Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

«Η εσωτερική και βαθύτερη Ελευθερία του ανθρώπου»

«Δεν είναι μόνο η Ελευθερία και η θρησκευτικότητα της Κρήτης που βαραίνει σήμερα στον απολογισμό. Είναι προπάντων η Ελευθερία του ανθρώπου, του αιώνιου ανθρώπου, που πρέπει να λογαριάζεται σ’ αυτόν τον αγώνα. Γιατί εκείνο που αξίζει περισσότερο σ’ έναν αγώνα δεν είναι η νίκη ή η ήττα, αλλά η διάθεση και η τόλμη του ανθρώπου να αγωνίζεται, να σηκώνεται πάντα ορθός, να ξεπερνά τον εαυτό του και να τον περισώζει από τον εξευτελισμό και την μικρότητα. Αυτή είναι η εσωτερική και βαθύτερη Ελευθερία του ανθρώπου και πάνω σ’ αυτήν στηρίζονται ύστερα και όλες οι άλλες Ελευθερίες, που φωνάζουνε οι λαοί στις πλατείες και στα κοινοβούλιά τους».
Του αοιδίμου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου
κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη από το βιβλίο:
«Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη»,
έκδ. 5η, Κίσαμος 2018

Λόγοι του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου, καθαροί, ανιδιοτελείς, γεμάτοι έγνοια.
Επισημαίνω, ότι ο καθένας μας τους εκλαμβάνει ανάλογα με το “πώς” αντιλαμβάνεται την ελευθερία.

Τους καταθέτω με όλο το σεβασμό στην ελευθερία του καθένα να την αντιλαμβάνεται. Όμως σημασία έχει να μην του παραγκωνίζεται από πουθενά η «η έννοια της ελευθερίας του». Να μην υπακούει τυφλά, το τονίζω, σε οποιονδήποτε του θέτει τα όρια της Ελευθερίας του. Αυτά υποτίθεται, ότι είναι κατοχυρωμένα συνταγματικά, κι όμως πολλάκις παραβιάζονται. Όμως ο ίδιος ο Θεό έπλασε τον άνθρωπο Ελεύθερο! Εκτός κι από την Ελευθερία, ο κάθε άνθρωπος έχει και την κρίση. Μπορεί να κρίνει. Ο οποιοσδήποτε εκφοβισμός, το γνωρίζουμε όλοι μας αυτό, διαταράσσει την ψυχολογία του ανθρώπου, και τότε η «κριτική ικανότητά» του μπλοκάρεται. Αυτό το γνωρίζουν και όσοι ορίστηκαν άρχοντές μας. Η εμφύτευση του φόβου στο πλήθος είναι μια μορφή πειθάρχησής του. Η «κριτική ικανότητα» τότε, είναι προϊόν του φόβου μας. Ο ιός είναι του φόβου ο γιος. Όπως είναι και άλλες μορφές πειθάρχησης: Η διαφήμιση – προσέλκυση – λαγνεία για κάτι. Η φράση, «Θα λάβεις από μένα», των πολιτικών.

Πολλά απ’ όσα αναφέρω εδώ, ήδη τα αναιρούν από τη συνείδηση του κόσμου, οι πλαστές εικόνες της τηλεόρασης. Τα κανάλια που ήδη κατασκεύασαν επίπλαστες πραγματικότητες. Διότι το καθαρό τους κίνητρο είναι το κέρδος. Στο βωμό του θυσιάστηκε η ζωή μας. Όταν όμως καταρρακώσει το σύστημα αυτό τους ανθρώπους, αυτοί δε θα απλώνουν το χέρι πλέον προς την “αγορά”. Η “αγορά” τότε καταρρέει.

Ούτε προς την “διαφήμιση”, ούτε προς την “είδηση” δεν θα κινούνται πλέον οι άνθρωποι. Ούτε σε όσα έταξαν και διαφήμισαν οι επίγειοι άρχοντες.
Όμως ήδη τελεσιουργείται η ρομποτοποίηση του ανθρώπου.

Αλλά, παρ’ όλα αυτά, έτσι διαφαίνεται τελικά στη συνείδηση του ανθρώπου ο «Ποιμήν ο αληθινός», που δεν είναι ο μισθωτός ποιμένας, ή άρχοντας του κέρδους, που σηκώνεται και φεύγει… Και είναι πολλοί σε πολλά επίπεδα, ποιμένες κι άρχοντες τέτοιοι.

Ο αληθινός ποιμένας ο Χριστός την ψυχή του θέτει υπέρ των προβάτων του. Και είναι ο μόνος.

Λένα Αλυγιζάκη
«Χειροθετημένη Αναγνώστης – Ψάλτης των Θείων Ρημάτων και Λογίων από τον Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα