Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Η Ελλάδα και οι Έλληνες

«Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη Γη, που να μην έχει σπέρμα ή Πνεύμα Ελληνικό»
Μεγάλοι φιλόσοφοι και διανοούμενοι, σπουδαίοι άνθρωποι από το μακρινό παρελθόν έως το παρών υμνούν και θαυμάζουν αυτή τη μικρή-μεγάλη χώρα που λέγεται Ελλάδα. Είναι έτσι κι αλλιώς αδιαμφισβήτητο το γεγονός της τεράστιας προσφοράς του Ελληνικού πολιτισμού σε αυτή τη Γη.

Ο Νίτσε όταν ήταν μόλις 26 ετών, καθηγητής της κλασσικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, έλεγε «Σε κάθε εποχή οι εκάστοτε πολιτισμοί, προσπάθησαν με οργή και αγανάκτηση, να πετάξουν από πάνω τους το ζυγό της εξάρτησης από τους Έλληνες. Οι δημιουργίες τουσ όμως, φαίνονται αδέξια αντίγραφα και μιμήσεις της Ελληνικής τέχνης και σοφίας… Γιατί όλο το δηλητήριο, ο φθόνος η συκοφαντία και το μίσος δεν στάθηκαν αρκετά για να αγγίξουν την μεγαλοπρεπή λάμψη της Ελλάδας. Έτσι γεμάτοι ντροπή και φοβισμένοι – όσοι τιμάμε την αλήθεια – στεκόμαστε απέναντι στους Έλληνες….».

Πιο κάτω παραθέτω κάποιους Έλληνες της διασποράς. Έλληνες πριν και μετά το 1453 που έθεσαν τα θεμέλια της Αναγέννησης. Τα Ελληνικά γράμματα και τέχνες, ύστερα από την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453, μετανάστευσαν στην Ευρώπη. Αμέσως σχεδόν υποχώρησε ο μεσαιωνικός σκοταδισμός και άρχισε η Ευρωπαική Αναγέννηση. Ο Πλήθων, ο Βησσαρίων κ.α. σπουδαίοι φιλόσοφοι προετοίμασαν την πνευματική επανάσταση. Ας αναφέρουμε μερικά ονόματα Βυζαντινών Λογίων, καλλιτεχνών, επιστημόνων και πολιτικών που κυριάρχησαν στην Ευρώπη και γενικά στη Δύση μετά το 1453 και έβαλαν τα θεμέλια του Διαφωτισμού:
α) Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (EL GRECO), ο μεγάλος ζωγράφος της Αναγεννήσεως. Δίδαξε την Βυζαντινή αγιογραφία στην Ισπανία και έγινε ο θεμελιωτής της αναγεννησιακής τέχνης.
β)Πέντρο Ελ Γκρέκο και ο Νικόλας Ελ Γκρέκο, μεγάλοι αναγεννησιακοί ζωγράφοι στην Ισπανία.
γ)Λεονάρντο Ντα Βίντσι (ψευδώνυμο από το όνομα της πόλης που μεγάλωσε) ορφανός ο Λέων, ήταν γιος Έλληνος Βυζαντινού πρόσφυγος. Υιοθετήθηκε από εύπορη οικογένεια της Ιταλικής πόλης Ντα Βίντσι. Όταν απέκτησε φήμη μεγάλου ζωγράφου, για να μη στεναχωρήσει τους θετούς γονείς του, δεν υπέγραφε τα έργα του με το ελληνικό του επώνυμο, αλλά με το όνομα της πόλης Ντα Βίντσι που μεγάλωσε.
δ)Μιχαήλ Δαμασκηνός, ζωγράφος από την Κρήτη. Δίδαξε την βυζαντινή τέχνη στο Τολέδο στα χρόνια του Θεοτοκόπουλου.
ε)Μιχαήλ Άγγελος, γλύπτης ζωγράφος, αρχιτέκτων και ποιητής της αναγέννησης. Πατέρας του ήταν ο Φαναριώτης Αλέξανδρος, πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη. Υιοθετήθηκε το 1475 από μικροαστική οικογένεια της πόλης Καπρέζε της περιοχής Βαλτιμπερίνα.
Η τέχνη του ήταν βαθιά επηρεασμένη από την αρχαία Ελληνική τέχνη. Η βιογραφία του διαφοροποιήθηκε πολλές φορές για να μην δημοσιοποιηθεί η (ελληνική) ταπεινή καταγωγή του.
ς)Μάρκος Μούσουρος, λόγιος και τυπογράφος. Το 1508 δημιούργησε πανεπιστημιακή έδρα ελληνικού λόγου και τέχνης στην Πάδοβα.
ζ)Δημήτριος Δούκας, τυπογράφος και λόγιος. Δίδαξε στα πανεπιστήμια της Ισπανίας και της Ρώμης ελληνική φιλοσοφία.
η) Πέτρος (Πέντρο) από το Χάνδακα (Ηράκλειο). Ανακάλυψε μια νέα εκρηκτική ύλη, το μπαρούτι. Ήταν υπαρχηγός του Πιζάριο και με Έλληνες (από την Κρήτη) στρατιώτες τεχνικούς πυροβόλων όπλων εκστράτευσαν και κατέκτησαν το Περού το 1532.
θ)Γαλιλαίος Γαλιαίη Λυγκεύς αστρονόμος και εφευρέτης Ελληνικής καταγωγής, υιοθετημένος από την οικογένεια Γαλιλαίη. Η βιογραφία του ξαναγράφτηκε πολλές φορές όπως και του Μιχαήλ Αγγελου, για να χαθούν οι ελληνικές ρίζες του.
ι) Χριστόφορος Κολόμβος (Παλαιολόγος). Γεννήθηκε στη Χίο το 1439 και μεγάλωσε στην Ιταλία όπου εγκαταστάθηκαν οι γονείς του μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης. Ένας από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους – εξερευνητές που ξανά-ανακάλυψε για λογαριασμό των Ευρωπαίων την Αμερική το 1492.
ια)Ιάκωβος Βασιλικός από τη Σάμο ή την Κρήτη. Ηγεμόνας της Μολδαβίας το 1550.
ιβ)Αντώνιος Βασιλάκης (Αλιένσε) ζωγράφος από τη Μήλο (1556-1629). Δημιούργησε δική του σχολή ζωγραφικής στη Βενετία την Σκουόλα ντελ Αλιένσε. Έργα του βρίσκονται στα μεγάλα μουσεία και πινακοθήκες της Ευρώπης.
Ιγ)Μέγας Ναπολέων (Ναπολέων Βοναπάρτης). Ήταν της οικογένειας Καλοπατρίδη, από τη Μάνη Πελοποννήσου. Οι γονείς του μετανάστευσαν στην Κορσική και το επώνυμο τους μεταφράστηκε Γαλλικά από Καλοπατρίδης σε Μπόνα-Πάτρις (Bonapartis).
Τα έγραφα ή έργα του Ναπολέοντα, επειδή είναι όλα γραμμένα στα ελληνικά (γιατί δε γνώριζε να γράφει σωστά γαλλικά) κρύβονται στα αρχεία του Γαλλικού κράτους (στα υπόγεια του Πανθέου) και ποτέ δε ήλθαν στην επιφάνεια για δημόσια μελέτη.
Ιδ)Πέτρος Φίλαργης από την Κρήτη. Έγινε το 1409 Καρδινάλιος –Πάπας Αλέξανδρος ο Ε’.
ιε)Νικηφόρος από την Ύδρα (Γιουσούφ Ρέις). Έγινε ηγεμόνας στο Αλγέρι το 1647. Εκπολίτισε το Αλγέρι και βοήθησε τον Ελληνισμό της Δύσης και της Ανατολής.
Ις)Κωνσταντίνος Γεράκης από την Κεφαλλονιά. Αντιβασιλιάς στο Σιάμ (σημερινή Ταϋλάνδη) το 1688.
Ιζ)Οι Ελληνικής καταγωγής (αλλά Τούρκοι υπήκοοι) ξακουστοί πειρατές – κουρσάροι Αδελφοί Μπαρμπαρόσα(1510). Κυριάρχησαν στη Μεσόγειο για πολλά χρόνια.
Ίσως κάποια στιγμή, μπροστά στις επικείμενες δυσκολίες, να μπορέσουμε να σταθούμε αντάξιοι της σπουδαίας χώρας μας και του ακόμα πιο σπουδαίου πολιτισμού μας.

(βιβλιογραφία: Εμείς οι Έλληνες, Δ. Βαρδίκος)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα