Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν (ΙΙ)

Μια εβδομάδα από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η κατάσταση συνεχίζει με τις απαραίτητες δυσκολίες της.

Διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν, μερικές με πρωτοβουλία των γυναικών. Νεκροί στις διαδηλώσεις. Εκατοντάδες κόσμου συνωστίζονταν στις πρώτες μέρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Μετά οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα.

Μεταξύ των τεράστιων προβλημάτων που το νέο καθεστώς αντιμετωπίζει, είναι, βέβαια, ο σχηματισμός της Κυβέρνησης αλλά κυρίως η αναγνώρισή του από τις ξένες Δυνάμεις. Το Αφγανιστάν περιτριγυρίζεται από το Ιράν, τις Τουρκόφωνες πρώην επαρχίες της άλλοτε ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, το Πακιστάν, και έχει επίσης τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Εμιράτα (Η.Α.Ε), το Ομάν και το Κουβέϊτ, το Ιράκ, την Τουρκία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ως μακρινούς γείτονές του στα δυτικά και την Ινδία στα ανατολικά. Συνορεύει με μια μεγάλη Δύναμη, το Ιράν, και επίσης με το Πακιστάν, μαζί με τις 3 Τουρκόφωνες χώρες.

Είναι φυσικό, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, άλλες Δυνάμεις να πλησιάσουν το Αφγανιστάν, όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και βέβαια το Πακιστάν. Θα δούμε πού θα καταλήξουν οι διεθνείς αυτές επαφές.

Εκείνο που κάνει εντύπωση, εκ πρώτης όψης, είναι ο τρόπος που οι Αφγανοί αντιμετωπίζουν τους ξένους, με κανένα ενδοιασμό ή δειλία.

Ο λόγος είναι, μεταξύ άλλων, ότι ουδέποτε η χώρα αυτή κατελήφθη ως αποικία από τους ξένους. Δυο φορές οι Άγγλοι επιχείρησαν να την υποδουλώσουν αλλά χωρίς επιτυχία (βλ. Alain Campiotti, “L’ultime defaite”, L’Illustré, 18 Αυγούστου, 2021, σελ. 30-34).

Αυτό που συνέβη το 2021 με τους Αμερικανούς, έγινε και με τους Σοβιετικούς το 1989. Οι Σοβιετικοί το 1979 επέβαλαν στο Αφγανιστάν ένα καθεστώς, που τους υπάκουε. Το καθεστώς αυτό διήρκεσε δέκα χρόνια. Το 1989 έφυγαν οι Σοβιετικοί, όπως τώρα οι Αμερικανοί. Ο άνθρωπός τους, Muhammad Najibullah, παρέμεινε ακόμη τρία χρόνια ως Πρόεδρος, το 1996, όμως, εκρεμάσθηκε από τους Ταλιμπάν έξω από την οικία του.

Το 2021, που έφυγαν οι Αμερικανοί, ο άνθρωπος που επέβαλαν ως Πρόεδρο, ο Ashraf Ghani, έφυγε αμέσως από τη χώρα για το Ουζμπεκιστάν. Δεν ήθελε να πάθει τα ίδια με τον προκάτοχό του (ενθ.).

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν εξελίσσεται. Οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία. Ο κόσμος αναμένει…

23 Αυγούστου, 2021.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα