Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η Αφρική μέσα στη δίνη των θερμών κρίσεων

Οι συνεχιζόμενες αιματηρές τραγωδίες στην Ουκρανίαν και στη Μέση Ανατολή, κατεύθυναν προς αυτές το βάρος από άλλες κρίσεις, που έχουν κι’ αυτές τη σημασίαν τους.
Αναφέρομαι στις κρίσεις στην πάντα επίκαιρη Αφρικανική Ήπειρον. Λίγοι στις χώρες μας γνωρίζουν π.χ. για τα συνεχή πραξικοπήματα που γίνονται στην Αφρικήν και στις εξελίξεις εκεί. Κι όμως, η Αφρική είναι μια σημαντική περιοχή στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις.
Ποιος γνωρίζει π.χ. για το πραξικόπημα που έγινε στο Νίγηρα στο τέλος Ιουλίου 2023; (βλ. άρθρον μου στο τύπον και στο Facebook «Το πραξικόπημα στο Νίγηρα», 9 Αυγούστου, 2023).
Υπήρξαν, όμως, εν τούτοις, έξη πραξικοπήματα στην Αφρική του Σαχέλ από το 2020 σε τέσσερις χώρες της Γαλλόφωνης Αφρικής, δυο στο Μάλι και στην Μπουρκίνα Φασό, ένα στη Γουινέα και ένα στο Νίγηρα (βλ. Anne- Cecile Robert, “Pourquoi tous ces putschs”, Le Monde Diplomatique, Septembre 2023, σελ. 1 και 6). Υπήρχαν, βέβαια, κι’ άλλες κρίσεις σ’ άλλες χώρες της Αγγλόφωνης Αφρικής, όπως στην Αιθιοπίαν, την Κένυα, το Σουδάν, με τον εμφύλιο πόλεμόν του (ενθ).
Τι συμβαίνει, λοιπόν; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την αστάθεια στην Αφρικανικήν ήπειρον. Οι χώρες αυτές υπήρξαν για χρόνια αποικίες και υφίσταντο και ακόμη υφίστανται την εκμετάλλευση του αποικιακού τους αυθέντη. Πολλοί από τους πραξικοπηματίες και ηγέτες των χωρών αυτών υποστηρίζουν την πραγματικήν απεξάρτηση από τους πρώην αποικιακούς αυθέντες και γενικά τις ξένες Δυνάμεις.
Λόγω αυτής της εξάρτησης των πλουσίων χωρών της Αφρικής έχομεν ένα από τους κυριότερους λόγους της αστάθειας: τη φτώχειαν, που μαστίζει πλείστες Αφρικανικές χώρες. Τους πόρους τους τους εκμεταλεύονται τρίτοι. Η φτώχεια αυτή δημιουργεί και το μεταναστευτικό πρόβλημα που ταλανίζει σήμερα την Ευρώπην.
Άλλος λόγος είναι η μεγάλη διαφθορά, που υπάρχει στην Αφρικανικήν Ήπειρον.
Όσον αφορά στις ξένες δυνάμεις, αυτός είναι ένας σημαντικός επίσης λόγος. Οι ξένες Δυνάμεις είναι παρούσες στην Αφρικήν. Δεν είναι πλεόν οι πρώην αποικιακές Δυνάμεις μόνο που επιχειρούν στην Αφρικήν αλλά και άλλες Δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ινδία και πολλές άλλες. Ο τεράστιος πλούτος της Ηπείρου διαμοιράζεται σε ξένες χώρες και επηρεάζεται επίσης από την επικρατούσαν διαφθοράν.
Η μόρφωση, η εμπειρία, η εγκαθίδρυση υγιών θεσμών, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο χρόνος ίσως βαθμιαία μεταβάλει σταδιακά την λυπηρή αυτή κατάσταση.

*Ο Δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι barrister-at-law (Lincoln’s Inn, London), Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας). Πρώην Μέλος της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρώην Ερευνητής στο Κέντρον Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου και Πρώην Επιμελητής του Πάντειου Πανεπιστημίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα