Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ιστορία μιας 16χρονης Εβραιοπούλας

» Εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα στο Πνευματικό Κέντρο


Την ιστορία της 16χρονης Εβραιοπούλας που μέσα στην Κατοχή πέθανε και τάφηκε στο νεκροταφείο πάνω στο οποίο έχει κτιστεί το σχολείο τους, αναδεικνύουν μέσα από ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ το οποίο παρουσιάστηκε χθες το βράδυ, οι μαθητές του 6ου δημοτικού σχολείου Χανίων! Παράλληλα, οι μαθητές έφεραν στη μνήμη την εβραϊκή κοινότητα των Χανίων που ξεκληρίστηκε στον τορπιλισμό του “Ταναΐς” τον Ιούνιο του 1944 ενώ οδηγούνταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Στη χθεσινή εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο  παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ των μαθητών του 6ου δημοτικού σχολείου: «Η κοιμωμένη εβραιοπούλα του σχολείου μας», με τον κόσμο να χειροκροτεί θερμά τους μαθητές για την εξαιρετική δουλειά τους.
«Αναζητώντας την ταυτότητα της μικρής εβραιοπούλας  (Σουλτάνα Σαλφάτη) ο τάφος της οποίας ήταν στην αυλή του σχολείου μέχρι τη δεκαετία του ΄60 οι μαθητές μας έμαθαν την ιστορία  των Εβραίων της Κρήτης », σημείωσε η  η διευθύντρια του σχολείου κ. Σμαράγδη Κατζουράκη.
«Ο χαμός των Εβραίων δεν είναι μόνο θλιβερός επειδή χάθηκε τόσος κόσμος αλλά επειδή διαγράφηκε ένα υφάδι από το πολυπολιτισμικό κεντητό της ζωής της Κρήτης και αυτό το υφάδι ήταν αδύνατο να αναπληρωθεί γιατί οι Γερμανοί δεν κατέστρεφαν μόνο ανθρώπους, κατέστρεφαν και πολιτισμικά δημιουργήματα», τόνισε  ο ποιητής και συγγραφέας Σήφης- Ιωσήφ Βεντούρας, ο μοναδικός εν ζωή απόγονος της εβραϊκής κοινότητας.
Ο ίδιος αναφερόμενος στην άνοδο των ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων στην Ευρώπη δήλωσε την ανησυχία του και επισήμανε πως «ο άνθρωπος φέρνει μέσα του και το κακό και το καλό και ο αγώνας είναι να χαθεί το κακό. Ένας αγώνας πολύ δύσκολος.  Τίποτα δεν αποδεικνύει ότι τέτοια γεγονότα δεν μπορούν να επαναληφθούν. Γιατί  το ολοκαύτωμα των Εβραίων, των Ρομά, των ομοφυλοφίλων διαφέρει από όλα τα άλλα από το γεγονός ότι οι Γερμανοί έστησαν μια βιομηχανία θανάτου και χρησιμοποίησαν τους ανθρώπους αυτούς ως πρώτη ύλη».
Στην εισήγηση της  η κ. Βασιλική Γιακουμάκη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπογράμμισε πως  «οι εβραικοί πληθυσμοί ήταν κομμάτι της ιστορίας της Κρήτης, τόσο αναπόσπαστο  το να είσαι Εβραίος όσο το να είσαι Σφακιανός, Κισαμίτης κα.» και ότι η 27 Ιανουρίου τιμάτε «καθώς εκείνη την ημέρα απελευθερώθηκαν οι λιγοστοί εν ζωή αιχμάλωτοι του στρατόπεδου Αουσβιτς-Μπιρκενάου από τον Κόκκινο Στρατό».
Στο «αποτρόπαιο πρόσωπο του ναζισμού-ολοκληρωτισμού » αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής που θύμισε πως στο “Ταναίς” χάθηκαν επίσης και χριστιανοί και από το χωριό Κάμποι των Κεραμειών και Ιταλοί αιχμάλωτοι των Γερμανών.
Ξεχωριστή αναφορά στη Συναγωγή “Ετς Χαγίμ” έκανε η ιστορικός και διευθύντρια της Συναγωγής κ. Ανια Τζουκμάντελ. Επισήμανε χαρακτηριστικά πως  « η ανακαίνιση και επαναλειτουργία της “Ετς Χαγίμ” το  1999 από τον Νίκο Σταυρουλάκη  ήταν μια προσπάθεια ανάκτησης   της μνήμης και μια νίκη απέναντι στο ναζισμό και στο Χίτλερ που ήθελαν να την εξαφανίσουν».
Στο τέλος της εκδήλωσης συγχαρητήρια σε εκπαιδευτικούς και μαθητές έδωσε ο προϊστάμενος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Μανώλης Μηλιαράκης τονίζοντας πως «θα πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας τον άνθρωπο  και να είμαστε απέναντι στο φασισμό και στο ρατσισμό», ενώ ο π. Αντώνης Σαπουνάκης πρότεινε να στηθεί ένα μνημείο στη μνήμη της Σουλτάνα στην αυλή του 6ου Δ.Σ. σε ανάμνηση της εβραϊκής κοινότητας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα