Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Η δικαιοσύνη φταίει;

Δεν είναι, μόνο, άδικο. Αν δεν είναι απολυταρχική αντίληψη, είναι, σίγουρα, ασχετοσύνη προς το Σύνταγμα και τους νόμους, όταν κάποιος υπουργός, της όποιας κυβέρνησης, ισχυρίζεται πως «η Δικαιοσύνη, με τους αργούς ρυθμούς που έχει, δεν βάζει φυλακή και συνεπώς το κόμμα θα πρέπει να σπρώξει τους δικαστές, ώστε, γρήγορα, να φυλακίζουν».

Ενας υπουργός, δεν δικαιούται να ισχυρίζεται τα παραπάνω.

Το Σύνταγμά μας, στο άρθρο 26, καθιερώνει τη «διάκριση των λειτουργιών», και ορίζει ότι «η νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Βουλή και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση. Η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια· οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του ελληνικού λαού».

Κανένας δημοκράτης δεν μπορεί να διαλαλεί πως το κόμμα δεν μπορεί να κερδίσει εκλογές, «αν δεν βάλει, έστω ένα, στη φυλακή».

Στη φυλακή, βάζουν τα δικαστήρια. Με τους ρυθμούς που κινείται στη χώρα μας η Δικαιοσύνη. Και οι οποίοι, όχι μόνο τώρα, αλλά από πολύ παλιά, είναι αργοί.

Θυμάμαι τους αγώνες των Δικηγόρων, για την «επίσπευση των διαδικασιών απονομής της Δικαιοσύνης». Καμιά φορά μας άκουγαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης. Δυστυχώς σπάνια. Και απευθυνόμαστε στις κυβερνήσεις ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ. Αυτές ψηφίζουν τους Κώδικες πολιτικής και ποινικής νομοθεσίας. Αλλά δεν αρκούν τα νομοθετήματα και οι σωστοί κώδικες, για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

Αν δεν διοριστούν πολλοί δικαστές, αν δεν διοριστούν πολλοί γραμματείς, αν δεν υπάρξουν πολλές αίθουσες δικαστικές, αν δεν υπάρξει η κατάλληλη τεχνική υποδομή, ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ το άρθρο 90 παράγραφος 5 του Συντάγματος, που ορίζει ότι τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων διορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, τότε δεν θα υπάρξει επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και δεν θα είναι, ουσιαστικά, ανεξάρτητη.

Ομως, δεν φταίει η δικαιοσύνη γιατί δεν γίνονται τα πάρα πάνω.
Φταίει η κυβέρνηση και οι υπουργοί της που “τα ρίχνουν” στη Δικαιοσύνη και δεν κάνουν τίποτα ώστε να διορθωθούν τα πράγματα

Αυτοί νομοθετούν.

*Ο Αντώνης Κ. Γκαζής είναι επίτιμος πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα