Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Η κατάσταση στο Σουδάν

Μετά την καταστολή και αναίµακτη ανατροπή του καθεστώτος του Προέδρου al-Bashir τον Απρίλη του 2019, που πολλοί θεώρησαν ότι µια ειρηνική µετάβαση σε ένα δηµοκρατικό καθεστώς θα ακολουθήσει, δυστυχώς έχοµε σήµερον ένα νέο λουτρόν αίµατος στο Σουδάν µε τον έξω κόσµον να παρακολουθεί απαθής.

Οι δυο κύριοι πρωταγωνιστές είναι οι Στρατιωτικές ∆υνάµεις του Σουδάν (SAF) κάτω από την αρχηγίαν του στρατηγού al-Burhan, και οι παραστρατιωτικές Γρήγορες Βοηθητικές ∆υνάµεις (RSF) κάτω από την αρχηγίαν του στρατηγού Dagalo (γνωστού ως «Hemedti») (βλ. Alex de Waal, “Africa’s orphan state trapped in a vortex of chaos”, The World Today, February-March, 2024, σελ. 16-17).
Η σύγκρουση είναι άγρια και οι µεν R.S.F. κατηγορούνται για αγριότητες εναντίον πολιτών, οι δε S.A.F ελέγχονται για βοµβαρδισµούς εναντίον µη στρατιωτικών στόχων και άοπλων πολιτών.

Ο εµφύλιος πόλεµος δηµιούργησεν ένα χάος στο Σουδάν φθάνοντας µέχρι του σηµείου της πείνας. Οι γείτονες δε του Σουδάν λαµβάνουν µέρος στη διαµάχη υποστηρίζοντας ένα από τους εµπόλεµους. Αυτό χειροτερεύει βέβαια την κατάσταση. Οι ∆υνάµεις που επεµβαίνουν περισσότερον στη διαµάχη, κτυπώντας η µια την άλλην, είναι οι παραδοσιακοί παίκτες στην περιοχήν, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία. Νέες ∆υνάµεις που επεµβαίνουν είναι το Ιράν, το Κατάρ, η Τουρκία και οι περισσότερον αναµιγνυόµενοι, τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα.
Τα µεγάλα προβλήµατα του Σουδάν είναι η οικονοµική κατάσταση και οι εθνικο-θρησκευτικές διαφορές. Ούτε, όµως, οι εσωτερικές προσπάθειες ούτε αυτές των ξένων ∆υνάµεων µπόρεσαν µέχρι σήµερον να βρουν απάντηση σ’ αυτά τα προβλήµατα. Και η κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να παραµένει χαώδης.

*Ο ∆ρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα