Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Η επιβίωσή μας στην πόλη

…δεν αληθεύει, ούτε και σε περίοδο κρίσης, πως μόνο ό,τι είναι πηγή κέρδους είναι και χρήσιμο…
O. Nuccio

Η συζήτηση πλέον είναι για την κλιματική αλλαγή και το κατά πόσον οι πόλεις θα μπορέσουν να συνεχίζουν να παραμένουν βιώσιμες και όχι για το μέλλον του στρατοπέδου Μαρκοπούλου.
Η πρωταρχική έγνοια και σκοτούρα του ανθρώπου, ήταν να μπορέσει να προστατευθεί από τα καιρικά φαινόμενα, να δημιουργήσει προστατευτικούς χώρους αντί για σπηλιές, κατοικίες που θα εξυπηρετούσαν τις βασικές του ανάγκες. Σεβόμενος πάντα το φυσικό περιβάλλον, γιατί πέραν των θεοκρατικων του αντιλήψεων, γνώριζε ότι η ύπαρξή του εξαρτιόταν από τη φύση.
Γι’ αυτό άλλωστε θεοποιούσε τα διάφορα φυσικά φαινόμενα. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με τη συσσώρευση πληθυσμών σε τεράστιες πόλεις κλουβιά, όπου η βασική επιδίωξη πλέον μετατοπίστηκε, όχι στην ανθρωποκεντρική συμβίωση Άνθρωπος – Περιβάλλον, αλλά στην περιβόητη ανάπτυξη και στην εξυπηρέτηση -ακόμα και περιττών- αναγκών του ανθρώπου, αγνοώντας επικίνδυνα παράγοντες, όπως το φυσικό περιβάλλον, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής του.
Είναι απαραίτητο πλέον να κατανοήσουμε, ότι το αστικό πράσινο είναι πλέον προτεραιότητα και όχι συμπλήρωμα και καλοπισμός. Είναι ο παράγοντας που εξισορροπεί τις αρνητικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητες του ανθρώπου μέσα στην πόλη… όπως τον καθαρό αέρα, τις θερμοκρασίες και γενικά το μικροκλίμα της περιοχής. Σε μια εχθρική πόλη με το μπετόν να κυριαρχεί στους κοινόχρηστους χώρους, είναι πλέον προφανές ότι ο πολίτης δεν θα μπορεί να επιβιώσει.
Ο πολυάσχολος οικουμενικός άνθρωπός που ουσιαστικά είναι φυλακισμένος στις ανάγκες του, δεν μπορεί να καταλάβει «πώς ένα πράγμα μπορεί να μην είναι χρήσιμο που δεν κατανοεί ούτε πως, στην πραγματικότητα, το χρήσιμο μπορεί να είναι άχρηστο, καταπιεστικό βάρος».
Η σημερινή Δημοτική Αρχή φαίνεται να μην έχει καταλάβει τους παραπάνω προβληματισμούς, και επιμένει σε παλαιότερες πρακτικές και αντιλήψεις… Τσιμέντο παντού… Επιμένει να κατακρεουργεί και όχι να κλαδεύει, τα δέντρα στην πόλη, να μην έχει ξεκινήσει τη μελέτη κατ’ απαίτηση των κατοίκων, αλλά και του πρωθυπουργού, για το αστικό πάρκο στο χώρο του στρατοπέδου. Θέλει λέει προσωρινά να κάνει ένα μέρος του χώρου, αλάνα – πάρκινγκ, για να κρύψει την απραξία της τώρα και τέσσερα χρόνια για τα περιφερειακά πάρκινγκ που μας είχε υποσχεθεί.
Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν, γιατί πέραν των παραπάνω, θα δημιουργηθεί και κυκλοφοριακό χάος. Αλήθεια, για πείτε μας κ. δήμαρχε έχετε έστω μια κυκλοφοριακή μελέτη γι’ αυτό το εστω προσωρινό πάρκινγκ;

Υ.Γ. Σήμερα λοιπόν γίνεται μια μεγάλη εκδήλωση στον χώρο του στρατοπέδου για να απαιτήσουμε τα παραπάνω αυτονόητα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα