Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Η Ελευθερία της σωτηρίας

“Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απο όλους τους σωτήρες · αυτή είναι η ανώτατη λευτεριά, η πιο αψηλή, όπου με δυσκολία αναπνέει ο άνθρωπος. Αντέχεις;”
Ν. Καζαντζάκης

Έχουν έρθει  σκοτεινοί και δύσκολοι καιροί. Σύντομα θα πρέπει ο καθένας μας να διαλέξει.
Σε κάθε άνθρωπο δίνεται το αγαθό της ελευθερίας από την γέννησή του σε αυτόν τον κόσμο. Αυτή η ελευθερία, την οποία έχουμε απο τη θεία χάρη, είναι ένα δικαίωμα στις αποφάσεις της ζωής μας που δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει κανείς.

Στόχος της είναι η αναμόρφωση και η σωτηρία μας. Γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορει να υπάρξει ούτε αναμόρφωση, ούτε σωτηρία. Είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε την επιλογή του να σκεπτόμαστε καλά η κακά, τίμια η άτιμα, δίκαια η άδικα και επιπλέον να ενεργούμε καλά, τίμια και δίκαια. Το πνεύμα, λοιπόν, του ανθρώπου είναι ελεύθερο να επιλέξει.

Ο ανθρωπος λειτουργεί με την κακή του πλευρά μέσω των κακών πνευμάτων και αντίστοιχα με την καλή μέσω των καλών. Το καλό και το κακό όμως δεν είναι άμεσα μέσα μας, αλλά έμμεσα. Η ελευθερία που μας προσφέρεται προσδιορίζει το που εμείς έχουμε αποφασίσει να κατευθύνουμε την ψυχή και το πνεύμα μας. Το σώμα, σαν υπηρέτης και των δύο, είναι απλά ασήμαντο και ακολουθεί τις αποφάσεις μας.

Δεν υπάρχει το περιθώριο του “δεν γνωρίζω ή δεν μπορώ να ξεχωρίσω το καλό απο το κακό, το δίκαιο από το άδικο”. Υπάρχει μόνο “επιλέγω να το ονομάσω όπως με εξυπηρετεί”. Έτσι, οι άνθρωποι χρησημοποιούν ό,τι πιο πολύτιμο τους έχει δοθεί, όχι για να φτάσουν στο Θεό αλλά για να απομακρυνθούν απο εκείνον.

Αυτή η απομάκρυνση δεν έχει πολλές πλευρές, έχει μόνο μία και αυτή είναι το κακό. Δεν μπορούμε να ζητάμε βοήθεια και προστασία όταν εμείς οι ίδιοι έχουμε απορρίψει το καλό. Δεν μπορούμε να πράττουμε το κακό και το άδικο αλλά να περιμένουμε να μας βρει το δίκαιο και το καλό. Η συνείδηση ότι η επιλογή βρίσκεται στην ελευθερία της βούλησής μας και μας έχει δοθεί σα χάρη είναι το κλειδί για να αναγνωρίσουμε την θεϊκή –  ανθρώπινη υπόστασή μας και ταυτόχρονα να αναμορφωθούμε και να σωθούμε.

Χωρίς αυτή τη συνείδηση, η ελευθερία παύει να είναι δώρο και η επιλογή παύει να έχει αξία. Η τύχη του να υπάρχουμε εδώ, βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που μας έχει δοθεί η ελευθερία της επιλογής. Η σωτηρία και η θεία χάρη δεν μπορεί να πάει σε κάποιον που δεν την έχει επιλέξει.

Η κατανόηση και η σωστή χρήση της επιλογής της κατεύθυνσης της ζωής μας είναι θείο δώρο. Οι συνέπειες των επιλογών μας τότε  είναι το φυσικό αποτέλεσμα. Κανεις δεν αποφασίζει για εμάς, μόνο εμείς.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα