Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Οι καταρράκτες της Τζιτζιφιάς

Οταν πριν τέσσερις μήνες, στα μέσα του καλοκαιριού με φιλοξένησαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλοκαμιανών στα μέρη τους και με οδήγησαν στους καταρράκτες της Τζιτζιφιάς, για τους οποίους εδώ και έναν χρόνο είχαμε μιλήσει, δεν πίστευα στα μάτια μου!
Ηρθε, λοιπόν, ο καιρός την προηγούμενη εβδομάδα, αυτό που αντίκρισα τότε, να το δείξω στην οργανωμένη εξόρμηση του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων.
– Μα υπάρχει καταρράχτης; Στα Χανιά;
– Δίπλα στο Ελαφονήσι; Δεν το πιστεύω!!!
– Και τρέχει και νερό τέλος του Οκτώβρη;
Ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που έπρεπε να απαντήσουμε στους 60 συμμετέχοντες, από τον Ορειβατικό, που μαζί με ντόπιους -από τον εκεί πολιτιστικό σύλλογο, τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Χανίων και τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από την Κίσαμο- γίναμε 100 άτομα.
Ξεκινήσαμε με τα πόδια από τη Βάθη και ακολουθήσαμε χωματόδρομο και λίγο τσιμεντόδρομο, αλλά και μονοπάτι που είχαν καλοσημαδέψει τα παιδιά από την περιοχή, με την επίβλεψη του Μανώλη Πλοκαμάκη.
Στον έναν καταρράχτη, το μικρό, ανεβήκαμε αφού περπατήσαμε περίπου 2:30 ώρες. Νερό συνεχόμενο με ορμή έπεφτε από 15 – 20 μέτρα ύψος. Για τα γεωγραφικά δεδομένα της περιοχής, αλλά και την ημερομηνία (τέλος Οκτώβρη) το νερό ήταν αρκετό. Αυτός ήταν ο μικρότερος καταρράχτης. Τον άλλο, το μεγαλύτερο, που είναι πολύ ψηλότερος και με παραπάνω ροή θα τον ανεβούμε τον ερχόμενο Μάιο, όπως έχομε προγραμματίσει, αφού το περπάτημα είναι πιο επίπονο και πολύωρο.
Τα νερά αυτά προέρχονται από τον Άγιο Δίκαιο και μάλιστα είναι η δυτική κατάληξη του βουνού. Γυρίσαμε από άλλη διαδρομή περνώντας από την Τζιτζιφιά και καταλήγοντας στα Πλοκαμιανά, στη Μέσα Βρύση… όπου είχε ετοιμαστεί γιορτή από τον πολιτιστικό σύλλογο με πλούσιο φαγητό και καλό κρασί.
Παρών και ο δήμαρχος Κισάμου με τον οποίο είχαμε μια σύντομη εποικοδομητική συνομιλία, τόσο για την ενδοχώρα, όσο και για τις παραλίες της Κισάμου.
Εντυπωσιακό πάντως είναι το γεγονός ότι εκτός από τους ντόπιους, πολύ λίγοι Χανιώτες γνώριζαν την ύπαρξη αυτής της τοποθεσίας, αλλά και πόσα αξιοθέατα κρύβει η ενδοχώρα του νομού μας. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την ερχόμενη άνοιξη για να ανεβούμε στον μεγάλο καταρράχτη και να ευχαριστηθούμε την άγνωστη φύση του Νομού μας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα