Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Οι Eλληνες πολιτικοί δεν μαθαίνουν από την ιστορία

Την 1η Νοεμβρίου 1920 έγιναν εκλογές και ο Ελληνικός λαός καταψήφισε τον Ε. Βενιζέλο και έφερε στην εξουσία τον Γούναρη , Ράλλη , Στράτο κλπ. Στις 4 Νοεμβρίου 1920 ορίστηκε πρωθυπουργός ο Δ. Ράλλης. Μέχρι εδώ όλα καλά. Η απόφαση του λαού είναι σεβαστή.
Στις 8 Νοεμβρίου , δηλαδή οκτώ ημέρες μετά τις εκλογές οι νικητές προκήρυξαν Δημοψήφισμα για την επιστροφή του Βασιλέως Κωνσταντίνου στην Ελλάδα. Πιο το πρόβλημα θα ερωτήσει ένας καλόπιστος.
Το πρόβλημα ήταν ότι η απόφαση προκήρυξης του δημοψηφίσματος λήφθηκε από την κυβέρνηση χωρίς να έχουν ανακηρυχθούν οι επιτυχόντες βουλευτές και συνεπώς χωρίς να έχει συγκληθεί η Βουλή η οποία έπρεπε να λάβει την σχετική απόφαση.
Η Βουλή συγκλήθηκε τελικά στις 30 Δεκεμβρίου 1920. Αν δεν είχαν λάβει την απόφαση πριν την σύγκληση της Βουλής και την λάμβαναν μετά την σύγκληση της, το Δημοψήφισμα θα γινόταν στα τέλη Ιανουαρίου, ο Κωνσταντίνος θα επέστρεφε τέλη Φεβρουαρίου 1921 και το πιο πιθανόν ήταν να μην γινόταν τον Μάιο του 1921 η μοιραία επέλαση προς το εσωτερικό της Μικράς Ασίας και τελικά προς την Άγκυρα, η οποία έκρινε και το αποτέλεσμα του πολέμου και τελικά την Μικρασιατική καταστροφή . Οι λόγοι της πιθανής μη πραγματοποίησης είναι πολλοί.
Αν κάποιος θέλει να ενημερωθεί ας διαβάσει το βιβλίο μου Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1920. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ . Φυσικά η απόφαση για το δημοψήφισμα νομιμοποιήθηκε από την Βουλή όταν αυτή συνήλθε. Δηλαδή εκ των υστέρων.
Ακριβώς την ίδια κατάσταση ζούμε και σήμερα . Δηλαδή η κυβέρνηση έχει λάβει απόφαση να υπογράψει την συμφωνία με τα Σκόπια και να την φέρει εκ των υστέρων στην Βουλή για κύρωση. Η αντιπολίτευση είναι υποχρεωμένη να κάνει πρόταση μομφής στην Κυβέρνηση προκειμένου να αποφασίσει η Βουλή που είναι το κυρίαρχο σώμα . Προφανώς άμα αποφασίσει υπέρ της συμφωνίας τότε η απόφαση θα είναι σεβαστή και ο Ελληνικός λαός θα το λάβει αυτό υπ όψιν του στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα μετά από 11 μήνες.
Στις επόμενες εκλογές δεν πρέπει να παρουσιαστεί το ελεεινό φαινόμενο που παρουσιάστηκε στις εκλογές του 2009. Δηλαδή ενώ η χώρα βρισκόταν ένα βήμα πριν την χρεοκοπία , ο Ελληνικός λαός να ψηφίζει χωρίς να γνωρίζει το γεγονός αυτό και οι ηγέτες του να του το αποκρύπτουν.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα