Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Η 33η Ολυμπιάδα του 1998 στην εξωτική Καλμουχία

Η Ολυμπιάδα του 1998 διοργανώθηκε στην Ελίστα, την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Καλμουχίας, μιας από τις μικρές αυτόνομες δημοκρατίες της Ρωσίας από τις 26 Σεπτεμβρίου ως τις 12 Οκτωβρίου 1998. Η επιλογή έγινε μετά από προσωπικό αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Κιρσάν Ιλιουμζίνοβ που ταυτόχρονα ήταν και Πρόεδρος της FIDE!

Σκακιστικό Παλάτι

Παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματα οι Σκακιστικές Ομοσπονδίες τελικά συμμετείχαν μαζικά με αποτέλεσμα να έχουμε 110 ομάδες στους άνδρες και 72 στις γυναίκες!

Τα «προγνωστικά»

Παρά την απουσία των Κασπάροβ, Κράμνικ και Κάρποβ μεγάλο φαβορί παρέμενε και πάλι η 1η Ρωσική ομάδα, με τους Πίτερ Σβίντλερ, Σεργκεί Ρουμπλέβσκι, Εβγκένι Μπαρέεβ, Αλεξάντερ Μοροζέβιτς, Βαντίμ Ζβιαγκίνσεβ και Κονσταντίν Σακάεβ. Ισχυρές ομάδες παρουσίασαν η Αγγλία, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Γεωργία.

Yπαίθρια σκακιέρα στην Πόλη του Σκακιού.

Οι αγώνες αρχίζουν

Κεντρικός διαιτητής των αγώνων ήταν ο Ολλανδός Γκερτ Γκίισεν, ενώ η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε με τους διεθνείς διαιτητές Μανώλη Γεωργουλάκη και Τάκη Νικολόπουλο. 31 από τις 55 συναντήσεις της “πρεμιέρας” των ανδρών τελείωσαν με το “απόλυτο” 4-0, καθώς η διαφορά δυναμικότητας των ομάδων που “ζευγαρώθηκαν” ήταν πολύ μεγάλη. Πολύ σύντομα, μετά τον 4ο γύρο, η 1η και η 2η ομάδα της Ρωσίας ανέβηκαν στην κορυφή. Στον 4ο μάλιστα γύρο η Ρωσία 1 νίκησε την ομάδα των ΗΠΑ με 2,5-1,5 ένα αποτέλεσμα πολύ σημαντικό για την εξέλιξη των αγώνων. Στον 5ο γύροι οι δύο Ρωσικές ομάδες κληρώθηκαν να αγωνιστούν μεταξύ τους. Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την Ολυμπιάδα της Μόσχας το 1994 η συνάντηση ήταν σκληρή και αμφίρροπη. Τελικά, η Ρωσία 1 νίκησε τη Ρωσία 2 με 2½ – 1½. Αυτό το αποτέλεσμα επέτρεψε στην ομάδα των ΗΠΑ να αναρριχηθεί στην κορυφή, μετά την εντυπωσιακή της νίκη, με 4-0 επί της Ολλανδίας.

Μετά τη μέση της διαδρομής οι ΗΠΑ παρέμεναν στην κορυφή αφού εκμεταλλεύτηκαν τη νίκη της Βουλγαρίας που θριάμβευσε με 3 – 1 επί της Ρωσίας 1. Στο 10ο γύρο έγινε όμως αλλαγή στην κορυφή, καθώς οι ΗΠΑ «σκόνταψαν» στη Ρωσία 2 και υποχρεώθηκαν σε ισοπαλία, ενώ η Ρωσία 1 νίκησε την Ουκρανία 3 –1 και ανέβηκε στην 1η θέση.

Από το ντέρμπι ΗΠΑ (αριστερά) – Ρωσίας 1,5-2,5.
Από αριστερά οι Γκούλκο, Σειράβαν, Σαμπάλοβ, Γιερμολίνσκι ενώ απέναντί τους είναι οι Σβίντλερ, Ρουμπλέβσκι και Ζβιαγκίντσεβ.

Ο ανταγωνισμός παρέμενε σκληρός. Στον 11ο γύρο οι ΗΠΑ κέρδισαν καθαρά τους Άγγλους με 3 – 1 και ανέβηκαν ξανά στην 1η θέση. Η βαθμολογία μετά τον 11ο γύρο ήταν ΗΠΑ 29 ½ β., Ρωσία 1 29 β., Ρωσία 2 28 ½ β., Ουκρανία, Ρουμανία 27 ½ β., Αρμενία, Γερμανία 27 β. Μετά το 12ο γύρο η κατάσταση στην κορυφή δεν άλλαξε, με τους Αμερικανούς να εισέρχονται στον τελευταίο γύρο με μισό βαθμό διαφορά.

Σε αυτό το γύρο οι Αμερικανοί, με μισό βαθμό περισσότερο, αντιμετώπιζαν τους Κινέζους, ενώ οι Ρώσοι τους Ολλανδούς. Ενώ λοιπόν οι Αμερικάνοι «σκάλωσαν» στο 2–2, οι Ρώσοι νίκησαν με 3½ – ½ και κατέκτησαν την 1η θέση. `Ίσως το πιο παράδοξο συμβάν της Ολυμπιάδας σε υψηλή σκακιέρα ήταν αυτό που συνέβη στη συνάντηση Ρωσίας – Ολλανδίας στην 1η σκακιέρα. Μετά από μια ενδιαφέρουσα καινοτομία στο άνοιγμα, ο Τίμαν είχε σταθερή υπεροχή στο μέσον της παρτίδας, έχασε ευκαιρίες νίκες και αργότερα έφτασε σε ισόπαλη θέση. Εκεί, όμως, κουρασμένος από την εξέλιξη της μάχης, «ξέχασε» ένα ολόκληρο κομμάτι και έχασε την παρτίδα.

Στα επόμενα τραπέζια, δινόταν η μάχη για το χάλκινο μετάλλιο και είχαμε μια μεγάλη έκπληξη : Η ομάδα του Ισραήλ –που δεν είχε δείξει κάτι ιδιαίτερο, ως εκείνη τη στιγμή- επιβλήθηκε της Ρωσίας 2 με 3½-½ και ισοβάθμησε με την Ουκρανία –που κέρδισε 3-1 την Αρμενία. Τελικά, στο βάθρο ανέβηκε η Ουκρανία, που είχε καλύτερο συντελεστή και επικράτησε στο συντελεστή ισοβαθμίας.

Η τελική βαθμολογία ήταν 1) Ρωσία 1 35½ β, 2) ΗΠΑ 34½ β, 3-4) Ουκρανία, Ισραήλ 32½ β 5-7) Κίνα, Γερμανία, Γεωργία 31½ β. και 8-9) Ρωσία 2, Ουγγαρία 31 β.

Η ελληνική ομάδα

Η Ελλάδα για μια ακόμα φορά είχε μια πολύ ισχυρή σύνθεση με τους Μιλαντίνοβιτς (2555), Γ. Νικολαΐδη (2530), Γρίβα (2520), Παπαϊωάννου (2520), Μπανίκα (2490) και Τζερμιαδιανό (2465).

Στον 12ο γύρο η Εθνική μας βρέθηκε μάλιστα στο 6ο τραπέζι των αγώνων αλλά με αντίπαλο την ισχυρή Κίνα ηττήθηκε 1 – 3 αφού οι παίκτες μας είχαν φανερό άγχος από το γεγονός ότι διεκδικούσαν, πλέον, πολύ υψηλή θέση στην τελική κατάταξη. Τελικά η Εθνική μας, που ήταν η 27η ομάδα, με βάση τον μέσο όρο Έλο, ισοβάθμησε στην 35η-38η θέση, αποτέλεσμα που την αδικεί κατάφωρα. Χαρακτηριστικά, ισοβάθμησε με τη Μολδαβία, την οποία κέρδισε 3½ – ½ και βρέθηκε κάτω από το Μεξικό, το οποίο νίκησε με 3 – 1. Είχε μια ικανοποιητική πορεία, μέχρι τον 11ο γύρο, όταν και βρέθηκε στην πιο ψηλή θέση που έχει φτάσει ποτέ η Εθνική μας Ομάδα, όμως το ελβετικό σύστημα της κλήρωσης την έφερε αντιμέτωπη με τις πανίσχυρες Κίνα και Βουλγαρία, στους δυο τελευταίους αγώνες, οπότε με διπλή ήττα 1 – 3 «κατρακύλησε» αρκετές θέσεις.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα ήταν: Μιλαντίνοβιτς 4½ β. σε 12 αγ., Νικολαΐδης 4½ σε 10, Γρίβας 7½ σε 10, Παπαϊωάννου 7 σε 11, Μπανίκας 2 σε 4 και Τζερμιαδιανός 2½ σε 5.

Ο Στράτος Γρίβας είχε εξαιρετική απόδοση και κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στη σκακιέρα του, με το θαυμάσιο σκορ των 7½ βαθμών σε 10 αγώνες. Ο Στράτος ήταν αήττητος, πέτυχε 5 νίκες και 5 ισοπαλίες σε 10 αγώνες και έδειξε μεγάλη ωριμότητα στο παιχνίδι του.

Πρόκειται για το πρώτο ατομικό μετάλλιο που κατακτά ποτέ Έλληνας παίκτης σε Ολυμπιάδα!
Νόρμα γκραν μετρ σημείωσε και ο Γιάννης Παπαϊωάννου (είχε πάρει και τυπικά, πάντως, τον τίτλο λίγες μέρες πριν τη λήξη των αγώνων), που συγκέντρωσε 7 β. σε 11 αγώνες, ένα πολύ αξιόλογο αποτέλεσμα, καθώς αυτή ήταν η πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιάδα.

Ολυμπιάδα Γυναικών

Σε αυτή την Ολυμπιάδα Γυναικών είχαμε το θρίαμβο της Κίνας που για πρώτη φορά στην ιστορία κατέκτησε την κορυφαία θέση. Ήταν μια ιστορική αρχή αφού στο μέλλον η ομάδα θα κατακτούσε μια μεγάλη σειρά τίτλων.

Η Γεωργία μετά τις νίκες της το 1992, το 1994 και το 1996 αυτή τη φορά δεν τα πήγε καλά παρότι στον 10ο γύρο, νίκησε την Κίνα χάρη στη νίκη για μια ακόμα φορά της Τσιμπουρντανίτζε επί της Ξιε Ζουν. Στη 2-3η θέση ισοβάθμησαν οι ομάδες της Ρωσίας 1 και της Γεωργίας. Οι Ρωσίδες, με καλύτερο συντελεστή ισοβαθμίας πήραν το αργυρό μετάλλιο.

Η χώρα μας βρέθηκε στη 19η θέση ανάμεσα σε 72 χώρες, μια ακόμα πολύ καλή εμφάνιση. Αυτή τη φορά εκτός από τις Άννα Μαρία Μπότσαρη (4,5/11) και Μαρίνα Μακροπούλου (8/13) η ομάδα στηρίχτηκε και στην Κατερίνα Φαχιρίδου που με 8,5 βαθμούς σε 12 αγώνες σημείωσε και νόρμα διεθνούς μετρ γυναικών. Η νόρμα ήταν διπλή (λόγω της Ολυμπιάδας), και η Κατερίνα κατέκτησε αυτόματα και τον αντίστοιχο τίτλο. Αγωνίστηκε ακόμα και η Μαρία Κουβάτσου που συγκέντρωσε 1 βαθμό σε 3 αγώνες.

Πηγή: Τα αποσπάσματα για την Ολυμπιάδα είναι από άρθρο του Κοσμά Κέφαλου στην Αυγή

Μαθήματα σκάκι στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ

Το lock-down στον ερασιτεχνικό αθλητισμό σταματά σήμερα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΑ. Στους σκακιστικούς χώρους θα γίνονται προπονήσεις και αγώνες με χρήση μάσκας και τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων λειτουργίας των χώρων. Για την έναρξη των προπονήσεων μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τους προπονητές κ.κ. Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935),

Νίκο Σγουρό (6978777543),
Δημήτρη Λαδά(6943801862)
και Φώτη Τόλια (6946636405)
για να σας ενημερώσουν σχετικά.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες