Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Η επιστήμη και τα καθήκοντα του φοιτητή

Υπάρχουν άνθρωποι που υποτιμούν την αξία τη επιστήμης, πολλές φορές την θεωρούν περιττή ή και επιβλαβή. Οταν βέβαια εξετάζουν μόνο, τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ατόμου και λένε: «όσο πιο μορφωμένος τόσο πιο ανάποδος». Είναι μεγάλο λάθος! Οι επιστήμες έχουν μεγάλη αξία για τον άνθρωπο και ασκούν ευεργετική επίδραση σε αυτόν. Αξίζει να παραδίδεται κανείς με ζήλο και αντοχή στις σπουδές του.
Οι σπουδές είναι απαραίτητες όχι μόνο για τους νέους, αλλά και για την προχωρημένη ηλικία, η σπουδή των επιστημών, είναι καταφύγιο και παρηγοριά κατά τον Κικέρωνα: «εξευγενίζουν το νου, τρέφουν τη νεότητα, τέρπουν το γήρας, κοσμούν την ευτυχία, είναι καταφύγιο και παρηγοριά στις δυστυχίες ταξιδεύουν μαζί μας, διανυκτερεύουν μαζί μας και διαιτώνται μαζί μας». Οταν ο νέος έχει υγεία και δύναμη, θάρρος, ζωηρότητα, επιδεικτικότητα του ωραίου και του καλού, κάνει όνειρα, έχει πλούσιες ελπίδες για το μέλλον. Τα πλεονεκτήματα που διαθέτει πρέπει να τα χρησιμοποιεί με περίσκεψη και γνώση, Με ταπεινοφροσύνη και σωφροσύνη για να διαμορφώνει χαρακτήρα σε ηθικές βάσεις και να ανακτήσει ηθικές αξίες, που θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει τα εμπόδια, να διακριθεί, να προοδεύσει, να ωφελήσει τον εαυτό του και την πατρίδα του.
Βέβαια με τη συμπαράσταση και της οικογένειάς του και πρέπει να την αγαπά. Οι νέοι όταν εισέρχονται στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αναλαμβάνουν βαρειές ευθύνες και πολύ μεγάλες υποχρεώσεις, απέναντι στον εαυτό τους, στη οικογένειά τους, στην επιστήμη τους, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο.
Πρώτα πρέπει να αγαπήσουν την επιστήμη που ακολουθούν, να προσπαθήσουν, να διαθέσουν κόπο, επιμονή, υπομονή, συστηματική και συνεχή μελέτη, συγκέντρωση, προσοχή, σοβαρότητα, ανελλιπή παρακολούθηση των διδασκόντων μαθημάτων, χωρίς σπατάλη χρόνου και σίγουρα θα επιτύχουν να αναδειχτούν τέλειοι επιστήμονες με αξία και προσωπική διάκριση. Να διαπνέονται από το πνεύμα της ευγενούς άμιλας, να επιδιώκουν την έρευνα, να έχουν συναίσθηση των ευθυνών τις οποίες θα αναλάβουν όταν θα γίνουν επιστήμονες και είναι ωραίο να φιλοδοξούν ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν τελειότεροι ηθικώς, να αγαπούν τον συνάνθρωπο, την πατρίδα και τις εθνικές παραδόσεις. Να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να προσφέρουν τις υπηρεσίες των και στους πάσχοντες αφιλοκερδώς, αν χρειαστεί και με υπεράνθρωπες θυσίες.
Οι τέλειες και ακριβείς γνώσεις που ισοδυναμούν με μεγάλο θησαυρό πλουτίζουν τον φοιτητή διαρκώς με όλα τα νέα στοιχεία της προόδου όταν βέβαια εφαρμόζονται σωστά, δίκαια γιατί μόνο τότε αξιοποιούνται προάγεται το άτομο, εξελίσσεται η επιστήμη η οποία συντελεί στην πρόοδο και την ευημερία της ανθρωπότητας.
Ο φοιτητής όπως κάθε άτομο έχει δικαιώματα τα οποία πρέπει να διεκδικεί με κάθε τρόπο, χωρίς εκρήξεις και καταστροφές, άλλωστε με την καλλιέργεια της νοημοσύνης ςτου, με την αγωγή της ψυχής του με την μόρφωσή του και την πειθαρχία του, θα βριε τον τρόπο να εξηγήσει ότι η παιδεία θέλει στήριγμα από την πολιτεία, θέλει προσφορά, θελει ανέσεις, θέλει ευκαιρίες θέλει όλα τα απαραίτητα μέσα για μια άνετη φοιτητική ζωή και άρτια επιστημονική μόρφη.
Η παιδεία, επιστήμη είναι τα θεμέλια της καλής κοινωνίας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες