Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Η ισχύς εν τη… κοινοπραξία!

«Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης»
Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Μυρωδιά χαρτιού και φρέσκο μελάνι. Πολύχρωμα εξώφυλλα. Βιβλία πολυσέλιδα ή ισχνά. Ευπώλητα, αλλά και πιο “ψαγμένα”. Ποίηση, λογοτεχνία, ιστορικά, επιστημονικά, ρεαλισμός, φαντασία, διηγήματα, ιστορίες…
Τα βιβλιοπωλεία είναι κόσμοι μαγικοί που μπορούν να σε παρασύρουν σε άλλες εποχές, άλλες ζωές, άλλες προσλαμβάνουσες. Είναι το πραγματικό αντίστοιχο της Αλίκης στον καθρέφτη. Όλα είναι πιθανά μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου…
Πριν λίγες ημέρες, 4 βιβλιοπωλεία των Χανίων, ένωσαν δυνάμεις και δημιούργησαν μια πραγματική μαγεία. Το 1ο φεστιβάλ βιβλίου, μια λαμπερή γιορτή για το βιβλίο, τους δημιουργούς του, και –φυσικά- τους αναγνώστες ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή με τεράστια επιτυχία.
Δεκάδες εκδηλώσεις, σπουδαίοι ομιλητές από 7 χώρες και χείμαρροι από βιβλία πρωταγωνίστησαν τις 5 ημέρες του Φεστιβάλ, που στόχο είχε να βάλει –εκ νέου- το βιβλίο, την ανάγνωση στο επίκεντρο, καλώντας αναγνώστες κάθε ηλικίας σε μια γιορτή έξω από τα συνηθισμένα.
Η δύναμη ως γνωστόν βρίσκεται στο εμείς και όχι στο εγώ. Με αυτή τη λογική, και παρά τις προφανείς δυσκολίες, τα βιβλιοπωλεία Koukoubook, Librairie, Τρενάκι και Μυθολογία αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο υποστήριξης μιας διοργάνωσης του Δήμου και της Περιφέρειας που ουσιαστικά καλούσε τον κόσμο να «γνωρίσει» εκ νέου τη δύναμη του βιβλίου. Και απ΄ότι φάνηκε, όταν τα βιβλιοπωλεία ενώνουν δυνάμεις, μαγικά πράγματα συμβαίνουν! Το 1ο Φεστιβάλ βιβλίου απέδειξε περίτρανα ότι σε μια εποχή που κυριαρχεί η εικόνα, τα laptop, τα κινητά και τα tablet, το βιβλίο –και η σχέση του συγγραφέα με τους αναγνώστες- παραμένει ένας πανίσχυρος δεσμός.
Σήμερα, στα ΧΝ μιλούν οι εκπρόσωποι των βιβλιοπωλείων βοήθησαν καταλυτικό στο να δοθεί πνοή στο φεστιβάλ, αλλά –το πιο σημαντικό- πήραν επάνω τους μέρος της οργάνωσης μιας εκδήλωσης που –στις μέρες μας- σε πολλούς φάνταζε ουτοπική.

Ελένη Τενεκετζή – Κοukoubook


Ηταν η αγάπη μας για το βιβλίο, που μας οδήγησε αρχικά στην απόκτηση ενός μικρού βιβλιοπωλείου! Και στη συνέχεια ήταν η αγάπη σας για αυτό που ξεκινήσαμε που μας βοήθησε να μετακομίσουμε σε μεγαλύτερο χώρο, να κάνουμε μαζί πολλές δράσεις και να αποκτήσουμε φίλους παντού. Σήμερα 10 χρόνια μετά το koukoubook απέκτησε και eshop για να φτάνουμε παντού και σε όλους!
Η σχέση με τους πελάτες μας, τους περισσότερους τουλάχιστον, είναι φιλική και βρίσκονται πλέον σε όλη την Ελλάδα – κάποιοι και στο εξωτερικό- κι αυτό μας κάνει να ψάχνουμε ευφάνταστους τρόπους να επικοινωνούμε μαζί τους.
Μια μέρα του Μάρτη μας ενημέρωσαν για την διοργάνωση ενός μεγάλου φεστιβαλ βιβλιου στην πόλη μας!
Η πρώτη αντίδραση ήταν ενθουσιασμός και η δεύτερη αγωνία και περιέργεια για το πως θα πραγματοποιηθεί κι αν πετύχει!
Εκείνο που καταλάβαμε από την αρχή ήταν πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος απο το να γίνει “συνεργατικό ταμειο’. Οι 4 συνάδελφοι που αποφασίσαμε να συμμετέχουμε δεν χρειάστηκε να κάνουμε 2ες σκέψεις. Δημιουργήσαμε την κοινοπραξια και ξεκινησαμε τη δουλειά! Ο κοινός στόχος ήταν “να πάμε να το ζήσουμε!” Να ζήσουμε αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία χωρις να είναι αυτοσκοπός το εμπορικό κέρδος! Αν ερχόταν κι αυτό, καλοδεχούμενο, μας αρκούσε ωστόσο που θα είμασταν μέρος αυτού του μεγάλου στοιχήματος!
Είμαστε βιβλιοπώλεις, αλλά μην ξεχνάμε πως δουλειά μας δεν είναι μόνο να πουλάμε βιβλία, είναι και να παράγουμε πολιτισμό. Να δημιουργούμε τους αναγνώστες του αύριο, να φέρνουμε τον κόσμο κοντά στο βιβλίο. Να θυμίζουμε πως εκτός από τον ηλεκτρονικό κόσμο, υπάρχει και η μαγεία της ανάγνωσης, οι ατέλειωτοι κόσμοι στους οποίους μπορούμε να «βουτήξουμε» και να αναδυθούμε καλύτεροι άνθρωποι. Προσωπικά πιστεύω πως το στοίχημα για την επιτυχία του πρώτου  φεστιβάλ βιβλίου στα Χανιά κερδήθηκε. Και πως ένας σπουδαίος θεσμός δημιουργήθηκε!

 

Στέφανος Γιακουμάκης – Librairie

Το βιβλιοπωλείο Librairie έχει μακρά πορεία στα Χανιά. Ξεκίνησε πριν από 33 χρόνια, από την Ελένη Κουτσουπάκη, η οποία σε μικρή ηλικία, ορμώμενη από την αγάπη της για το βιβλίο, θέλησε να δημιουργήσει ένα χώρο που θα έφερνε σε επαφή την ίδια, τα βιβλία και το αναγνωστικό κοινό των Χανίων. Η αρχή ήταν δύσκολη, οι συνθήκε αντίξοες, ωστόσο κατάφερε να επεκτείνει και, λίγα χρόνια μετά, να στεγάσει το Librairie σε ένα νέο, μοντέρνο χώρο επί της Ανδρέα Παπανδρέου. Αρωγοί στην προσπάθειά της πλέον, οι γιοι της, Μιχάλης και Στέφανος, που με την ίδια αμέριστη αγάπη, συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ενεργά στην προώθηση του βιβλιοφιλικού θεσμού στην πόλη μας.
Η συμμετοχή του Librairie στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων ήταν μονόδρομος, καθώς οι στόχοι του συνάδουν με τις αξίες που εκπροσωπεί το βιβλιοπωλείο. Όπως αναφέρει ο Στέφανος Γιακουμάκης, εκπρόσωπος του βιβλιοπωλείου στο Φεστιβάλ, η ιδέα μιας κοινοπραξίας με μοναδικό στόχο την προαγωγή του πολιτισμού, και μακριά από κάθε προσωπικό όφελος, μας ενθουσίασε. Οι συναντήσεις με το αναγνωστικό κοινό, η γνωριμία με σημαίνοντα πρόσωπα της τέχνης και των γραμμάτων ήταν μια μοναδική εμπειρία. Ο θεσμός του Φεστιβάλ ήταν απαραίτητος για τα πολιτισμικά δρώμενα της πόλης, και, όπως όλα δείχνουν, πέτυχε τους στόχους του.

Σοφία Κουμαδοράκη – Το τρενάκι

Το τρενάκι ξεκίνησε πριν από 18 χρόνια, ένα όνειρο που προέκυψε καθαρά από την αγάπη μου στα βιβλία, Όταν στις αρχές του Μάρτη προτάθηκε από την διοργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ Βιβλίου να συμμετάσχουμε ως κοινοπραξία στην ιδέα, παρά τους αρχικους δισταγμούς επικράτησε ο ενθουσιασμός! Καλούμασταν να οργανώσουμε μια εκδήλωση όπου το κοινό θα γνώριζε και θα συνομιλούσε με συγγραφείς, τα παράθυρα στη γνώση θα άνοιγαν διάπλατα και η μαγεία του βιβλίου θα ταξίδευε τους επισκέπτες. Η συνεργασία με την ομάδα των 4 ήταν άψογη. Δουλέψαμε ακούραστα, με ενθουσιασμό και το αποτέλεσμα θεωρώ πως μας δικαίωσε. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που ήμουν μέλος μιας ομάδας με όραμα και δημιουργικότητα, τους ευχαριστώ θερμά και περιμένω με ανυπομονησία το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά. Εξάλλου το βιβλίο είναι εδώ ο μεγάλος πρωταγωνιστής και το Φεστιβάλ, ένας θεσμός που όπως όλα δείχνουν θα επικρατήσει.

Γεωργία Μαυρίδου – Μυθολογία


Το Βιβλιοπωλείο Μυθολογία δημιουργήθηκε πριν από 26 χρόνια από μια διάθεση να μοιραστούμε την «προσωπική» μας  βιβλιοθήκη με άλλους αναγνώστες, λέει η Γεωργία Μαυρίδου. Έξελιχθηκε σε  τόπο συνάντησης, ανάγνωσης και προτάσεων σε βιβλιόφιλους και βιβλιόφιλες κάθε ηλικίας. Η ιδέα για το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά μας γύρισε σε αυτή την πρώτη ρομαντική αγάπη για το βιβλίο και τους ανθρώπους που εργάζονται γι αυτό. Δηλώσαμε εξαρχής συμμετοχή, άνευ όρων, χωρίς καμία οικονομική μελέτη ή εμπορικό ενδιαφέρον, μόνο για τη χαρά του να είμαστε κομμάτι μιας μεγάλης γιορτής. Προκειμένου να πετύχει ο στόχος και να υλοποιηθεί η ιδέα, η δημιουργία μιας κοινοπραξίας βιβλιοπωλών κρίθηκε απαραίτητη. Ο ενθουσιασμός του κοινού, οι συναντήσεις με τους ανθρώπους του βιβλίου, η υπέροχη συνεργασία με τους συναδέλφους βιβλιοπώλες μας επεισαν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Μετά το τέλος του φεστιβάλ νιώσαμε την μοναδική χαρά της συνάντησης, αισθανθήκαμε πως η προσπάθειά μας συντέλεσε στη δημιουργία ενός θεσμού που χρόνο με το χρόνο θα γίνεται όλο και πιο δυνατός, όλο και πιο απαραίτητος.

Info: 
Το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματοποιήθηκε Τετάρτη 29/06 έως και την Κυριακή 03/07, αποτελεί συνδιοργάνωση των 4 βιβλιοπωλείων, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων και τελεί υπό την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα