Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Guardian: Δεν είναι όλα προς πώληση – Οι Έλληνες κινητοποιούνται για τη θέα στην Ακρόπολη

minoan lines

Το ενδιαφέρον της βρετανικής εφημερίδας Guardian προσέλκυσαν οι αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής γύρω από την Ακρόπολη, λόγω της ανέγερσης πολυώροφων κτηρίων που «απειλούν» τη θέα προς τον ιερό βράχο. Όπως αναμεταδίδει το cnn.gr η βρετανική εφημερίδα σε δημοσίευμά της με τίτλο «Δεν είναι όλα προς πώληση – Οι Έλληνες κινητοποιούνται καθώς νέα ξενοδοχεία απειλούν τη θέα στην Ακρόπολη», η βρετανική εφημερίδα παραθέτει τα επιχειρήματα και τις απόψεις των πολιτών που διεξάγουν την εκστρατεία για να σταματήσει η κατασκευή του μοντέρνου ξενοδοχείου, και άλλων όπως αυτό.

«Το 10όροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου στην Αθήνα φτιάχτηκε για να ξεχωρίζει. Χτισμένο για να εντυπωσιάζει, διαθέτει μια όμορφη νεωτεριστική πρόσοψη με ξύλινη επένδυση που προσδίδει μια σύγχρονη πινελιά στη δημοφιλή περιοχή Μακρυγιάννη κάτω από την Ακρόπολη. Καθώς όμως οι ντόπιοι κάτοικοι το παρακολουθούσαν να υψώνεται τον χειμώνα, άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο ανήσυχοι. Τον Φεβρουάριο, όταν έφτασε τα 31,5 μέτρα, το ξενοδοχείο ήταν το ψηλότερο κτίριο της γειτονιάς και είχε αρχίσει να παρεμποδίζει για πρώτη φορά την θέα στον Παρθενώνα και τα οχυρωμένα τείχη του» επισημαίνει η Guardian.

«Ξαφνικά, έστεκε ψηλότερα ακόμη και από το νέο μουσείο της Ακρόπολης» δήλωσε στην εφημερίδα η Ειρήνη Φρεζάδου, δείχνοντας το κτήριο από την ταράτσα του σπιτιού της.

«Υποτίθεται ότι πρόκειται για μια προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή. Οι ελληνικοί νόμοι περί ζωνών φέρουν μερίδιο της ευθύνης, αλλά μια κατασκευή τόσο γιγαντιαίων διαστάσεων δεν εγκρίθηκε ποτέ από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μέτωπα μάχης διαμορφώνονται στον ορίζοντα πάνω από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, από τις στέγες ντόπιων πολιτών που κινητοποιούνται μπροστά στο ενδεχόμενο να ανεγερθούν πολυώροφα κτίρια σε λίγα μέτρα απόσταση από το αριστούργημα της εποχής του Περικλή, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς», εξηγεί το άρθρο.

Ενώ οι φήμες αυξάνονται για τα σχέδια ανέγερσης ενός «τείχους πολυώροφων ξενοδοχείων» γύρω από την Ακρόπολη τα επόμενα χρόνια, η Φρεζάδου, αρχιτέκτονας και πολεοδόμος με ειδίκευση στον αστικό σχεδιασμό, ηγείται μιας εκστρατείας για να παρεμποδιστεί η ανεξέλεγκτη οικοδομική δραστηριότητα.

Όπως επισημαίνεται, η αρχιτέκτονας έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 25.000 υπογραφές για αυτόν τον σκοπό στην διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz.

«Είναι σαφές ότι αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως στο όνομα της βιωσιμότητας είναι νέοι κανόνες κατασκευής και πολεοδομικού σχεδιασμού» ανέφερε στην Guardian η κυρία Φρεζάδου.

«Η Φρεζάδου δεν χρειάζεται να κοιτάξει μακριά για να εξοργιστεί. Το οικόπεδο πίσω από την δική της πολυκατοικία προορίζεται για ένα ακόμη μεγαλύτερο ξενοδοχείο με τρία υπόγεια πάρκινγκ και pool garden στην ταράτσα. Ακτιβιστές που αντιτίθενται στην ανέγερσή του απευθύνθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ανακληθούν οι οικοδομικές άδειες», προσθέτει ο Guardian.

«Δεν πρόκειται να το ρισκάρουμε» λέει ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί. «Δεν είμαστε παράλογοι, αναγνωρίζουμε ότι η Αθήνα έχει ανάγκη από καλά ξενοδοχεία, αλλά όχι εις βάρος του σημαντικότερου μνημείου μας. Η εκστρατεία που διεξάγουμε δεν ζητά την κατεδάφιση του κτιρίου στην οδό Φαλήρου, αλλά σίγουρα την μείωση του ύψους του».

Όπως εξηγεί η η Guardian, παρά τη κακή φήμη που είχε αποκτήσει πριν από μερικά χρόνια ως τοποθεσία βίαιων επεισοδίων και διαδηλώσεων, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, η Αθήνα βρίσκεται πλέον σε μια φάση άνευ προηγουμένου τουριστική ανάπτυξη.

Η Μακρυγιάννη, όπως και το Κουκάκι, είναι εξαιρετικά δημοφιλείς περιοχές για τους όλο και περισσότερους τουρίστες Airbnb που συρρέουν σε μια πόλη η οποία αναμένεται να φιλοξενήσει φέτος πάνω από 5 εκατομμύρια επισκέπτες – σχεδόν το 50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Ωστόσο, όπως τονίζει το δημοσίευμα, αυτός ο χείμαρρος τουριστών έρχεται με κάποιο κόστος. «Όλο και πιο συχνά, διεθνείς επενδυτές επωφελούνται από τους αμφιλεγόμενους κατασκευαστικούς κανονισμούς που ψηφίστηκαν εν μέσω της κρίσης και επιτρέπουν μεγαλύτερα και ψηλότερα κτίρια εάν πληρούν τα «πράσινα» πρότυπα».

Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Αθήνα είχε καταφέρει να αποφύγει στο παρελθόν το φαινόμενο των ψηλών κτιρίων, ακριβώς λόγω του φόβου ότι τα πολυώροφα κτίρια θα έκρυβαν το μεγαλύτερο αξιοθέατο της πρωτεύουσας. Ως αποτέλεσμα, κατασκευάστηκε μόνο ένα τέτοιο κτίσμα στη δεκαετία του 1970, το 28όροφο κτίριο γνωστό ως Πύργος των Αθηνών, υπό την εποπτεία της τότε στρατιωτικής δικτατορίας.

Μετά από πιέσεις, η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι νέες άδειες κατασκευής στην προστατευόμενη αρχαιολογική ζώνη γύρω από την Ακρόπολη, θα ανασταλούν προσωρινά. Δεσμευόμενη για την δημιουργία μιας επιτροπής που θα επανεξετάσει τους νόμους περί ζωνών στην περιοχή, ανέφερε πως οι άδειες για κτίρια ψηλότερα από 17,5 μέτρα, θα απαγορευτούν για το επόμενο έτος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα