Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Η εικόνα της σύγχρονης Ενορίας ως πρόβλημα

Β’ ΜΕΡΟΣ

Το “υποθετικό” ερώτημα προς κάποιους πολίτες στο οποίο αναφερθήκαμε χθες (“τι σημαίνει ο Ναός της Ενορίας τους”) και τις απαντήσεις -ανάξιες πάντως σχολιασμού- εντυπωσιάζει εκτός από την άγνοια, η απόσταση, η αδιάφορη στάση, κάποτε στα όρια κυνισμού!
Ο αναγνώστης διαισθάνεται βέβαια τις αντιδράσεις μιας κοινωνίας ράθυμης, βαθιά πληγωμένης αλλά και προδομένης ώστε να αντιμάχεται θεσμούς και κατεστημένα, καυτηριάζοντας αρχές, υποσχέσεις και διαψεύσεις, τερτίπια και ελιγμούς της εξουσίας, τάχα για ένα “ελπιδοφόρο” μέλλον ή για “καλύτερες μέρες” όπως άκουγε πάντα.
Σε περιστάσεις ανάλογες ο “προδομένος” λαός, αδικώντας ο ίδιος τον εαυτό του, θα κραυγάσει, με το στόμα του ποιητή: «Γιούχα και πάλε γιούχα των πατρίδων»!
Σήμερα η ευσυνειδησία και η ενσυνείδητη εργασία, η παιδεία ως καλλιέργεια του ανθρώπου και η αριστεία υπονομεύονται και τιμωρούνται!
Είπε κάποιος ότι οι  Έλληνες σε ώρες κρίσης πάντα ήταν “μια γροθιά”. Τώρα η στάση των κυβερνώντων εξωθεί σε διάσταση και σύγκρουση τους πολίτες. Μένοντας τελικώς κοινωνία κατ’ εξοχήν του ΧΡΕΟΥΣ και της πίεσης για απόδοση των οφειλόμενων ζούμε το άγχος διεθνών πιέσεων και κατακραυγής να μας εξουθενώνουν.
Ο μακρόχρονος εγκλωβισμός, στο “ευρωδράμα”, εξελίχτηκε σε εφιάλτη και τρόμο του πολίτη οδηγώντας τον συχνά σε απελπισία και σύνδρομα αυτοκαταστροφής. Δράστης η ματαιοδοξία της “ισχύος”, της υπεροχής και η απληστία του “κεφαλαίου”. Σίγουρη πάντοτε η υφαρπαγή των λαϊκών δικαιωμάτων, της ελευθερίας, της ισότητας, με αναίρεση φυσικά της Δημοκρατίας. Πάγια μέθοδος η διαίρεση λαών, οι εμφύλιες συρράξεις, οι τραγωδίες τύπου Ιράκ, Συρίας κ.ο.κ. Πίσω απ’ όλα οι επεμβάσεις κρατών σε κράτη, οι “διευθετήσεις” προς το συμφέρον των ισχυρότερων, πάντα ερήμην των λαών συχνά και των ηγετών τους!
Επιστρέφοντας στο θέμα και στο ζήτημα της Ενορίας, ανάγκη να θυμήσουμε πρώτιστα το πελώριο φαινόμενο μόνιμης κακοδιαχείρισης αυτής της πατρίδας ως απαρχή μιας μόνιμης κακοδαιμονίας.
Αναφέρονται μόνο οι επιπτώσεις στη λειτουργία των θεσμών, στις ευρύτερες σχέσεις με τους εταίρους και την παγκόσμια κοινότητα. Η παρατηρούμενη τον τελευταίο καιρό έξαρση της κακοδιοίκησης με τις παλινωδίες, τα ψεύδη χωρίς τέλος, ευθύνονται για τον κλονισμό κύρους και εμπιστοσύνης της χώρας διεθνώς, ενώ αναρριπίζονται οι εντάσεις και βαθαίνει η κρίση στο εσωτερικό.
Οι συγκρούσεις εξάλλου μεταξύ των πολιτών, ως μοιραίο στάδιο της κακοδιαχείρισης μιας χώρας επισημαίνεται και στο ακόλουθο “ρήμα” του Παύλου: «ει δε αλλήλους δάκνετε και κατεσθίετε, βλέπετε μη υπ’ αλλήλων αναλωθήτε»! (προς Γαλάτας Ε. 15). Ο λόγος φυσικά παραπέμπει και στους σημερινούς γείτονες και τους δηλωμένους εταίρους και “φίλους” οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία- όποτε κι αν αυτή εμφανιστεί- να κινηθούν κατά της Ελλάδας.
συνεχίζεται


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

“Άφαντο” το κρητικό μέλι από τα ξενοδοχεία

Εκτός των ξενοδοχείων παραμένει το τοπικό μέλι, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους μελισσοκόμους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ποσότητες που διακινούνται στην τουριστική ζώνη...

Ορατότης… μηδέν εξαιτίας της ομίχλης στα Χανιά! (φωτ. & video)

Πυκνή ομίχλη έχει καλύψει το πρωί της Τετάρτης τα Χανιά με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι σημαντικά περιορισμένη όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Αυτή είναι...

Βιολογικές φράουλες στα Χανιά

Mια θέση στις προτιμήσεις και στο τραπέζι του καταναλωτή διεκδικεί η xανιώτικη υπαίθρια βιολογική φράουλα που παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να παράγεται τα τελευταία...

1978: Απατεώνας συνελήφθη στα Χανιά – Εμφανιζόταν σαν γαμπρός

44 χρόνια πριν και στα Χανιά είχε προκαλέσει “σούσουρο” η σύλληψη ενός άντρα ο οποίος παρουσιαζόταν ως… γαμπρός αν και έγγαμος με παιδιά! Αναφέρει το...

“Στοπ” σε προκαταλήψεις και ανισότητες από μαθητές στο 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων

Την αγκάλιασαν με τη συμπεριφορά τους, τη στήριξαν με τη φιλία τους, την έκαναν μέλος της τάξης τους. Το παράδειγμα των μαθητών του Α3...

Πόσο… ισόβια είναι τα ισόβια;

Όταν ακούμε για «ποινή ισόβιας κάθειρξης» θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για ποινή κάθειρξης 16 ετών που είναι και η...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα