Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Η κατάσταση του κόσμου το 2021

Φέτος όπως και τα δυο σχεδόν προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα σε όλο τον κόσμο ήταν και είναι η πανδημία του κορωνοϊού. Οι άνθρωποι άλλαξαν τις συνήθειές τους και σαν να ζούμε σε άλλες εποχές και σε άλλο περιβάλλον. Νέα πράγματα ήρθαν στη καθημερινότητά μας, οι μάσκες, τα εμβόλια, οι απολυμάνσεις, τα λεγόμενα safe passes σε ορισμένες χώρες, όπως η δική μας, και άλλα πολλά. Εκείνο όμως που χαρακτηρίζει γενικά τον κόσμο είναι μια απαισιοδοξία και γενικά σκεπτικισμός για τη ζωή μας. Επίσης η ποιότητα της ζωής μας έχει επηρεαστεί.

Κανένας δεν μπορεί να ξέρει πότε αυτή η πανδημία θα εξαφανιστεί και θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στη κανονικότητά. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών άρχισε τη φετινή του προσφώνηση στη Γενική Συνέλευση με τις φράσεις: «είμαι εδώ για να δώσω το σύνθημα του συναγερμού. Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει. Είμαστε εις την άκρη μιας αβύσσου και κινούμαστε στη λανθασμένη κατεύθυνση. Ο κόσμος μας δεν έχει ποτέ τόσο απειληθεί…»

Τα λίγα λόγια πιο πάνω δείχνουν τη κατάσταση του κόσμου.

Άλλο τεράστιο θέμα είναι το θέμα του κλίματος. Η διαφορά στην αντιμετώπιση του μεταξύ των βιομηχανικών χωρών και των αναπτυσσόμενων χωρών. Ένα μπάχαλο το οποίο δεν φαίνεται να μπορεί να διευθετηθεί τόσο εύκολα.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η φτώχεια στον κόσμο και επίσης η διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών. Με το θέμα της πανδημίας ορισμένες χώρες έχουν περίσσευμα εμβολίων και πολλοί από τους πολίτες τους δεν θέλουν να εμβολιαστούν, ενώ άλλες φτωχές χώρες δεν έχουν εμβόλια. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευση ένα 90% των Αφρικανών περιμένουν ακόμη για την πρώτη δόση του εμβολίου για το Covid-19.

Ένα άλλο θέμα που μαστίζει την ανθρωπότητα σήμερα είναι η διαφθορά σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη. Τα σκάνδαλα που ακούγονται είναι ανήκουστα.

Για να έρθουμε στο θέμα της διατήρησης της ειρήνης, το πρώτο μέλημα του ΟΗΕ, τα πράγματα δεν είναι πολύ ρόδινα.

Έχουμε πρώτο το πρόβλημα του Αφγανιστάν όπου ανθρωπιστική βοήθεια χρειάζεται εσπευσμένα καθώς και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών.

Η Αιθιοπία πάλιν είναι κέντρο ενόπλων συγκρούσεων. Προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν επίσης στην Myanmar και στο Sahel.

Οι γνωστές διαμάχες συνεχίζονται στην Υεμένη, στη Λιβύη και στη Συρία καθώς και μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Σε πολλές άλλες χώρες υπάρχουν προβλήματα, όπως π.χ. στη περιοχή μας με την συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη και την επιθετική της τακτική εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Το κυπριακό πρόβλημα διαιωνίζεται και διερωτάται κάποιος που θα πάει μέσα στο χάος της διεθνούς κοινωνίας που ζούμε.

Ο κόσμος δυστυχώς έχει χάσει τις ελπίδες του. Διερωτάται κάποιος ποια θα είναι η κατάληξη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα