Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

H γρίπη των πτηνών έφθασε στην Ανταρκτική και απειλούνται οι πιγκουίνοι

Η υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI), μια ιδιαίτερα θανατηφόρος μορφή γρίπης των πτηνών, ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά σε πτηνά στην Ανταρκτική. Ερευνητές της Βρετανικής Αποστολής της Ανταρκτικής (BAS) έκαναν την ανακάλυψη αφού ερεύνησαν αναφορές για ασθένειες και ανεξήγητους θανάτους μεταξύ θαλάσσιων πτηνών στο Bird Island, ένα νησί στο Νότιο Ατλαντικό στα βορειοδυτικά άκρα της Νότιας Γεωργίας όπου βρίσκεται μία από τις ερευνητικές βάσεις της BAS.

Οπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική, για να μάθουν τι αρρωσταίνει τα ζώα, οι ερευνητές πήραν κλινικά δείγματα από τα τοπικά πτηνά και τα έστειλαν για ανάλυση. Επιχρίσματα από καφέ σκούα (Stercorarius antarcticus) και διαπιστώθηκε ότι τα ζώα είχαν έναν τύπο γρίπης των πτηνών που ονομάζεται HPAI H5N1.

«Ενώ η πηγή της νόσου στο Bird Island δεν είναι βέβαιη, είναι πιθανό να εισήχθη μέσω σκούα που επέστρεφαν από τη μετανάστευση στην Αργεντινή, όπου είναι γνωστό ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Μια συνεχιζόμενη επιδημία H5N1 που ξεκίνησε το 2022 έχει σκοτώσει θαλάσσια πτηνά σε όλο τον κόσμο και η μόλυνση έχει εξαπλωθεί και στα θηλαστικά» σημειώνει η ανακοίνωση της BAS.

«Υπάρχουν είδη σε ορισμένα από τα νησιά της Ανταρκτικής και τα υποανταρκτικά νησιά που είναι ενδημικά σε αυτά τα νησιά και εμφανίζονται μόνο σε μικρούς αριθμούς, σε εκατοντάδες ή χιλιάδες. Αν ο ιός φτάσει σε αυτούς τους πληθυσμούς, απειλούνται με εξαφάνιση. Τα πτηνά που αναπαράγονται αργά, όπως οι πιγκουίνοι και τα άλμπατρος, θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν μεγάλες απώλειες. Εάν, ας πούμε, το 50% έως το 70% μιας αποικίας αναπαραγωγής πεθάνει, θα χρειαστούν χρόνια, αν όχι δεκαετίες, για να επιστρέψουν αυτοί οι πληθυσμοί στα προηγούμενα επίπεδα» λέει ο Θις Κουίκεν, κτηνίατρος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ.

Επειδή η περιοχή δεν έχει δει ποτέ ξέσπασμα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας οι επιστήμονες φοβούνται ότι η απομονωμένη άγρια ​​ζωή εκεί μπορεί να πληγεί ιδιαίτερα σκληρά.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα