Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Η επόμενη μέρα

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Το κόστος του αμερικανοαφγανικού πολέμου (2001-2021) για τους Αμερικανούς ήταν υψηλό καθώς πάνω από 2.400 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι δαπάνες ξεπέρασαν τα 2.26 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Brown (ιδιωτικό αμερικανικό ερευνητικό Πανεπιστήμιο).

Ι.-(επιδείνωση προσφυγικού) Η επόμενη μέρα της κατάληψης της εξουσίας των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επηρεάζει Τουρκία, Ελλάδα και Ε.Ε. Με το προσφυγικό που δημιουργεί αναπόφευκτα κάθε πόλεμος, έστω κι αν Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία διαθέτουν αεροπλάνα για τη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων από την Καμπούλ προς Ε.Ε., η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα επιδεινωθεί: επειδή, δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια ενός ταξιδιού με αεροπλάνο. Ναι μεν οι Ταλιμπάν θέλουν να καθησυχάσουν τους συμπατριώτες τους για τη δήθεν ακολουθητέα “ήπια” πολιτική τους, όμως κάνουν το πάν να τους εμποδίσουν-και δια της βίας- στο να εκπατρισθούν. Η αγάπη για ελευθερία είναι κατά πολύ ανώτερη από κάθε πίεση, οπότε τα προσφυγικά κύματα θα ενταθούν. Γι’ αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα θα οξυνθεί. Γι’ αυτό και είναι παγκόσμιο..

ΙΙ.-(Τουρκία-Ελλάδα) Ειναι επίσης φανερό πως η διεθνής ενίσχυση της θέσης της Τουρκίας στην περιοχή, δεν θα προκύψει μόνο μέσω των αναπόφευκτων μεταναστευτικών ροών προς τη Δύση, αλλά και λόγω της πλεονεκτικής διαπραγματευτικής θέσης της χώρας: η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας είναι κατά πολύ σημαντικότερη από εκείνη της δικής μας. Τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τα συμφέροντα της Ε.Ε. στην Ασία. Η Τουρκία αποτελεί βασική πύλη εισόδου μεταναστών, αλλά και ένα προπύργιο ελέγχου όλης της περιοχής.

ΙΙΙ.-(Αφγανιστάν- “νεκροταφείο των Αυτοκρατοριών”-εμφύλιος) Όλοι όσοι προσπάθησαν να καταλάβουν τη χώρα (Μεγας Αλέξανδρος, Βρετανοί, Σοβιετικοί, ΗΠΑ+ΝΑΤΟ) τελικά αποχώρησαν, αφήνοντας μόνο νεκρούς στα πεδία των μαχών. Κι αυτό, επειδή άλλο είναι η φιλοδοξία της κατάκτησης και άλλο η πραγματικότητα: Ας πούμε, στα βουνά ο λιτός κι ασκητικός ορεσίβιος μουσουλμάνος, ελαφρά οπλισμένος με καλάσνικοφ και αντιαρματικά βλήματα, είναι σε θέση να δημιουργεί φθοροποιό αντάρτικο! Πολεμάει σε δικό του οικείο χώρο, με δική του τακτική που είναι πιο αποτελεσμαυική έναντι των σαν αστακών οπλισμένων Αμερικανών ή Ρώσων, που για να πολεμήσουν σε άγνωστα και δυσπρόσιτα εδάφη γι’ αυτούς, στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις. Όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που πέρασαν από το Αφγανιστάν μπορεί να παρέμειναν ως δυνάμεις κατοχής για ένα χρονικό διάστημα, αλλά αντιλαμβανόμενες την παγίδα στην οποία πέφτουν αποχωρούν καλλιεργώντας πίσω τους χαιρέκακα τον διχασμό ανάμεσα στους ποικίλους Αφγανούς φυλάρχους. Πώς; Με εμφύλιο. Και είναι αυτός που μαστίζει τη χώρα. Το ίδιο μάλλον θα συμβεί και τώρα, με υποκίνηση αμερικανική, ρωσική, ευρωπαϊκή (;) ή κινεζική. Το “διαίρει και βασίλευε” εφαρμόζεται ως αρχή, όταν δεν μπορεί μια υπερδύναμη να υποτάξει ένα λαό.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα