Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Η εργατική τάξη σήμερα…

Αυτές τις μέρες αναμένεται να ψηφιστεί το νέο εργατικό νομοσχέδιο από την ελληνική κυβέρνηση. Οι διατάξεις του βρήκαν αντίθετους  αρκετούς συμπατριώτες μας, οι οποίοι, με διάφορους τρόπους, θέλησαν να εκφράσουν τη δυσφορία και την αντίθεσή τους στα μέτρα που αυτό επιβάλλει.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η εργατική τάξη – και οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δηλαδή, και οι χειρώνακτες και οι πνευματικά κοπιώντες – στην Ελλάδα των ημερών μας αντιμετωπίζει, πέρα από την απειλή συρρίκνωσης ή/και καταπάτησης των διαφόρων με αίμα και πολύχρονους αγώνες κεκτημένων, και τη μάστιγα της ανεργίας, τη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης, αλλά και την καπηλεία των θυσιών των εργαζομένων από τους λεγόμενους «κομματόδουλους εργατοπατέρες».

Ας τα ιδούμε με τη σειρά. Ξεκινώντας από την ανεργία του καιρού μας η οποία δεν έχει καμία σχέση με την ανεργία, την οποία οι εργαζόμενοι ήξεραν και είχαν βιώσει άλλες εποχές και η οποία έκανε την καταστροφική για άτομα, νοικοκυριά και κοινωνία εμφάνισή της μονάχα στα χρόνια της ύφεσης. Σε αντίθεση με άλλοτε, που όλα γινόντουσαν στα «μουλωχτά» και απροειδοποίητα,  σήμερα τα ΜΜΕ καθημερινά μας προειδοποιούν και μας πληροφορούν,  με τρόπο, βέβαια, υπαγορευμένο, από την ιδεολογία των ιδιοκτητών τους,  διαρκώς για νέα κλεισίματα μικρομεσαίων ή/ και μεγάλων επιχειρήσεων  τα οποία με τη σειρά τους επιφέρουν νέες απολύσεις και αύξηση της πραγματικής ανεργίας.

Η εν λόγω ανεργία θεωρείται από τους ειδικούς ως ένα εντελώς καινούργιο «φρούτο»: Πρόκειται, όσο κι αν οι κυβερνήσεις προωθούν ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ημίμετρα με ενίσχυση της προσωρινής απασχόλησης, για μόνιμη ανεργία, η οποία δεν χάνεται, ούτε μειώνεται αξιοπρόσεκτα, ακόμη και όταν υπάρχει «οικονομική ευημερία και υλική πρόοδος».

Και όλα αυτά είναι μια πραγματικότητα που δεν γίνεται να αρνηθεί κανείς, όπως επίσης όλοι σήμερα, αν και έαχουν «ξεφτίσει» οι ιδεολογίες και τα κόμματα, συμφωνούν πως η εργατική τάξη δέχεται τόσα και τόσο σοβαρά πλήγματα, γιατί οι αγώνες της καπηλεύονται από κάποιους «εργατοπατέρες», που νοιάζονται μονάχα για την προσωπική τους κοινωνική ανέλιξη. Καιρός είναι να τους παραμερίσουμε και να αναλάβει η ίδια η εργατική τάξη τα ηνία του καθημερινού αγώνα της, με άλλα λόγια,  η εργατική τάξη πρέπει να οργανωθεί σαν τάξη για να υπερασπίσει τα πληττόμενα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, αφού – ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας – οι εργαζόμενοι όλων των κρατών και μάλιστα των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών δεν συμμετέχουν μαζικά πλέον στις απεργίες, απογοητευμένοι από τις άλλοτε πανίσχυρες οργανώσεις, τα εργατικά κόμματα και τα πάλαι ποτέ κραταιά και μαχητικά συνδικάτα.

Παράλληλα, όλοι δέχονται την συντριπτική κυριαρχία της παγκόσμιας αγοράς. Αν κάτσουμε να το καλοσκεφτούμε, αυτή είναι ο ρυθμιστής της κοινωνικής μας ζωής στην εποχή μας. Ζούμε στην εποχή της παγκόσμιας οικονομίας, της παγκόσμιας πολιτικής και των φανερών και κρυφών παγκοσμίων πολέμων με απώτερους σκοπούς την ποδηγέτηση της εργατικής τάξης  και την παγκόσμια κυριαρχία. Διαφωνείτε μήπως;

Για να αλλάξει, επομένως,  η κοινωνία μας όψη και να θέσουμε, και ως εργατική τάξη, τα θεμέλια για ένα πιο ανθρώπινο μέλλον, δεν αρκεί να δεχτούμε ότι το παρόν μας είναι «σάπιο» και να περιμένουμε να πέσει από μόνο του. Στην πραγματικότητα, ενώ όλοι στεκόμαστε στην οικονομικοπολιτική και ηθική κρίση που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας, πίσω της ελλοχεύουν σημαντικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα τα οποία αντιστέκονται σε κάθε προσπάθεια αλλαγής της κοινωνίας και προωθούν προς ίδιον συμφέρον την ανήθικη και έκνομη καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολλών εις όφελος των λίγων. Απέναντι, λοιπόν, σε αυτά τα συμφέροντα πρέπει να είναι ο κάθε ανθυποστιγμή της καθημερινότητας αγώνας της εργατικής τάξης και  όλων των μελών της κοινωνίας, χωρίς κηδεμόνες και προστάτες…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες