Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Η ακρίβεια “χτυπά” το σουβλάκι και στα Χανιά

Οι τιμές… τραβούν την ανηφόρα και για το “εθνικό μας έδεσμα”, το σουβλάκι, που και στα Χανιά τις τελευταίες ημέρες πήρε αύξηση 30 λεπτών. Οι επαγγελματίες του κλάδου είναι ανάστατοι, καθώς αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στις αυξήσεις αυτές, αφού το κόστος λειτουργίας τους μήνα με τον μήνα ανεβαίνει. Μάλιστα, πολλοί ανησυχούν ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί δεν αποκλείεται μέχρι το καλοκαίρι να δούμε ακόμα και το σουβλάκι να πουλιέται στα 4 ευρώ! Τα “Χ.ν.” συνομίλησαν με επαγγελματίες της εστίασης για τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά.

«Το κόστος των πρώτων υλών υπερπολλαπλασιάστηκε»

σουβλάκι«Η τιμή του σουβλακιού όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα σε σύγκριση πάντα με την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων είναι υψηλή», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Τζεμανάκης από το κατάστημα “Λάδι και Ρίγανη”. Η αιτία της αύξησης δεν οφείλεται στα καταστήματα εστίασης αλλά στην τεράστια άνοδο των πρώτων υλών. Χαρακτηριστικά ο κ. Τζεμανάκης μας επισημαίνει πως «το ηλιέλαιο ήταν από 6,90 έως 7,40 ευρώ τα 10 λίτρα πριν από ένα χρόνο και τώρα η τιμή του κυμαίνεται από 28 έως 32 ευρώ (τέσσερις φορές περισσότερο!), οι πίτες είναι πάνω 20%, το πραγματικό γιαούρτι έχει αύξηση 40%, το κοτόπουλο κάθε εβδομάδα ανεβαίνει 10-15%, το δε χοιρινό φημολογείται ότι από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου θα πάρει πάνω 50% και την άλλη Δευτέρα άλλα 50% για τα κρέατα εισαγωγής. Εγώ είμαι στην ευχάριστη θέση να χρησιμοποιώ κρητικό κρέας και ελπίζω να μην επηρεαστεί τόσο πολύ. Η τιμή της φιάλης στο προπάνιο εκτινάχθηκε από 24 στα 52 ευρώ, η δε ηλεκτρική ενέργεια 100% . Αυτές τις τιμές είναι αδύνατο να τις απορροφήσει μια επιχείριση. Θα κλείσει!»
Ο κ. Τζεμανάκης ελπίζει ότι ο κύκλος των ανατιμήσεων κάποια στιγμή θα κλείσει και θα επανέλθει σε μια κατάσταση κανονικότητας. «Δεν μένει παρά να κάνουμε όλοι μας υπομονή μέχρις ότου φύγουμε από αυτήν την κατάσταση» τονίζει.

«Όλα προς τα πάνω…»
σουβλάκιΓια ραγδαία άνοδο των τιμών στις πρώτες ύλες αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα κάνουν λόγο και στο κατάστημα “Βαντές”. Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών έχει περιορίσει την κατανάλωση και την ίδια στιγμή έχει πολλαπλασιάσει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα που έχει σχηματιστεί.

 

 

«Αλυσιδωτές αυξήσεις παντού»

σουβλάκιΠροβληματισμένος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ο κ. Νεκτάριος Στρατουδάκης από την επιχείρηση “Στ’ Αναμμένα Κάρβουνα” Έχοντας μια εμπειρία 40 ετών στην εστίαση μας εξηγεί πως «αισθάνομαι πως πιεζόμαστε πιο πολύ από ποτέ. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από την πανδημία. Μιλάμε για έναν “πόλεμο της τροφής”, καθώς πριν από τα γεγονότα στην Ουκρανία είχαμε ενημερωθεί από τους εισαγωγείς ότι θα έχουμε πολλά προβλήματα».
Η ενημέρωση του κ. Στρατουδάκη είναι πως από σήμερα Δευτέρα το χοιρινό θα πάρει νέα αύξηση, ενώ κάτι ανάλογο θα γίνει και τη μεθεπόμενη Δευτέρα! «Τις περισσότερες αυξήσεις τις απορροφήσαμε, γιατί δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον κόσμο! Το να αυξήσεις την τιμή του προϊόντος είναι μεγάλο θέμα, όταν η αγοραστική δύναμη του πελάτη μένει ίδια ή ακόμα και πέφτει. Δυστυχώς, ακόμα και αν σταματήσει ο πόλεμος η κατάσταση δεν θα ομαλοποιηθεί. Όλο το 2022 θα υπάρχει θέμα σε πολλά προϊόντα. Ήδη πχ. στο ηλιέλαιο έχει μπει ένα πλαφόν, δεν μπορείς να αγοράσεις όσο θέλεις αλλά συγκεκριμένη ποσότητα!»

«Ανατιμήσεις πριν τον πόλεμο»

σουβλάκι«Και πριν τον πόλεμο οι τιμές στις πρώτες ύλες είχαν αυξηθεί πολύ. Εμείς προσπαθήσαμε να απορροφήσουμε τις αυξήσεις αυτές, αλλά είναι αδύνατο να μην κάνουμε ανατιμήσεις προσπαθώντας παράλληλα να μείνουμε δίπλα στον πελάτη» μας είπε ο κ. Μιχάλης Σφακιανάκης από το κατάστημα “Πατριδογευσία”.
Σε ότι αφορά στο κρέας, τη βασική πρώτη ύλη, ο κ. Σφακιανάκης επισημαίνει πως «συνεχώς ανεβαίνει γι’ αυτό κι εμείς αναγκαστήκαμε το σουβλάκι να το πάμε από το 2,90 στα 3,30 ευρώ. Στον κόσμο δεν αρέσει φυσικά αυτή η αύξηση, αλλά του εξηγούμε ότι το θέμα δεν είναι δικό μας, από τη στιγμή που όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε έχουν ανέβει στον… θεό. Χαρακτηριστικά, το 10λιτρο ηλιέλαιο από 11 ευρώ έφτασε στα 28,70. Εμείς δεν βγάζουμε τίποτα παραπάνω, τα 3,30 είναι μια καλή τιμή για τον πελάτη και για την επιχείριση, ώστε να μην κινδυνεύσει η ύπαρξη της».

«Απαιτείται στήριξη της εστίασης!»
σουβλάκι«Οι αυξήσεις στο κόστος συντήρησης μιας επιχείρισης ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο, τώρα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω της διαφαινόμενης έλλειψης σε σιτηρά και έλαια θα πάνε ακόμα ψηλότερα» δηλώνει ο κ. Γιώργος Τσοντάκης του καταστήματος “Κουμπές”.
Ο κ. Τσοντάκης μας τονίζει πως το ρεύμα έχει απογειωθεί, με αυξήσεις που φτάνουν το 100%, το υγραέριο 70%, ενώ την ίδια κατεύθυνση προς τα πάνω ακολουθούν και οι πρώτες ύλες. «Στην αρχή απορροφήσαμε τις πρώτες αυξήσεις, αλλά πλέον είναι κάτι που δεν γίνεται! Έχουμε το θετικό ότι παράγουμε πολλά από τα πράγματα που προσφέρουμε. Για παράδειγμα ο γύρος είναι δικός μας, κρατάμε στα 2,90 το κοτόπουλο και 2,80 το χοιρινό, αλλά μέσα στον μήνα, αρχές του επόμενου θα προχωρήσουμε στα 3,30. Και το φοβερό είναι πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγο ούτε τα 3,30 δεν θα είναι αρκετά γι’ αυτό και θεωρούμε ότι για τα προϊόντα διατροφής και για την εστίαση η κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει, να συμβάλλει με κάποιο τρόπο ώστε περιοριστούν οι ανατιμήσεις. Με αυτήν την κατάσταση έχει πέσει και η κατανάλωση. Πριν τον κορωνοϊό για μια παρέα που κάθονταν στο κατάστημα μας τα χρήματα που δαπανούνταν ανά άτομο ήταν 8-10 ευρώ, τώρα η κατανάλωση ανά άτομο έχει πέσει στα 4-6 ευρώ! Mε τις αυξήσεις αυτές πώς θα καταφέρουμε κάποια στιγμή να επαναφέρουμε τις τιμές εκεί που πρέπει; Δυστυχώς, είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης και όλες οι αυξήσεις καταλήγουν σε εμάς» επισημαίνει.

«Μειώθηκε η κατανάλωση»
σουβλάκι«Οι ανατιμήσεις ξεκίνησαν το φθινόπωρο από τα υλικά συσκευασίας και τις εισαγωγές ειδικά από την Ασία και βέβαια την τιμή του ρεύματος. Μετά την έναρξη του πολέμου έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τα ηλιέλαια και τα σιτηρά, ενώ οι ζωοτροφές που εισάγονταν από Ουκρανία και Ρωσία δεν υπάρχουν και αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση στα πουλερικά και στο χοιρινό» μας εξηγεί ο κ. Γιώργος Καυκαλάς από τα καταστήματα “Θράκα”.
Είναι χαρακτηριστικό, μας επισημαίνει, πως για τα τρία καταστήματα το κόστος στο ρεύμα από τις 11.000 ευρώ το μήνα εκτινάχθηκε στις 20.000! «Αν απορροφήσουμε τις αυξήσεις αυτές, θα κλείσουμε. Θα πρέπει να μετακυλήσουμε τις απολύτως απαραίτητες αυξήσεις στον καταναλωτή, ώστε να μείνουμε βιώσιμοι. Σε συζητήσεις με συναδέλφους καταλήγουμε στο ότι θα πρέπει το επόμενο διάστημα να παραμείνουμε βιώσιμοι, αφού είναι δεδομένο πως δεν θα υπάρχει καμία κερδοφορία για τις επιχειρήσεις μας!» τονίζει. Και ο κ. Καυκαλάς καταγράφει μια πτώση στην κατανάλωση, αφού οι πολίτες είναι συγκρατημένοι στα έξοδα τους. «Όταν έχει να πληρώσει τη βενζίνη στα 2 ευρώ, όταν σε εργαζόμενους το κόστος του ρεύματος έχει φτάσει στα 1000 ευρώ, είναι λογικό να μειώσει όπου μπορεί την κατανάλωση. Εμείς πριν από 5-6 ημέρες πήγαμε το σουβλάκι από τα 3 ευρώ στα 3,30 και η ενημέρωση για την επόμενη εβδομάδα είναι πως το χοιρινό θα πάρει 60 λεπτά παραπάνω. Στο Ηράκλειο είναι ήδη 3,90, στη Θεσσαλονίκη από 3,60 στο 3,90 και εμείς έχουμε και το κόστος το μεταφορικό και του αντιπροσώπου που επιβαρύνει όλα τα προϊόντα με 7-8%». Και ο κ. Καυκαλάς εκτιμάει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει έμφαση στη μείωση της τιμής του ρεύματος, καθώς πλέον πολύ κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί ενώ τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων στην εστίαση σε όλα τα επίπεδα. «Προσωπικά θα ήθελα περισσότερους ελέγχους για τις αποδείξεις και τη φοροδιαφυγή, την ασφάλιση του προσωπικού κ.λπ. Δυστυχώς, υπάρχει φοροροδιαφυγή από ορισμένα καταστήματα σε βάρος των υπολοίπων και σε βάρος του κράτους» αναφέρει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

3 Comments

  1. Ενα μικρο δικιο το εχουν οι επαγγελματιες του ειδους……σημερα.Εκει που δεν ειχαν ουτε θα εχουν δικιο ειναι στην περαιτερω υποβαθμιση της ποιοτητας οπου σε λιγο ποιανουν πατο, αλλα και στην τηρηση των κανονων υγειηνης κατι που δεν κοστιζει…..εκει δυστηχως εχουν ποιασει πατο προ πολλου…..και με την ανοχη των υπηρεσιων δημοσιας υγειας του κρατους.

  2. Και θα ρωτήσω εγώ τους αξιότιμους επιχειρηματίες. Αφού αγαπάνε και σκέφτονται τόσο πολύ τους πελάτες γιατί δεν έχει γίνει ποτέ μείωση των τιμών. Κάποτε έπεσε ο ΦΠΑ από το 24% στο 13%, οι τιμές όμως περέμειναν ίδιες. Πολλά χρόνια (όπως και σήμερα) έχουν σημειωθεί αυξήσεις στις τιμές των Α’ υλών ή του ρεύματος κτλ. ωστόσο μετά από μερικά χρόνια κάπως ξαναμειώνονται και επιστρέφουν σε παλαιότερα επίπεδα. Αντίθετα όμως η τιμή στο σουβλάκι (π.χ.) θα παραμείνει στα ίδια (πολύ υψηλά) επίπεδα. Τι απάντησει έχουν να δώσουν σε αυτό;

  3. ΚΑΛΌ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝ ΠΑΩ ΣΕ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΔΩΣΩ ΓΙΑ ΔΥΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΕΝΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 10 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΙΔΕΙΚΕΥΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΕΙΝΑΙ 26 ΕΥΡΩ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΕ ΛΑΔΙΑ ΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΑΛΑΧΤΟΥΝ ΚΑΤΙ ΧΡΟΝΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα