Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη δεν αφορά τους αγώνες των αγροτών

Η διαρκής κρίση που δηµιουργήθηκε από τη ρωσο-ουκρανική σύρραξη κρύβει πολλών ειδών κινδύνους που αρχίζουν να τονίζονται στην καθηµερινότητα. Παρά το κρύο που επικρατεί λόγω εποχής οι αγρότες προσπαθούν εξακολουθητικά να µας πουν ότι αυτοί µεν χάνονται εµείς δε, ως καταναλωτές, είτε θα τρώµε ανήκουστης εξαθλίωσης τρόφιµα, είτε θα πεινάσουµε τεχνηέντως. Σατανικό σχέδιο που δυστυχώς δεν εντάσσεται στα σενάρια κινδυνολογίας, αλλά στην ανικανότητα των Ευρωπαίων ταγών των βασικών οικονοµικών δυνάµεων, που ελέγχουν και τους επικεφαλής των οργάνων προετοιµασίας της ευρωκαταστροφής. Και δυστυχώς αυτοί παρασύρουν και τις µικρότερες και ασθενέστερες οικονοµικά λοιπές χώρες που ακολουθούν το άρµα του άξονα Παρίσι – Βερολίνο. Μέχρι που θα φτάσουν;

Στα κρύα του χειµώνα το πολιτικό θερµόµετρο, πανευρωπαϊκά, ανεβαίνει. Αγρότες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Γερµανία, Ισπανία, Ολλανδία, Ρουµανία, Πολωνία και στη δική µας) έχουν ξεσηκωθεί καταγγέλλοντας, µεταξύ άλλων, «την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών», τη συσσώρευση περίπλοκων περιβαλλοντικών κανόνων, τον αθέµιτο ανταγωνισµό από το εξωτερικό και τα χαµηλά εισοδήµατά τους.
Στο σκηνικό αυτό κοινή είναι η διαπίστωση ότι η εκτελεστική εξουσία έχει αποτύχει παταγωδώς ακόµη και στην απλή εφαρµογή των κανόνων της ΚΓΠ.
Στα σηµειώµατά µας έχουµε επισηµάνει τις λάθος αποφάσεις των Ευρωπαίων ταγών, οι οποίοι δε φρόντισαν να βοηθήσουν στην επίλυση του υπαρκτού προβλήµατος της διένεξης Ρωσίας – Ουκρανίας, φτάνοντας στα αντίθετα αποτελέσµατα από εκείνα που διαµηνύουν τι έπρεπε να γίνει και σήµερα οι σπέρνοντες ανέµους θερίζουν θύελλες.
Το µεγάλο δε, πρόβληµα φαίνεται να είναι η ταχεία άνοδος της ακροδεξιάς, την οποία λογικά έπρεπε να απεύχονται οι κυβερνώντες την Ευρώπη, γνωρίζοντας τις θυσίες που έκαναν οι παλαιότεροι.

Φτάνουµε δε στο σηµείο να διαπιστώνουµε ότι η λάθος διαχείριση τόσο της ίδιας της ΚΓΠ, όσο και των αποτελεσµάτων από άλλες λάθος ενέργειες, οδήγησαν σε µείωση των εισοδηµάτων των Ευρωπαίων πολιτών και ολόκληρα τµήµατα σε φτωχοποίηση άνευ προηγουµένου.
Μια φτωχοποίηση που έχει ξυπνήσει τα καταστρεπτικά ενδόµυχα της ακροδεξιάς πολιτικής, αναρριχώµενης µε εξαντλητικά γρήγορους ρυθµούς.
Η διαπίστωση δε που κυριαρχεί σε απλές παρατηρήσεις λογικής δείχνουν ότι καθίσταται καθηµερινά περισσότερο αναγκαία η λήψη µέτρων που στοχεύουν στη σταδιακή εφαρµογή όλων των αποφάσεων που απευχόµαστε εµείς οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και αφορούν δυο κατηγορίες τροφίµων.

Η µια κατηγορία αφορά τους Γενετικά Τροποποιηµένους Οργανισµούς (ΓΤΟ) που ευδοκιµούν σε χώρες εκτός ΕΕ, και µεταξύ αυτών και στην Ουκρανία, και η άλλη αφορά τη µείωση της κτηνοτροφίας που επιβαρύνει και το περιβάλλον και την αντικατάστασή τους από σειρές σκουληκιών και εντόµων για να µη µειωθεί η αποληπτική ικανότητα των ανθρώπων στις αναγκαίες πρωτεΐνες.

Για το δεύτερο αυτό σηµείο έχουµε αναφερθεί διεξοδικά από τις στήλες της εφηµερίδας στο πρόσφατο παρελθόν και απλά το σηµειώνουµε, ώστε να µην ξεχνούµε τι µας περιµένει µε την άθλια αυτή συµπεριφορά των Ευρωπαίων ιθυνόντων. Για το πρώτο σηµείο όµως, ξεκαθαρίζουν οι στόχοι κυρίως της Κοµισιόν, που πηγαίνει προς αποδοχή της χρήσης των προϊόντων της αµερικάνικης πολυεθνικής Μονσάντο.

Σύµφωνα µε την τεχνητή νοηµοσύνη, οι ΓΤΟ είναι οργανισµοί οι οποίοι έχουν τροποποιηθεί γενετικά µε τεχνικές που διαφέρουν από τη φυσική διασταύρωση ή τη µετάλλαξη. Αυτό µπορεί να γίνει για να βελτιώσει τις αγροτικές παραγωγές, να προστατεύσει τα φυτά από ασθένειες ή έντοµα, ζιζάνια και σκουλήκια, ή ακόµη και να βελτιώσει τη διατροφική τους αξία. Και όλα αυτά στο όνοµα της αντιµετώπισης της παγκόσµιας πείνας, ενώ οι αντίθετες απόψεις που έχουν επικρατήσει και στην Ευρώπη και στη Ρωσία αναφέρονται στην ασφάλεια τροφίµων, και στις ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον και κυρίως στους φόβους από τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τη γεωργική παραγωγή.
Ιδιαίτερη σηµασία έχει αναφορά στη µείωση των εισοδηµάτων των αγροτών που µαστίζονται από την πτώση των εισοδηµάτων, το υψηλό κόστος και τον ανταγωνισµό από τις φθηνές εισαγωγές – και πολλοί αισθάνονται ότι η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΕ για αυστηρότερους πράσινους κανονισµούς απειλεί να κάνει τη ζωή τους, και τη µείωση των περιθωρίων κέρδους, καταστροφικά χειρότερη1.
Οι αυξήσεις στις τιµές ενέργειας, µεταφορές και λιπάσµατα, έχουν επιδεινώσει όλη την κατάσταση στην αγορά και το κατευναστικό πλήγµα των κυβερνήσεων και των λιανοπωλητών δεν µπορούν να µετριάσουν τον αυξανόµενο αντίκτυπο της κρίσης του κόστους ζωής2.

Στο µεταξύ πληθαίνουν οι εγκρίσεις της Κοµισιόν και οι ανανεώσεις ΓΤΟ για τρόφιµα και ζωοτροφές. Μόνο στις 26/01/2024 διαβάζουµε σε ∆ελτίο Τύπου3την έγκριση ενός γενετικώς τροποποιηµένου αραβοσίτου και ανανέωσε την έγκριση δύο γενετικώς τροποποιηµένων ελαιοκραµβών, ως τροφίµων και ζωοτροφών. Οι εγκρίσεις αυτές ακολούθησαν τις ολοκληρωµένες και αυστηρές διαδικασίες της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίµων, οι οποίες εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος. Βασίζονται στη θετική επιστηµονική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων (EFSA), η οποία κατέληξε στο συµπέρασµα ότι οι καλλιέργειες αυτές είναι εξίσου ασφαλείς µε τις αντίστοιχες συµβατικές καλλιέργειες.
Αυτές είναι οι καταστροφικές για την αγροτική παραγωγή διαδικασίες που υιοθετούνται από τις Βρυξέλλες. Για την ώρα δεν λέγονται ΓΤΟ, αλλά µιλούµε για φυτά που παράγονται µε Νέες Γονιδιωµατικές Τεχνικές (NTG plants) που θεωρούνται ισοδύναµες µε τα συµβατικά φυτά. Είναι περίεργο µεν, αλλά επικίνδυνο αυτή τη στιγµή να παρουσιάζεται και να παίρνει σάρκα και οστά ένα θέµα που πληγώνει τη δηµοκρατία στην Ευρώπη και µας αφήνει άφωνους να παρακολουθούµε τις εξελίξεις, επισηµαίνοντας µόνο τις ανησυχίες µας.
Στο µεταξύ, όπως σηµειώνουµε και στον τίτλο, αλλά και στο κείµενο αυτό, η άνοδος της ακροδεξιάς πιάνει ρυθµούς που ξεπερνούν την αριθµητική και αγγίζουν τη γεωµετρική πρόοδο. Με θύµατα τον πληθυσµό. Για το λόγο αυτό οι αγρότες επιβάλλεται να εισακουστούν, και µάλιστα γρήγορα, πριν παρέλθει ο χρόνος της κανονικής σποράς… Αλλιώς πάλι θύελλες θα θερίσουµε.

1 https://www.socialeurope.eu/the-farmers-protests-the-far-right-and-the-fallout
2 Αυτά που δηµοσιεύονται αυτές τις µέρες στον ευρωπαϊκό τύπο τα έχουµε αναδείξει ήδη από τους πρώτους 6 µήνες της ρωσοουκρανικής σύρραξης.
3 https://www.huffingtonpost.gr/entry/no-farmers-no-food_gr_65c0b910e4b05c8779fa6c8f?utm_source=cordial&utm_medium=email&utm_campaign=hp-intl-gr-daily-brief_2024-02-06&utm_term=gr-daily-brief&email_hash=acd386786c3d89989e8ea2a8ac6f9dd21eb1b254


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα