Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, 2020

Η ευθύνη δική σας… κύριοι καθηγητές

Μέσα σε τόσα να συμβαίνουν γύρω μας… πανδημίες,-τουρκικές προκλήσεις, οικονομική κρίση αλλά και Ευρωπαίοι Πόντιοι Πιλάτοι,.. έχουμε και τα δικά μας εδώ στα Χανιά.

Τι θα γίνει με το Καστέλι,… με το Μπαλκόνι των Χανίων,… με τη μνήμη μας,… το παρελθόν, αλλά και τον μέλλον μας. Ακόμα δεν προλάβαμε να συνειδητοποιήσουμε και να καταπιούμε τη μεγάλη μας ήττα της εξευτελιστικής συμφωνίας για την παράδοση των αεροδρομίων μας στο Γερμανικό Δημόσιο… ακόμα και οι ένθερμοι οπαδοί αυτής της συμφωνίας τώρα σιωπούν… και μας προκύπτει το νέο ξεπούλημα ιστορικών μνημείων, με μοναδικό επιχείρημα: να μας τα φτιάξουν οι κουτόφραγκοι… Γιατί εμείς προφανώς είμαστε ανίκανοι να τα συντηρήσουμε. Με αυτήν τη λογική και την απαξία προς τους εαυτούς μας, το επόμενο θύμα της… υποτιθέμενης ανάπτυξης θα είναι τα Νεώρια.

Αυτήν τη φορά όμως η κοινωνία αρχίζει να καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι, δεν μπορεί με το πρόσχημα της αχρηστοσύνης και της αδράνειας Κράτους και Τοπικών… αρχόντων να τα ξεπουλήσουμε όλα. Δεν γίνεται η μειοψηφία που τάσσεται με τις Πρυτανικές αρχές να επιμένει στο ξεπούλημα ακόμα και των υπεραξιών προηγούμενων εποχών και γενεών. Δεν γίνεται… είναι ανήθικο πνευματικοί μου Ταγοί, να θέλετε να εμπορευματοποιείτε… με ένα ευτελές τίμημα μάλιστα… ένα ιστορικό μνημείο που σας δώρησε η Πολιτεία, για να το χρησιμοποιήσετε για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Εφόσον κύριοι δεν το χρειάζεστε το επιστρέφετε στον δωρητή, αυτό είναι η πρακτική εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως μου έλεγε φίλος μου καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στην ίδια κατηγορία και λογική ανήκει και το κληροδότημα Παπαδόπετρου, το οποίο ορίζει γιατί σκοπό σας το παραχωρεί. Απορώ και είναι κατακριτέος ο Δήμος Σφακίων, γιατί δεν κινεί τις διαδικασίες να έρθει στην κατοχή του. Ούτως ή άλλως εσείς το Νεοκλασικό το απαξιώσατε και το αφήνετε να καταρρέει.

Αφού λοιπόν αντιδρά στο μεγάλο μέρος της τουλάχιστον, η τοπική κοινωνία, προξενεί απορία η επιμονή της Συγκλήτου. Και η απορία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, όταν οι πρυτανικές αρχές γνωρίζουν, ότι αυτή η υποτιθέμενη επένδυση… δεν μπορεί να προχωρήσει για δυο πολύ απλούς λόγους:

– Γιατί οι πολίτες που θα προσφύγουν στο ΣτΕ για την ΑΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ θα δικαιωθούν και

– Γιατί οι πολίτες που θα προσφύγουν στο ΣτΕ και… θα προσφύγουν….θα δικαιωθούν, αν κρίνουμε για μικρότερης σημασίας Μνημεία που οι πολίτες προσέφυγαν και δικαιώθηκαν.

Αυτό όμως σημαίνει ότι, η πρυτανεία εν γνώσει της βάζει την πόλη σε επικίνδυνα μονοπάτια :
– διχάζει τους πολίτες

– υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει το ιστορικό κτήριο, γιατί οι δικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα όπως γνωρίζουμε καθυστερούν.

– στερεί την πόλη από την καλύτερη της πλατεία και τα ιστορικά κτήρια για αρκετά χρόνια, όσο καιρό χρειασθεί το ΣτΕ να βγάλει την απόφαση του.

Η ευθύνη δικιά σας κύριοι καθηγητές…

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες