Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Γυμνάσιο Πλατανιά: Άρωμα… ανατολής

Mια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Πλατανιά στη Σμύρνη στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + του σχολείου μας με τίτλο “ European Schools Stand Against Bullying”. Στην κινητικότητα αυτή που υλοποιήθηκε από τις 6 μέχρι 12 Μαρτίου συμμετείχαν τρεις καθηγήτριες και τέσσερις μαθητές και συναντήθηκαν πέντε διαφορετικές χώρες σε γυμνάσιο της Σμύρνης.

Το σχολείο μάς υποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά και πολύ φιλόξενα. Εκεί συμμετείχαμε στο πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που είχαν ετοιμάσει οι Τούρκοι εταίροι μας ξεχωριστά για μαθητές και καθηγητές. και έγινε κι η παρουσίαση όλων των προγραμμάτων.

Ασχοληθήκαμε με παιχνίδια ρόλων με αφορμή τα διάφορα είδη Bullying (social, cyber, physical, verbal…) και μυηθήκαμε σε διάφορες μεθόδους αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού από δύο εξειδικευμένους ψυχολόγους. Επιπλέον, με διάφορες βιωματικές και καλλιτεχνικές δράσεις (μέθοδος Ebru) γράψαμε όλοι μαζί παροιμίες και σλόγκαν πάνω σε καμβά αφήνοντας το αποτύπωμά μας.

Γυμνάσιο ΠλατανιάΤα απογεύματα κάναμε διάφορες επισκέψεις σε σημαντικά σημεία της πόλης. Περιηγηθήκαμε σε μουσεία όπως το Αρχαιολογικό και Εθνογραφικό με την ενδιαφέρουσα αναπαράσταση ενός οικισμού Νεολιθικής Εποχής, την Αρχαία Ελληνορωμαϊκή Αγορά, το Μουσείο του Ατατούρκ και το Πάρκο Πολιτισμού. Παράλληλα, αφιερώσαμε μια μέρα για ξενάγηση στα αρχαία ελληνικά μνημεία της Ιεράπολης και απολαύσαμε τα θερμά λουτρά στο Παμούκαλε.

Επίσης, ο τεράστιος εκθεσιακός χώρος ΚEY με τις αντίκες αυτοκινήτων μάς εντυπωσίασε. Πολύ σημαντικό βέβαια, σημείο της πόλης αποτελεί το παραδοσιακό παζάρι τους με τα ποικίλα ανατολίτικα προϊόντα.

Η τελευταία μέρα ήταν ιδιαίτερα συγκινητική καθώς αφιερώθηκε στην τελετή απονομής και βράβευσης των χωρών μελών επισφραγίζοντας μια σημαντική φιλία ανάμεσα στους λαούς.

Το άρωμα της Σμύρνης αλλά κι οι γλυκιές και αλμυρές ανατολίτικες συνταγές, που γευτήκαμε, μας άφησαν μια πολύ όμορφη ανάμνηση κι ένα θετικό μήνυμα για τη συναδέλφωση όλων των λαών ενάντια στο Bullying. Tους περιμένουμε , λοιπόν , κι εμείς τον Μάιο, για να ανταποδώσουμε τη θερμή φιλοξενία τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα