Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Η διαφορετικότητα του διαγωνισμού ποιότητας ελαιοτριβείων

Στον διαγωνισμό στον οποίο η συμμετοχή ήταν τελείως δωρεά έλαβαν μέρος 58 Συνεταιριστικά και Ιδιωτικά ελαιοτριβεία από τα 550 όλης της Κρήτης, δηλαδή ποσοστό περίπου 10% του συνόλου
Παρά τις δυσκολίες του διαγωνισμού οι διαδικασίες που ακλούθησε ήταν πολύ αυστηρές στα πρότυπα των διαδικασιών του Παγκόσμιου διαγωνισμού Mario Solinas του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η ταυτότητα δείγματος και προϊόντος, τα δείγματα του διαγωνισμού δεν σταλθήκαν από τους ενδιαφερόμενους όπως γίνεται σε άλλους διαγωνισμούς, αλλα λήφθηκαν από επιτροπές μέσα από δεξαμενές των ελαιοτριβείων τουλάχιστο 20 τόνων
Και αυτό εγινε, όπως υπογράμμισε ο κ. Μιχελάκης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αντιπροσωπευτικότητα τους σε σχέση με την περιοχή, ενώ παραλαβή τους εγινε από επιτροπές ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες ότι προέρχονται από επιλεγμένες μικροποσότητες που εύκολα μπορούν να παραχθούν ή και να εξευρεθούν από τρίτους.
Στην συνέχεια, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η αμεροληψία των αποτελεσμάτων, τα δείγματα παραδόθηκαν στα εργαστήρια για αναλύσεις χωρίς ονόματα αλλά με κωδικούς αριθμούς.
Οι χημικές και οργανοληπτικές αναλύσεις έγιναν από διαπιστευμένα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ελιάς (ΕΛΓΟ Δήμητρα) στα Χανιά, ενώ οι αναλύσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων έγιναν από το επίσης διαπιστευμένο ιδιωτικό εργαστήριο ΧΗΜΙ ΚΟΤΕΧΝΙΚΗ του Ρεθύμνου.

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι δρ γεωπόνος, πρώην δ/ντής
του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και επιστ. σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.

Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδειά του (nmixel@otenet.gr).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα