Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Η φύση αποκαλύπτεται στον Κακόπετρο

» Ανάγκη προστασίας και ανάδειξης για σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες

Ένα μικροσκοπικό σπήλαιο με δεκάδες σταλακτίτες και σταλαγμίτες βρίσκεται κρυμμένο στο χωριό Κακόπετρος του ορεινού δήμου Πλατανιά, πάνω ακριβώς στο δρόμο για Καλάμι προς Κάντανο και δίπλα στα σπίτια του οικισμού Σελί.

Το έδαφος και τα πετρώματα της περιοχής, ευνοούν τον σχηματισμό σταλακτιτών και σταλαγμιτών, εφόσον υπάρχουν σπηλαιώσεις.

Το σπήλαιο βρίσκεται κάτω από το λόφο όπου είναι η βίγλα (παρατηρητήριο) του Κακοπέτρου όπου μπορεί κανείς να έχει ανεμπόδιστη θέα όλης της βόρειας ακτογραμμής από Καστέλι μέχρι Χανιά. Φυσιολάτρες εκτιμούν πως πιθανόν να υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο σπήλαιο στην περιοχή.

Ωστόσο το πανέμορφο αυτό στολίδι της φύσης που χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθεί, βρίσκεται εκτεθειμένο σε κάθε είδους καταστροφή καθώς επιτήδειοι που γνωρίζουν την αξία του έχουν κόψει και αφαιρέσει τους περισσότερους σταλακτίτες ενώ κατά τη διάρκεια εργασιών κάποιοι έριξαν τα νερά του δρόμου μέσα στο σπήλαιο!

Για τη δημιουργία σταλακτιτών και σταλαγμιτών χρειάζεται να περάσουν πολλές εκατοντάδες χρόνια.

Το σπήλαιο μπορεί να είναι μικρό, μόλις 3-4 τετραγωνικά αλλά ο διάκοσμος του εντυπωσιακός και είναι αναγκαία η προστασία και η ανάδειξη του.

Σταλακτίτες και σταλαγμίτες
Μέσα στο μικρό σπήλαιο του Κακοπέτρου συναντώνται σταλακτίτες, σταλαγμίτες καθώς και κολώνες.

Οι σταλακτίτες δημιουργούνται από τη σταδιακή εναπόθεση ανθρακικού ασβεστίου (ασβεστίτης) κατά τη διάρκεια σταγονοροής στο εσωτερικό των σπηλαίων και των εγκοίλων που βρίσκονται σε ασβεστολιθικά πετρώματα.

Οι σταλακτίτες ανάλογα με την ποσότητα ανθρακικού ασβεστίου που κουβαλάει το νερό και ανάλογα με τη ροή και την ταχύτητά της, μπορούν να σχηματιστούν μέσα σε ελάχιστα χρόνια ή και μετά από την παρέλευση αιώνων. Σε κάθε περίπτωση όμως δημιουργούνται διάφοροι σχηματισμοί, πολλές φορές εντυπωσιακοί, που μένουν αξέχαστοι σε όσους τους έχουν δει.

Στο σημείο που οι σταγόνες φθάνουν στο έδαφος σχηματίζονται οι σταλαγμίτες. Οι σταλαγμίτες σχηματίζονται με τον ίδιο τρόπο με τους σταλακτίτες, από το υπόλοιπο του ανθρακικού ασβεστίου που συμπαρασύρει η σταγόνα στο πέσιμό της, το οποίο πλέον το εναποθέτει στο έδαφος.

Πολλές φορές οι σταλακτίτες ενώνονται με τους σταλαγμίτες από κάτω και δημιουργούν τις κολώνες. Πρόκειται για εντυπωσιακούς σχηματισμούς, που μπορούν να φθάσουν αρκετά μέτρα σε ύψος.

 ( Φωτογραφίες: Βαγγέλης Δεσποτάκης )


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα