Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Η.Α.Ε.: Σχεδιάζουν την πρώτη αποστολή στην Σελήνη

Τα σχέδιά τους για την πρώτη αραβική αποστολή στη Σελήνη παρουσίασαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως αναφέρει το Emirates News Agency, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική,  ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κυβερνήτης του Ντουμπάι ανακοίνωσε την Emirates Lunar Mission- την πρώτη αποστολή των ΗΑΕ και αραβική αποστολή γενικότερα για την εξερεύνηση της Σελήνης.

Η Emirates Lunar Mission εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του MBRSC (Mohammed bin Rashid Space Centre) για το 2021-2031, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη και εκτόξευση του πρώτου σεληνιακού οχήματος των Εμιράτων, υπό την ονομασία «Rashid». Το όχημα αυτό, όπως τονίστηκε, θα σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στα ΗΑΕ «100%» από μηχανικούς, ειδικούς και ερευνητές των ΗΑΕ. Εάν η αποστολή είναι επιτυχής, τα ΗΑΕ θα γίνουν η πρώτη αραβική χώρα και η επόμενη χώρα στον κόσμο που καταφέρνει να προσεληνωθεί μετά τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα (προσελήνωση είχε επιχειρήσει και το Ισραήλ, μα το σκάφος Beresheet συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης). Όπως αναφέρθηκε, το MBRSC θα συνεργαστεί με έναν διεθνή φορέα για βοήθεια στην προσελήνωση του Rashid Lunar Rover.

«Εξερευνώντας τη Σελήνη, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ολοένα και αυξανόμενη λίστα επιτευγμάτων των ΗΑΕ στο διάστημα και παραπέρα» είπε ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ. «Επιλέξαμε να ονομάσουμε το όχημα “Rashid” από τον δημιουργό της σύγχρονης αναγέννησης του Ντουμπάι και έναν από τους ιδρυτές των ΗΑΕ» πρόσθεσε, αναφερόμενος στον σεΐχη Ρασίντ μπιν Σαΐντ αλ Μακτούμ, θεωρούμενο ως θεμελιωτή του σύγχρονου Ντουμπάι.

Όσον αφορά στους επιστημονικούς στόχους της αποστολής, περιλαμβάνουν τεστ για τη διερεύνηση διαφόρων χαρακτηριστικών της σεληνιακής επιφάνειας, όπως τη σύσταση του σεληνιακού εδάφους, θερμικά χαρακτηριστικά κ.α, ενώ θα γίνουν δοκιμές και πάνω σε διάφορα υλικά ως προς την αλληλεπίδρασή τους με τη Σελήνη. Παράλληλα, θα καταγραφούν εικόνες για να αποσταλούν πίσω στη Γη και θα δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες από τομείς όπως η επιστήμη υλικών, η ρομποτική, η πλοήγηση, οι τηλεπικοινωνίες κ.α.

Το όχημα των Εμιράτων προορίζεται να προσεληνωθεί σε μια περιοχή που δεν έχει εξερευνηθεί από προηγούμενες αποστολές, ενώ ένας από τους στόχους θα είναι η ανάπτυξη νέων τεχνικών εξερεύνησης με απώτερο στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ΗΑΕ για αποστολές εξερεύνησης του Άρη. Το όχημα θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, 3D κάμερα, αισθητήρες και συστήματα για την ανάλυση του εδάφους, της σκόνης, της ραδιενέργειας και σεληνιακών βράχων, καθώς και ένα προηγμένο σύστημα κίνησης για τη βελτιστοποίηση της κίνησης του ρόβερ στη Σελήνη. Ο σχεδιασμός του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021 και η κατασκευή του να γίνει το 2022. Η εκτόξευση προγραμματίζεται για το 2024.

Υπενθυμίζεται πως καθ’οδόν προς τον Άρη είναι ήδη και η αποστολή al Amal (Ελπίδα)- η πρώτη αποστολή των ΗΑΕ στον «Κόκκινο Πλανήτη» (και πρώτη αραβική αποστολή στον Άρη εν γένει).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα