Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Η έκτη αίσθηση….

Ένας τόπος είναι ωραίος, όταν τον απολαμβάνεις με όλες τις αισθήσεις σου! Με την όραση, την ακοή, τη γεύση, την όσφρηση , την αφή! Είναι τα αισθητήρια όργανα που διαθέτει ο άνθρωπος για να μπορεί να επιβιώνει, να χαίρεται, να δημιουργεί, να ονειρεύεται!
Η πόλη μας, μια πόλη ιερή, ριζωμένη με αίμα και αγώνες στο πάνθεον της ιστορίας, πορεύεται στο χρόνο ψάχνοντας την ταυτότητα που της αξίζει! Μια πόλη που μετρά τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος και προσπαθεί να σταθεί αντάξια της ιστορίας της και της ομορφιάς της! Είναι γεγονός, ωστόσο, πως, όλοι ευθυνόμαστε για τα κακώς κείμενα και τα κακώς θεωρούμενα ωραία της!
Ευθύνη περισσότερη έχουν οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές που άφησαν το χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτος, που ανάλωσαν φαιά ουσία στα λόγια τα πολλά και τα μεγάλα και όχι στα έργα! Και όταν λέμε έργα δεν εννοούμε μόνο τα έργα που σέβονται τον δημότη και τον επισκέπτη, αλλά κυρίως τα άυλα έργα, στα οποία μπορούν να συμπεριληφθούν, η θετική εικόνα, το ανθρώπινο κλίμα,  η διάδραση μεταξύ των ανθρώπων και  πόλης!  Η ώσμωση, θεωρούμε πως είναι η έκτη αίσθηση με την οποία ο πολίτης μπορεί να αλληλεπιδράσει ουσιαστικά με την πόλη, την ιστορία της, τους ανθρώπους της, τα μνημεία της, το κλίμα της, το περιβάλλον της!
Περπατώντας κάποιος στην πόλη μας, δεν αποδέχεται μόνο τη θέα των κτιρίων των μαγαζιών και των πεζόδρομων, δεν επαφίεται μόνο στα βλέμματα των περαστικών, αλλά ταυτόχρονα εισπράττει και την κακογουστιά, την προχειρότητα, τη στασιμότητα, τις βωμολοχίες των τοίχων, την μη προσβασιμότητα ανθρώπων με κινητικά προβλήματα κλπ κλπ!
Σ’ αυτή την πόλη χρειάζονται ριζικές τομές και ρηξικέλευθες λύσεις για τα χρόνια προβλήματα που την μαστίζουν! Οι πολίτες «τιμωρούν» σκληρά όταν νιώθουν πως τους κοροϊδεύουν! Δεν φτάνουν κάποιες πεζοδρομήσεις και ασφαλτοστρώσεις και μάλιστα στο παραπέντε των εκλογών, δεν είναι λύση «τα απαγορεύεται» στους δρόμους, αλλά «τα επιτρέπεται»!
Έχουμε αναφέρει ξανά, την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς με έκθεση μόνο τοπικών προϊόντων και προβολή της ιστορίας της πόλης, την αξιοποίηση των Νεωρίων με θεματικές ενότητες του πολιτισμού και της ιστορίας της Κρήτης, την πεζοδρόμηση του κέντρου και ολόκληρης της παλιάς πόλης, χωρίς παρκινγκ αυτοκινήτων στο κέντρο, αισθητική κτιρίων και δρόμων, γωνιές πρασίνου και χαλάρωσης, αποκέντρωση υπηρεσιών Δημοσίου και Δήμου, έξυπνη – πράσινη πόλη κλπ κλπ.
Μια πόλη που θα παρακινεί, θα συγκινεί, θα αιχμαλωτίζει τα βλέμματα, θα σέβεται και θα προτείνει λύσεις στους επισκέπτες, θα ενθαρρύνει όλους τους διαφορετικούς ανθρώπους να την περπατούν! Μια πόλη ανοιχτή στην κοινωνία και τον έξω κόσμο, χωρίς τοπικισμούς, ιδεοληψίες και ωραιοπάθειες!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα