Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Η Ευρώπη στο ενεργειακό άρμα των ΗΠΑ λόγω Ουκρανίας

Αν ο πρώτος στόχος του Αμερικανού προέδρου ήταν να αποδείξει, ότι επί των ημερών του και με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ είναι πλήρως ενωμένο και δυνατό, ο δεύτερος στόχος του ήταν να προσδέσει σφιχτά την Ευρώπη στους ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ, ώστε η ΕΕ να εξαρτάται απολύτως από το πολιτικό και οικονομικό άρμα της Ουάσιγκτον .

Εξυπακούεται ότι πάνε περίπατο οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις των Ευρωπαίων περί «εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην Ευρώπη» (σσ με τους Γερμανούς πάντως να έχουν κάνει τα κουμάντα τους και να έχουν προσδέσει απολύτως την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην «πράσινη ενέργεια» των – γερμανικής τεχνολογίας – ανεμογεννητριών ..)

Περιχαρής ο Τζο Μπάιντεν και με χαμόγελο ανακούφισης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανήγγειλαν την στενή συνεργασία τους για την «μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά ρωσικά καύσιμα.»

Αυτό μεταφράζεται σε αποστολή αμερικανικού LNG 15δις κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου και στόχο την πλήρη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, σε οκτώ χρόνια από τώρα. Βεβαίως, τα 15δις κυβικά μέτρα αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG) , αντισταθμίζουν μόνον το ισόποσο του ρωσικού LNG που καταναλώνει η Ευρώπη ετησίως, δηλαδή μόνον το 10% από τα 155 δις κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου που καταναλώνει ετησίως η Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα παραμείνει και τα επόμενα χρόνια δέσμια του φυσικού ρωσικού αερίου, με τη Μόσχα να θέλει να πληρώνεται σε ρούβλια και τους Ευρωπαίους να το αρνούνται χαλαρά.

Σημειώνεται πάντως, ότι χωρίς να έχει ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τον Ιανουάριο 2022, είχε σπεύσει να δεσμεύσει την Ευρώπη στο αμερικανικό LNG με την αιτιολογία – τότε- την «ενεργειακή ασφάλεια και την καθαρή ενέργεια».

Τα μεγαλεπήβολα αμερικανικά σχέδια για πλήρη σχεδόν ενεργειακή δέσμευση/υποταγή της Ευρώπης από τις ΗΠΑ με το αμερικανικό LNG, θα γίνει σε βάρος της Ευρώπης , η οποία δεν έχει ικανές εγκαταστάσεις αποθήκευσης LNG στο έδαφος της και επιπλέον θα πρέπει να αναδιατάξει/ανακατασκευάσει /τροποποιήσει τους υπάρχοντες αγωγούς φυσικού αερίου, ώστε αυτοί να δέχονται και να διοχετεύουν χωρίς προβλήματα το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, τόσο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, πάντως, αρνήθηκε τις εκκλήσεις της Ουκρανίας για τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ( non -fly zone) πάνω από την Ουκρανία, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε την άμεση ανάμειξη του ΝΑΤΟ στον πόλεμο με τη Ρωσία , η οποία έχει ήδη προειδοποιήσει για άμεση αντίδραση της , ακόμα και με χρήση πυρηνικών όπλων. Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με τη σειρά του ότι σε μια τέτοια ρωσική επίθεση, «οι Νατοϊκές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε απάντηση», δηλαδή η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε ολοκαύτωμα.

Υποσχέθηκε όμως αύξηση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία , με τον Βρετανό πρωθυπουργό να δηλώσει δημοσίως «την αγωνία των Δυτικών συμμάχων, που αδυνατούν να κάνουν περισσότερα αφού δεν μπορούν για λόγους επιμελητείας να στείλουν ούτε τανκς ούτε αεροσκάφη.

Το ΝΑΤΟ πάντως φανερά αυξάνει τις ροές οπλισμού στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση των ρωσικών στρατευμάτων , ενώ πήρε την απόφαση να αυξήσει προληπτικώς τις νατοϊκές δυνάμεις στις συνορεύουσες χώρες με την Ουκρανία.

«Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα και τις αποφάσεις ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την άμυνα όλων των Συμμάχων σε όλες τις περιοχές και με προσέγγιση 360 μοιρών. Τα μέτρα μας παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακούμενα..» αναφέρει το νατοϊκό κείμενο μετά τη Σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα