Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Η φωτογραφική “ιστορία δύο πόλεων” παρουσιάστηκε στα Χανιά

Η καταστροφή και η ανοικοδόμηση αποτελούν την αφετηρία και το κοινό στοιχείο στα φωτογραφικά βιβλία “Pendulum” και “Αθήνα σ’ ακούω”, των Στεφανία Ορφανίδου και Γιώργου Σαλαμέ, στην “Ιστορία δύο πόλεων” που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Κ.Α.Μ., με την παρουσία πλήθους κόσμου.
Δυο ετερόκλητες πόλεις (L’Aquila και Αθήνα) αποτέλεσαν τα μέρη που τους φιλοξένησαν αλλά και διαμόρφωσαν. Η ιταλική πόλη που έζησε την ολοσχερή καταστροφή της από τον σεισμό του 2009 αφέθηκε στα αρχιτεκτονικά χέρια της Σ. Ορφανίδου, η οποία επέστρεψε μετά από παρότρυνση φίλου να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της περιοχής που γνωρίστηκαν οι γονείς της. Οι φωτογραφίες του “Pendulum” (εκκρεμές) αναδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής δίχως όμως το κομμάτι της βίας, όπως το θέλησε κι η ίδια.
Το “Αθήνα σ’ ακούω” από την άλλη αποτελεί δημιούργημα ενός ανθρώπου γεννημένου στην καταστροφή του πολέμου, στη Βηρυτό, του πολυταξιδεμένου κινηματογραφιστή Γιώργου Σαλαμέ, ο οποίος αποφάσισε να φτιάξει μια σειρά 50 φωτογραφιών και δύο γραμμάτων, μία αλληλογραφία μεταξύ δύο φίλων, του ίδιου και του Αλέξανδρου Μιστριώτη, σε μία περίοδο οκτώ χρόνων που βρισκόταν στην Αθήνα και απαθανάτιζε διαρκώς την ανοικοδόμηση που γνώριζε τότε λόγω Ολυμπιακών Αγώνων (1998 – 2006).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα