Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

H σφαγή των µουσουλµάνων της Σητείας και της Σαρακίνας Σελίνου τον Γενάρη του 1897

Εις σχετική φωτογραφία στο Ηράκλειο στις 3/4/1897, απεικονίζεται ο Εντέµ Πασά, Μουσουλµάνοι αξιωµατούχοι, ξένοι δηµοσιογράφοι και ένα παιδάκι ως µοναδικός επιζήσας της σφαγής 350 Κρητών Μουσουλµάνων εκ Χριστιανών στην Κρήτη.

Το γεγονός είναι αληθές, οι Μουσουλµάνοι όµως που σφαγιάστηκαν δεν ήταν 350 αλλά περί τους 800 συνολικά, σε χωριά της Σητείας, συν περί τους 150 στον «Αγγισαρέ» Σαρακίνας Σελίνου, τον Ιανουάριο του 1897. Άνδρες γυναίκες και παιδιά.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ 
ΤΗΣ ΒΕΝΤΕΤΑΣ

Το σκληρό, βάρβαρο και απάνθρωπο έθιµο της βεντέτας, βασιλεύει στην Κρήτη, τουλάχιστον από τα χρόνια της πρώιµης Ενετοκρατίας, που καταγράφεται η αρχική µορφή του ριζίτικου «ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΜΕΙ ΞΕΣΤΕΡΙΑ» .
…Το να φονεύσεις κάποιον για εκδίκηση, µόνο και µόνο επειδή φέρει το αυτό επώνυµο, ή έχει οποιαδήποτε σχέση ή συγγένεια, µε κάποιο που επιτέλεσε ένα φόνο – αδίκηµα, είναι σκληρό, απάνθρωπο και ανόητο, καθ’ όσον, ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑ∆ΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΥ∆ΕΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΦΕΡΕΙ, ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΠΡΑΞΕ Ο ΟΠΟΙΟΣ∆ΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΣ πρόγονός του ή συγγενής του, όσο κοντινός κι αν είναι αυτός. Πατέρας, γιός, αδελφός, εξάδελφος ή οτιδήποτε άλλο…
Από το βιβλίο µου
‘‘ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΦΟΝΙΚΑ ΒΕΝΤΕΤΕΣ’’ -ΧΑΝΙΑ 2018
————
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Αποσπάσµατα από το βιβλίο µου ‘‘ΚΡΗΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ-ΙΧΝΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ’’
Οι σφαγές του 1821 στην περιοχή της Σητείας τον Γενάρη του 1897, δεν είχαν λησµονηθεί και αναφερόταν ακόµη µε κάθε λεπτοµέρεια.
Ήτοι
Ο Ιµπραήµ Αφεντακάκης στο πύργο του στους «Τουρτούλους» είχε σφάξει στις 17 Ιουνίου του 1821, τριακόσιους Χριστιανούς. (φωτογραφία)
Ο Λαγούδογλου είχε σφάξει στη Ζήρο στη θέση «Φονιά» 83 Χριστιανούς και 70 στις Χοχλακιές µε εντολή Αφεντακάκη. (Φωτογραφίες), άλλους είχε σφάξει στα Αχλάδια ο Σεηδάρ, κ.λ.π.
Υπολογίζεται ότι στην περιοχή της Σητείας τον Ιούνιο του 1821 σφαγιάστηκαν τουλάχιστον 600 Χριστιανοί.

Το 1896

Ο νέος νόµος, δηµιουργούσε ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ∆ΥΟ ΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ, πράγµα που οι Μουσουλµάνοι δεν ήθελαν…
∆ι’ αυτό διακήρυτταν ότι δεν θα αφήσουν ποτέ να εφαρµοστεί το πολίτευµα αυτό και ότι θα «ΠΡΟΤΙΜΗΣΩΣΙ ΝΑ ΚΑΥΣΩΣΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΑΚΡΟΥ».
Στην επαρχία της Σητείας εµπιστευτικά έλεγαν στους φίλους των χριστιανούς τα σχέδια των, ότι δηλαδή,…
Οι Χριστιανοί απάντησαν :
«∆ΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΦΑΞΟΥΝ, ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΓΛΕΝΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΜΟΥΝ ΤΖΑΜΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΕΤΗΣ ΤΗΣ ∆ΑΦΝΗΣ.
ΤΟ 1821 ΠΕΡΑΣΕ, ΤΩΡΑ ΕΧΟΜΕ 1897 ΚΑΙ ∆ΕΝ ΕΙΜΕΘΑ ΑΟΠΛΟΙ. ΦΘΑΝΟΥΝ ΠΙΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΩΜΕΝΑ . ΉΡΘΕ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ Η ∆ΙΚΗ ΜΑΣ».
Σε κάθε επανάσταση οι Μουσουλµάνοι εξασφάλιζαν τις οικογένειές τους στα κάστρα, εξοπλίζονταν από το στρατό και µαζί µ’ αυτόν εξορµούσαν εναντίον των χριστιανών, σφάζοντας, λεηλατώντας και καταστρέφοντας τα πάντα.
Στη συνέχεια οι Χριστιανοί τον Ιανουάριο του 1897 απέκλεισαν τους Μουσουλµάνους εις τα χωριά των, ……….
ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ
Η συνέχεια στο βιβλίο
‘‘ΚΡΗΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ – ΙΧΝΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ…’’ µε λεπτοµέρειες ανά χωριό.

Η ΣΦΑΓΗ 
ΣΤΟΝ ‘‘ΑΓΓΙΣΑΡΕ’’ 
ΣΑΡΑΚΗΝΑΣ ΣΕΛΙΝΟΥ

…Στην περιοχή της Σαρακήνας το 1896 οι Κρήτες Μουσουλµάνοι είχαν φονεύσει τον Ιωάννη Λακιωτάκη, τον Θεοδ. Πωλιουδάκη και τον Ι. Λιγκουνάκη και τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου είχαν κατακρεουργήσει τον Ξανθάκη από το Κοντοκυνήγι.
………………..
Οι Χριστιανοί οπλαρχηγοί τους υπεσχέθησαν ότι θα καταβάλουν όλες των τις δυνάµεις να µην αφήσουν να προσβληθούν οι Μουσουλµάνοι κατά την αποχώρηση των…….
Έτσι το απόγευµα της 24ης Ιανουαρίου 1897, δηλαδή ακριβώς την εποµένη της σφαγής και της πυρπόλησης των Χανίων, πού ήταν γνωστά, ξεκίνησε το καραβάνι των οικογενειών…
Στη θέση «Αγγισαρές» Σαρακήνας
…Τότε ο Λακιωτάκης; τον φόνευσε επιτόπου, υπό τας διαµαρτυρίας των οπλαρχηγών. Ο πυροβολισµός αυτός ήτο αρκετός για να αρχίσει η σφαγή………
ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ
—————
Τα παραπάνω προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

*Ο Μ. Κατσανεβάκης
είναι αρχιτέκτων µηχανικός,
ιστ. ερευνητής – συγγραφέας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα