κόστους, είναι θέμα επιβίωσης της ανθρωπότητας». Θα συνειδητοποιήσουμε τη νέα επικείμενη πραγματικότητα; Θα κάνει ο καθένας μας ό,τι μπορεί, ώστε οι επόμενες γενιές να βρούν έναν πλανήτη βιώσιμο; Αισιοδοξούμε…

1 Comment

  1. Δίπλα στην ανθρώπινη μωρία και απληστία που γράφετε πρέπει νομίζω να προσθέσετε και την άγνοια ερμηνείας αυτού του πρωτόγνωρου φαινομένου!
    Πχ ο κύριος Φώσκολος διαφωνεί με την επίσημη ερμηνεία κάποιων επιστημόνων!
    Αν πχ η καύση υδρογονανθράκων ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή,η άσφαλτος των δρόμων που συσσωρεύει θερμότητα δεν ευθύνεται;;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα