Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Η κατάφορη αδικία στους πυροσβέστες µας

Κύριε διευθυντά,
θέλω µέσω της έγκριτης εφηµερίδας σας να εκφράσω την απογοήτευση που ένιωσα όταν διάβασα σε σελίδα µιας έγκριτης εφηµερίδας πως ο κ. υπουργός Κικίλιας αποφάσισε να κόψει τις άδειες όλων των πυροσβεστών, µάλλον γιατί δεν υπάρχει απαιτούµενος αριθµός ώστε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας µας στο Π. Σώµα.
Κύριε υπουργέ,
προερχόµενος από το Π. Σ. θέλω να κάνω γνωστό ότι κατά την πολύχρονη υπηρέτηση στο εν λόγω Σώµα ως µάχιµος, στα φύλλα της καρδιάς µου έχω καταγραµµένα µε ανεξίτηλα γράµµατα πάρα πολλά ανατριχιαστικά γεγονότα. Θα σας αναφέρω µόνο ένα κι ελπίζω να συνειδητοποιήσετε πόσο λάθος απόφαση πήρατε.
Καλούµενος, όταν υπηρετούσα στον Πειραιά, να προβώ σε µια αυτοκτονία ενός συνανθρώπου µας, φτάνοντας στο σηµείο του συµβάντος έπρεπε να µαζέψουµε το διαµελισµένο σώµα ενός συνανθρώπου µας πάνω και γύρω από τις γραµµές του ηλεκτρικού σιδηροδρόµου. Κι ενώ οι παρευρισκόµενοι στο σηµείο εκείνο συνάνθρωποί µας, πολλοί απ’ αυτούς ξερνούσαν αντικρίζοντας το φρικιαστικό εκείνο θέαµα, εµείς, το πλήρωµα του πυροσβεστικού οχήµατος, έπρεπε να βρούµε την ψυχική δύναµη -και τη βρήκαµε- να φέρουµε σε πέρας την εργασία µας όσο φρικτή κι αν ήταν. Κι αυτό κάναµε. Θα µου πείτε ότι τη δουλειά µας κάναµε κι ότι δική µας επιλογή ήταν να εξασκήσουµε το λειτούργηµα του πυροσβέστη, γνωρίζοντας περίπου τα συµβάντα που θα προκύπτανε στην όποια θητεία µας. Ναι, αλλά, δεν αποτελούν εξαίρεση από τους άλλους δηµόσιους υπαλλήλους οι πυροσβέστες. ∆εν υπηρετούν αυτοί κάτω από τη σκιά του στρατιωτικού καθεστώτος. Το ‘‘αποφασίζω και διατάζω’’ ανήκει πια στο παρελθόν.
Μάλλον δεν γνωρίζετε κ. υπουργέ πόσο ψυχοφθόρα και πόσο επικίνδυνη είναι η δουλειά του πυροσβέστη. Σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται επί σειρά 24ώρου χωρίς νερό και άυπνοι. Κι από την υπερβολική κούραση κινδυνεύουν να καούν ζωντανοί. Άλλωστε αυτό το κακό έχει συµβεί πολλές φορές στο παρελθόν. ∆εν είναι δοµηµένα τα σώµατα τους από κράµα τσιµέντου και ατσαλιού. Από σάρκα και οστά είναι όπως όλων των συνανθρώπων τους.
Γνωρίζω δε ότι ορισµένοι σταθµοί του
Π.Σ. στη χώρα µας υπολειτουργούν γιατί δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό. Και να έχετε υπόψη σας κύριοι της κυβέρνησης, το φιλότιµο των πυροσβεστών µας περισσεύει, όµως είναι κι αυτοί οικογενειάρχες, µεγαλώνουν και σπουδάζουν παιδιά κι έχουν κι αυτοί το δικαίωµα να ζήσουν λίγες µέρες στη θαλπωρή της οικογένειας τους και να ξεκουραστούν και µην καταχράστε το φιλότιµο τους και την αυτοθυσία τους γιατί είναι αδικία.
Τέλος εύχοµαι η παρούσα να βρει τη δέουσα ανταπόκριση.

∆ηµήτρης Κ. Τυραϊδής
συγγραφέας – ποιητής
µέλος της Παγκοσµίου Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών,
µέλος των Πνευµατικών ∆ηµιουργών νοµού Χανίων
και άλλων πολλών πολιτιστικών συλλόγων

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. έχω αιώνια υποχρέωση στους πυροσβέστες χανιίων και κατεπέκταση όλο το σώμα γιατι έσωσαν τον γιό μου πριν πολλά χρόνια.
    Να είστε πάντα καλά και να έχετε κουράγιο και δύναμη να αντιδράσετε σε οτι αδικίες σας συμβαίνουν.
    Πραγματικά οι πυροσβέστες αξίζουν την ευγνωμοσύνη και την υποστήριξη όλων μας, και όσοι έχουν αντίθετη γνώμη δεν πρέπει να κατέχουν δημόσιες θέσεις, πόσο μάλλον να παίρνουν αποφάσεις.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα