Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Η “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Τυπογραφίας χτυπά στα Χανιά

Φωτ.: Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας Αλαν Μάρσαλ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μουσείο Τυπογραφίας.

 

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την οργάνωση του ετήσιου συνεδρίου και της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας (Association of European Printing Museums – AEPM) που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Τυπογραφίας στις 11, 12 και 13 Μαΐου 2017.

Tο θέμα του συνεδρίου είναι “Γράφοντας ιστορία: Συλλογές, συλλέκτες και ο πολιτιστικός ρόλος των μουσείων Τυπογραφίας” και αναμένεται να προελκύσει στελέχη Μουσείων Τυπογραφίας από ολόκληρο τον κόσμο, ακαδημαϊκούς, ανθρώπους του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και των Γραφικών Τεχνών.
Μεταξύ των ομιλητών που έχουν ήδη ανακοινωθεί περιλαμβάνονται οι (αλφαβητικά):
• Γεράσιμος Λεωνίδας, αναπληρωτής καθηγητής της τυπογραφίας στο Τμήμα τυπογραφίας και γραφικών της επικοινωνίας, και αντιπρόεδρος της ATypI (Ηνωμένο Βασίλειο)
• Κλήμης Μαστορίδης, καθηγητής Τυπογραφίας και γραφικής επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Κύπρος)
• Γιώργος Ματθιόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Γραφιστικής της Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας (Ελλάδα)
• Κωνσταντίνος Στάικος, αρχιτέκτων, ιστορικός του βιβλίου και ερευνητής (Ελλάδα)
• Γιάννης Φίλης, πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης (Ελλάδα).
Πρόσφατα, τα Χανιά επισκέφθηκε ο πρόεδρος του AEPM Αλαν Μάρσαλ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη Γαρεδάκη, ξεναγήθηκε στο Μουσείο αλλά και στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου και του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου όπου θα φιλοξενηθούν κάποιες από τις εργασίες του συνεδρίου.
Ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Μουσείων Μουσείων Τυπογραφίας είναι ένας φορέας που φέρνει κοντά Μουσεία Τυπογραφίας, τυπογραφικές συλλογές, οργανισμούς και άτομα που μοιράζονται το ίδιο πάθος για την Τυπογραφία, τις γραφικές τέχνες και την ιστορία τους.
Στόχος του είναι η διάσωση της γνώσης και της τεχνογνωσίας, η ανταλλαγή ιδεών, προτάσεων και εμπειριών σχετικά με ό,τι αφορά την Τέχνη της Τυπογραφίας.
Ο Σύνδεσμος ξεκίνησε το 2003 ως μία καθαρά ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ωστόσο, στο πέρασμα του χρόνου η εμβέλειά του διευρύνθηκε και πλέον περιλαμβάνει μουσεία, οργανισμούς και πρόσωπα από ολόκληρο τον κόσμο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα