Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Γυρίσματα για τον “Καπετάν Μιχάλη” στα Χανιά

Στα Χανιά διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες τα γυρίσματα για την ταινία “Καπετάν Μιχάλης” που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του κορυφαίου Κρητικού λογοτέχνη.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες στο φρούριο του Φιρκά έκανε την εμφάνισή του ένα… τουρκικό στρατιωτικό άγημα με στολές του 19ου αιώνα, με πολλούς μαθητές αλλά και επισκέπτες του μνημείου, να παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία των γυρισμάτων.

Λίγο πριν ηχήσει η κινηματογραφική κλακέτα οι “διαδρομές” συνάντησαν τον σκηνοθέτη του έργου Κώστα Χαραλάμπους και μίλησαν μαζί του για τις προκλήσεις των γυρισμάτων, τον Νίκο Καζαντζάκη αλλά και τα στοιχεία – χαρακτηριστικά των κρητικών που διατηρούνται μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

ΟΛΗ Η ΚΡΗΤΗ ΕΝΑ ΣΚΗΝΙΚΟ

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο των γυρισμάτων η παραγωγή ταξίδεψε σε όλους τους νομούς της Κρήτης: «Ξεκινήσαμε στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα είμαστε εδώ μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου», σημείωσε ο κ. Χαραλάμπους και τόνισε ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί γυρίσματα σε περιοχές του Ηρακλείου, του Λασιθίου και του Ρεθύμνου, ενώ στα Χανιά γυρίστηκαν σκηνές στον Αποκόρωνα και το Φρούριο Φιρκά κι έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες στα Σφακιά αλλά και την περιοχή της Ιεράπετρας.

Ερωτηθείς για τις δυσκολίες των γυρισμάτων αξιοποιώντας το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της Κρήτης, ο κ. Χαραλάμπους υπογράμμισε ότι παρότι υπάρχουν κτήρια που παραπέμπουν στα τέλη του 19ου αιώνα, όπου αναφέρεται το βιβλίο, συχνά δημιουργεί πρόβλημα η ύπαρξη σύγχρονων κατασκευών δίπλα σε αυτά, με συνέπεια να απαιτείται τόσο η χρήση των νέων τεχνολογιών όσο και η κατασκευή σκηνικών που δίνουν λύσεις στις αισθητικές “παραφωνίες”.

Καπετάν Μιχάλης“ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ”

«Τι όμως διασώζεται από την εποχή του Καπετάν Μιχάλη μέχρι τις μέρες στην Κρήτη;», ρωτήσαμε τον σκηνοθέτη του έργου: «Θα έλεγα η λεβεντιά. Η νοοτροπία που χαρακτηρίζει τους Κρητικούς. Είναι η ντομπροσύνη, η φιλοξενία και η ιδιαίτερη ηθική που κουβαλάνε.

Είναι σαν να είναι γραμμένα όλα αυτά στο κύτταρο του Κρητικού. Ταυτόχρονα υπάρχει μια τρέλα, μια κουζουλάδα! “Αντριγιά” το έλεγε ο Καζαντζάκης. Αυτό το βλέπουμε ακόμα στην Κρήτη».

“ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΣΗΜΑΝΤΑ”

Ο κ. Χαραλάμπους τόνισε ακόμα ότι ο “Καπετάν Μιχάλης” είναι ένα πολυσήμαντο έργο, όπως είναι όλα τα σημαντικά έργα. «Στην πραγματικότητα το βιβλίο μιλάει για τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο που μπορεί να είναι και καλός και κακός, που μπορεί να έχει σκοτεινές αλλά και φωτεινές πλευρές…», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Για εμένα είναι ένα έργο πλήρες, όπου μέσα σε αυτό μπορείς να βρεις μια φωτιά που θα σε βοηθήσει να πορεύεσαι μέσα στη ζωή».

“ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ”

Καταλήγοντας ο κ. Χαραλάμπους υπογράμμισε ότι η απήχηση και η διαχρονικότητα του Νίκου Καζαντζάκη και του έργου του οφείλεται στην οικουμενικότητα του λόγου του: «Τα βιβλία του δεν είναι μονοσήμαντα. Γι’ αυτό και είναι ο πιο αναγνωρίσιμος Έλληνας συγγραφέας στο εξωτερικό. Τα βιβλία του διαβάζονται και αγαπιούνται στο εξωτερικό.

Μάλιστα ο Σκορσέζε είχε αποκτήσει εδώ και πολλά χρόνια τα δικαιώματα του “Καπετάν Μιχάλη” και ήθελε διακαώς να το κάνει ταινία, αλλά δεν τα κατάφερε ίσως λόγω μιας κούρασης αλλά και της επιμονής των παραγωγών να μην δίνουν χρήματα σε μεγάλους ανθρώπους».

Η ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι Αιμίλιος Χειλάκης,  Αλέκος Συσσοβίτης και Τζένη Καζάκου, αναμένεται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2023.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα