Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

Στη Κύπρο πολλές φορές ακούμεν από Κυβερνητικές πηγές, ότι μπορεί να ήθελαν να κάμουν κάτι αλλά κωλύονται λόγω της θέσης της ΕΕ και των οργάνων της πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ακολουθούμεν γενικά, πιστά ό,τι αποφασίζεται από την ΕΕ, όπως και άλλα μέλη της, όχι, όμως, όλα.

Δύο Κράτη-Μέλη της ΕΕ ακολουθούν σήμερα, σε μερικά θέματα, ανεξάρτητη πολίτική και όχι σύμφωνα τα πάντα με αυτήν της ΕΕ. Αυτά είναι η Ουγγαρία του κ. Orban και η Πολωνία κάτω από την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Morawiecki (βλ. Monika Sus, “Poland’s (Lack of) Vision for Europe”, Carnegie Europe, 4 April, 2023).
Η Πολωνία, ως πρώην Κομμουνιστική χώρα, μαζί με τις άλλες πρώην Κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και πριν από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβράρη 2022, προειδοποιούσαν για την Ρωσικήν απειλή την ΕΕ, που δεν φαίνεται να λάμβανε σοβαρά υπ’ όψη αυτές τις προειδοποιήσεις.
Με την εισβολήν, όμως, η Πολωνία πίστευσεν ότι δικαιώθηκεν και η θέση της ισχυροποιήθηκε. Ο κ. Morawiecki σε ομιλία του δήλωσεν ότι η Πολωνία θέλει να έχει λόγον για το μέλλον της Ευρώπης (ενθ.). Παραμένει εν τούτοις πάντα ένα είδος ταραξία στην ΕΕ κάτω από το καθεστώς του κ. Morawiecki (M.)
Από τις δηλώσεις του ο Πολωνός Πρωθυπουργός πιστεύει ότι τα εθνικά κράτη είναι το μέλλον της Ευρώπης. Δεν είναι οπαδός ενός Ευρωπαϊκού υπέρ-κράτους (super-state). Είναι επιπλέον αντίπαλος μιας υπερεθνικής διακυβερνήσεως.
Σχετικά με την εσωτερικήν κατάσταση στην Πολωνία ο Πολωνός Πρωθυπουργός καλεί την ΕΕ να αντιληφθεί ότι χρειάζεται την κατανόησή της για τα μέτρα που λαμβάνει για να διορθώσει τα μειονεκτήματα του προηγούμενου καθεστώτος.
Για μας στην Κύπρον, εκείνο που πρέπει να κρατήσομεν από τη θέση της Πολωνίας και πολλών άλλων Μελών της ΕΕ είναι ότι είμαστε μεν μέλη της ΕΕ αλλά όλες τις αποφάσεις της πρέπει να τις εξετάζομεν και σύμφωνα με τα εθνικά μας συμφέροντα και ανάλογα να παίρνομεν την απόφασή μας μέσα στις περιστάσεις.
Βεβαίως δεν λέω ότι δεν πρέπει να ακολουθούμε τις αποφάσεις της Ένωσης, που είμαστε μέλη. Όχι, όμως, τυφλά και εναντίον των συμφερόντων μας.

Λάρνακα, 5 Απριλίου, 2023

*Ο Δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι barrister-at-law (Lincoln’s Inn, London), Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας). Πρώην Μέλος της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πρώην Επιμελητής του Πάντειου Πανεπιστημίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα