Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η µεγαλύτερη ‘‘δωροδοκία’’ στην ευρωπαϊκή ιστορία αφορά την Ουκρανία;

Στις Βρυξέλλες εκτυλίχτηκε η µεγαλύτερη «δωροδοκία» στην ευρωπαϊκή ιστορία, ύψους 10 δις €. Η απόφαση ανήκει στους διευθύνοντες τους ταγούς της Ε.Ε., στην ουσία ο Σολτς και ο Μακρόν, µε εκτελεστές τους επικεφαλής των οργάνων ου Συµβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ και της Κοµισιόν κα Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν. Αποδέκτης ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και οι επιβαρυνόµενοι το ποσόν είναι οι ευρωπαϊκές αρχές και ιδέες, όπως η οµοφωνία, καθώς και το δηµοκρατικό πολίτευµα που οδήγησε στη δηµιουργία και εδραίωση της ΕΕ, όπως είναι αυτή σήµερα.

Συνοπτική παρουσίαση του νέου ψυχοδράµατος της ΕΕ σε 6 στοιχεία:
ΣΤΟΙΧΕΊΟ 1: Τα τελευταία χρόνια η Ουγγαρία είδε να δεσµεύονται ποσά που λογικά θα έπρεπε να εισρεύσουν στον προϋπολογισµό της από τα κοινοτικά ταµεία, εξαιτίας µη συµµόρφωσης της µε τους κανόνες του δικαίου και του κοινοτικού κεκτηµένου, µε βάση τα οποία είχε ενταχθεί στην ΕΕ. Οι κριτικές που είχαν ακουστεί σε βάρος της Ουγγαρίας αφορούσαν διάφορες πτυχές, όπως η συµµόρφωση προς τους κανόνες και τις απαιτήσεις της ΕΕ σε θέµατα όπως οι οικονοµικές µεταρρυθµίσεις, η διακυβέρνηση, η δηµοκρατία, η ανθρώπινη δικαιοσύνη, ή άλλες πτυχές που έχουν οριστεί σε συµφωνίες µεταξύ της Ουγγαρίας και της ΕΕ.
ΣΤΟΙΧΕΊΟ 2: Οι Ευρωπαίοι πολίτες γνωρίζουµε πολύ καλά ότι οι σοβαρές αποφάσεις όπως είναι η ένταξη της Ουκρανίας, απαιτούν οµοφωνία, βασική αρχή του κοινοτικού δικαίου.
ΣΤΟΙΧΕΊΟ 3: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορµπάν είχε εκδηλώσει την αντίθεσή του στη ένταξη της Ουκρανίας και την αποκαλεί µία από τις πιο διεφθαρµένες χώρες στον κόσµο». Και αρχίζουν τα παράπονα, όπως αυτό του Γερµανού ευρωβουλευτή των Πρασίνων Daniel Freund ότι «Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πληρώνει τη µεγαλύτερη «δωροδοκία» στην ιστορία της ΕΕ στον αυταρχικό και φίλο του Πούτιν, Βίκτορ Ορµπάν»
ΣΤΟΙΧΕΊΟ 4: Η ΕΕ ήλπιζε και το κατάφερε να σώσει τη σύνοδο κορυφής εξαγοράζοντας το βέτο του Orban.
ΣΤΟΙΧΕΊΟ 5: Οι ρεπουµπλικάνοι στις ΗΠΑ έβαλαν φρένο στον Τζο Μπάϊντεν να χορηγήσει τουλάχιστον 60 δις € στην Ουκρανία, για τη συνέχιση του πολέµου. Οι εταίροι τους στην Ευρώπη έπρεπε να πληρώσουν το τίµηµα.
ΣΤΟΙΧΕΊΟ 6: Ποια διαδικασία επιλέχθηκε για να εφαρµοστεί οη µεγαλύτερη «δωροδοκία» στην ΕΕ; Να πειστεί ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας να µην παραβρεθεί στην απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας. Άρα οι ευρισκόµενοι 26 πήραν οµόφωνη απόφαση, όπως προστάζουν οι κανόνες!

Έπρεπε όµως να βρεθεί και να δώσει ο αρµόδιος τα λεφτά στους Ούγγρους. Και φυσικά ο ρόλος αυτός ανήκε στην πρόεδρο της Κοµισιόν, αφού το όργανο αυτό έχει περιβληθεί το µανδύα της εκτελεστικής εξουσίας.
Χωρίς ντροπή, οι νεόφερτοι αυτοί κοµψευόµενοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων µε βάση το ότι ορισµένοι από αυτούς πληρώνουν αδρά τα χρήµατα που δαπανώνται από τον κοινοτικό προϋπολογισµό µπορούν και παρασέρνουν και τους υπόλοιπους ηγέτες όπως και τους δικούς µας, προκειµένου να διαλύσουν κάθε ιδέα ευρωπαϊκής συνοχής, µετά τα όσα έχει µαρτυρήσει η ήπειρος αυτή από τις αρχές του περασµένου αιώνα µέχρι σήµερα.
Γνωρίζουµε όµως, ότι τα χρήµατα αυτά που πληρώνουν οι πλούσιοι προϋπολογισµοί τα εξοικονοµούν και µε το παραπάνω από την εφαρµογή πολιτικών που συµπλέουν µε τα συµφέροντά τους.

Στη συνάντηση κορυφής λοιπόν, της 14 ∆εκεµβρίου 2023 οι Ευρωπαίοι ηγέτες απάντησαν ναι στην Ουκρανία για την ένταξη, καθώς και ότι ετοιµάζουν να της δώσουν άλλα 50 δις € για τις ανάγκες του πολέµου που διεξάγει µε τη Ρωσία. Τελικά οι Αµερικάνοι ανήµποροι να συνεχίσουν να χρηµατοδοτούν έναν ανερµάτιστο πόλεµο έσπρωξαν τους εταίρους τους να το πράξουν αδιαφορώντας αν στο εσωτερικό των κρατών µελών, πλούσιων και φτωχών, οι νεόπτωχοι πολλαπλασιάζονται µε αστρονοµικές ταχύτητες..Η επιτυχία της τελικής συνόδου κορυφής της ΕΕ το 2023, που επικεντρώθηκε κυρίως στη διεύρυνση και τον προϋπολογισµό, έπρεπε να είναι απόλυτη.

Τι σκαρφίστηκαν οι έξυπνοι Ευρωπαίοι: Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορµπάν εγκατέλειψε την αίθουσα για να επιτρέψει µια οµόφωνη απόφαση. Οι αναλυτές της ιδιάζουσας αυτής περίπτωσης στηλίτευσαν την εκπληκτικά γρήγορη υποχώρηση από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορµπάν, ο οποίος εγκατέλειψε την αίθουσα για να επιτρέψει µια οµόφωνη απόφαση. Έτσι, οι ηγέτες της ΕΕ συµφώνησαν την Πέµπτη να ξεκινήσουν ενταξιακές συνοµιλίες µε την Ουκρανία, καθώς και µια σανίδα σωτηρίας 50 δισεκατοµµυρίων ευρώ για την πληγείσα από τον πόλεµο οικονοµία της Ουκρανίας.
Και µετά βγήκε στα παράθυρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Σαρλ Μισέλ και δήλωσε ότι «Η απόφαση είναι ένα σαφές µήνυµα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό µας». Να µην ξεχνούµε ότι η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2022, λίγες µόλις ηµέρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίµακας εισβολή της στη χώρα, και της χορηγήθηκε καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο 2023.
Ευρωπαίος αξιωµατούχος διατηρώντας ανωνυµία, είπε ότι ήταν απολύτως νόµιµη σύµφωνα µε το δίκαιο της ΕΕ. «Αν κάποιος απουσιάζει, απουσιάζει. Νοµικά είναι απολύτως έγκυρο», πρόσθεσε ο αξιωµατούχος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίµιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η είδηση ήταν «µια νίκη της Ουκρανίας… Μια νίκη που παρακινεί, εµπνέει και ενδυναµώνει».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να γιορτάσουν την κίνηση.
Τώρα ποιος νοιάζεται αν δεν τηρήθηκαν οι ευρωπαϊκές ιδέες και οι αρχές τις οποίες εµπνεύστηκαν οι Ζαν Μονέ και Ρόµπερτ Σούµαν όταν συνέλαβαν ην ιδέα της Κοινής Αγοράς, ως όπλο κατά της καταστροφής των ευρωπαϊκών λαών, αυτό είναι άλλο ζήτηµα. Απλά, να µαθαίνουµε και εµεί ότι µπορούµε να βάζουµε βέτο και να παίρνουµε παράδες, παρά να µας αποµυζούν µέχρι το µεδούλι, όπως έπραξαν και οι ψηφίσαντες µνηµόνια και βάλε…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα