Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Η διαφθορά στην Ευρώπη

Τελευταία γίνεται πολύς λόγος στα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ για την διαφθορά που επικρατεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, πλείστες των οποίων είναι μέλη της ΕΕ. Πολλοί δε κατακρίνουν την Ένωση ότι δεν λαμβάνει δραστικά μέτρα για την επικράτηση του κράτους δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ σε πολλά Κράτη Μέλη της (βλ. Judy Dempsey, “Bulgaria’s election: The EU’S Negligence of Corruption and its values” Carnegie Europe, 6/4/2021). Οι κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία της 4ης Απριλίου, 2021, έδωσαν αφορμή για τέτοιες κριτικές. Ο για πολλά χρόνια ηγέτης της χώρας Boiko Borisov φαίνεται ότι θα συνεχίσει στην εξουσίαν αφού πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό της ψήφου, ήτοι 29%.

Εν τούτοις οι Βούλγαροι συνεχίζουν να κατακρίνουν το καθεστώς για διαφθορά και λένε ότι κατέστησε τη χώρα σε ένα «μαφιόζικο» Κράτος. Έτσι επίσης αποκαλείται από μερικούς και το καθεστώς της Ουγγαρίας του Πρωθυπουργού Victor Orban (Carnegie, οπ.παρ.).

Πρώην Κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και όχι μόνον έχουν προβλήματα διαφθοράς εκτός από την Βουλγαρίαν και την Ουγγαρία. Η Πολωνία διακρίνεται για την μεροληπτική στάση της κρατικής τηλεόρασης προς το κυβερνόν κόμμα (PIS) και για τον «ευνουχισμόν» της δικαστικής εξουσίας (οπ.παρ.).

Η ίδια απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ στην Ανατολικήν Ευρώπην και στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως στην Τσεχία, τη Σλοβακία, την Σλοβενία. Επίσης και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Το πρόβλημα κατά τους επικριτές είναι ότι η επίσημη ΕΕ δεν επεμβαίνει σε θέματα διαφθοράς ή επεμβαίνει επιλεκτικά και νωθρά, και έτσι πολλά Κράτη-Μέλη συνεχίζουν τις απαράδεκτες τακτικές τους.

Αυτή η κατάσταση ενδυναμώνει τους επικριτές της Ένωσης και επίσης τους δημαγωγούς πολιτικούς μέσα στα ίδια τα Κράτη-Μέλη.
Λάρνακα, 9 Απριλίου, 2021

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες