Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Οι ΓτΚ σπεύδουν σε βοήθεια των θυμάτων του Τυφώνα Haiyan

Οι φυσικές καταστροφές που πλήττουν τις απομακρυσμένες περιοχές των Φιλιππίνων φέρνουν και πάλι τους Γιατρούς του Κόσμου κοντά στο πλευρό των συνανθρώπων που υποφέρουν…
Η πρώτη αυτή αποστολή των Γιατρών του Κόσμου έχει ως σκοπό να προσφέρει άμεση επείγουσα ιατρική φροντίδα και την αναγκαία υλική βοήθεια στους επιζώντες των ισοπεδωμένων περιοχών από μία καταστροφή που περιγράφεται από τους αυτόπτες μάρτυρες ως μία από τις πιο ισχυρές στην περιοχή μετά το λίγο πριν τη πρωτοχρονιά του 2004 που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο νησί Σουμάτρα  της Ινδονησίας αλλά και σε άλλες περιοχές ..
Η πρώτη ομάδα των ΓτΚ θα ενωθεί με τα μέλη   των Γιατρών του Κόσμου που ήδη εργάζονται στη Μανίλα, στα πλαίσια ενός άλλου προγράμματος…
Οι Γιατροί του Κόσμου είναι μία από τις ελάχιστες διεθνείς ΜΚΟ υγείας που είναι ήδη παρούσες στις Φιλιππίνες και επομένως είναι σε θέση να ενεργήσουν αποτελεσματικά μέσα σε εξαιρετικά στενά χρονικά περιθώρια.
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας είναι σε ετοιμότητα και θα στηρίξουν όπως τους ζητηθεί από τους Γάλλους συναδέλφους του την πρωτοβουλία του Διεθνούς τμήματος των Γιατρών του Κόσμου και θα συμμετάσχουν εφόσον κριθεί απαραίτητο με εθελοντές Έλληνες Γιατρούς.
Δυστυχώς η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην πατρίδα μας που εξελίσσεται καθημερινά σε ανθρωπιστική, και οι χιλιάδες ανασφάλιστοι και φτωχοί άνθρωποι που προστρέχουν καθημερινά στα Πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου, δεν μας επιτρέπουν από πλευράς πόρων την δυνατότητα υποστήριξης μιας αμιγούς Ελληνικής Αποστολής όπως εκατοντάδες φορές είχαμε κάνει -με επιτυχία- στο παρελθόν σε αντίστοιχες ανθρωπιστικές καταστροφές.

gefyraΓέφυρα βοήθειας “Γιατρών του Κόσμου” με Ομογένεια
Στη Νέα Υόρκη βρέθηκε αντιπροσωπία των ΓτΚ Ελλάδος προσκεκλημένοι από το ίδρυμα Τζαχάρη που πήρε απόφαση να χρηματοδοτήσει την άμεση αγορά εμβολίων για τα παιδιά της χώρας που γεννηθήκαν.
Ο γ.γ. της οργάνωσης κ. Ν. Κανάκης μαζί με τη διευθύντρια κα Θάνου συναντήθηκαν με τους ομογενείς που εξέφρασαν την συμπαράσταση και τη στήριξη τους στο δοκιμαζόμενο από τη κρίση ελληνικό λαό.

Μια συνεχιζόμενη ανθρώπινη τραγωδία, ένας δοκιμαζόμενος λαός που εγκλωβίζεται στο κλοιό ενός εμφύλιου πολέμου και μια Ευρώπη να παραμένει μουδιασμένη, αδιάφορη και απαθής… Η μόνη κοινή διαπίστωση είναι ΠΩΣ… ΣΗΜΕΡΑ μόνο οι βόμβες έχουν πρόσβαση στους ανθρώπους…
Περισσότεροι από 70.000 νεκροί, 1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες και 4 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι.
Σημειώνονται περιστατικά συνοπτικών εκτελέσεων, ομηρίες άμαχου πληθυσμού, βομβαρδισμοί νοσοκομείων και συλλήψεις, βασανισμοί και εκτελέσεις επαγγελματιών υγείας.
Η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας και η άρνηση πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη αποτελούν πρόσθετα εγκλήματα σε αυτή τη διαμάχη και αποτελεί καθήκον μας να τα καταγγείλουμε.
Καθήκον των Γιατρών του Κόσμου που βρίσκονται εκεί πέρα από τη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είναι η μαρτυρία των γεγονότων, η καταγραφή των συλλήψεων και των βασανισμών…

ΕΕ: Διασυνοριακή Περίθαλψη και Δικαιώματα των Ασθενών
Και ενώ στη χώρα μας οι μειωμένες χρηματοδοτήσεις για την υγεία, οι περικοπές, οι απολύσεις και η εφαρμογή των εντολών της τρόικα φέρνει σε απόγνωση όχι μόνο τον Ελληνα ασθενή αλλά και τον γιατρό, υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες για τα διασυνοριακά δικαιώματα των ασθενών που θα πρέπει να γνωρίζουμε μια και αποτελούμε κομμάτι της  Ευρώπης…
Ενισχύονται τα δικαιώματα των ασθενών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ΕΕ, με πρόσφατη οδηγία η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 25 Οκτωβρίου 2013, ενισχύει τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την υγειονομική διασυνοριακή τους περίθαλψη.
Συγκεκριμένα, οι ευρωπαίοι ασθενείς έχουν δικαίωμα στην επιλογή του τόπου και του παρόχου θεραπευτικής τους αγωγής ανά τα κράτη της ΕΕ και στην επιστροφή των σχετικών εξόδων.
Με βάση την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία , οι πολίτες της ΕΕ ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση σε ασφαλή και ποιοτική θεραπεία σε άλλες χώρες της ΕΕ. Κατά συνέπεια, οι ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται προσωρινά π.χ. κατά τη διάρκεια ταξιδιού ή σπουδών σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα στην περίθαλψη με τους πολίτες της χώρας που παρέχει την περίθαλψη. Εάν ο ασθενής χρειάζεται μη προγραμματισμένη ή επείγουσα περίθαλψη ενόσω βρίσκεται σε κάποια χώρα της ΕΕ καλύπτεται από το εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας του π.χ. με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης (ΕΚΑΑ).
Ωστόσο, σε περίπτωση προγραμματισμένης περίθαλψης όπου λόγου χάρη η θεραπεία του ασθενή απαιτεί διανυκτέρευση σε νοσοκομείο ή υψηλή εξειδίκευση και δαπανηρή υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα της ΕΕ, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλουν την υποχρέωση προηγούμενης έγκρισης την οποία χορηγούν εφόσον δεν είναι δυνατόν να παρασχεθεί στον ασθενή η σχετική θεραπεία στη χώρα του. Βέβαια, οφείλουμε εδώ να σημειώσουμε ότι οι ασθενείς συνήθως είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν αίτηση για την έκδοση έγκρισης για κάθε θεραπευτική αγωγή.
Την παραπάνω νομοθεσία της ΕΕ έρχεται να συμπληρώσει η νέα οδηγία για τη διασυνοριακή περίθαλψη εισάγοντας τρεις σημαντικές αλλαγές σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών στην ΕΕ.
Πρώτον, οι ασθενείς θα έχουν περισσότερες επιλογές σχετικά με τον πάροχο περίθαλψης: Η οδηγία θα προβλέπει περισσότερες επιλογές για τους ασθενείς διότι θα καλύπτει όλους τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης στην ΕΕ. Συνεπώς, οι ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τον πάροχο της υγειονομικής τους περίθαλψης είτε δημόσια είτε ιδιωτικά σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, με επιστροφή των σχετικών εξόδων.
Δεύτερον, μειώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες: Στην περίπτωση προγραμματισμένης θεραπείας Ευρωπαίου πολίτη σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, η αίτηση για προηγούμενη έγκριση για υγειονομική περίθαλψη θα αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Κατά αυτό τον τρόπο οι ασθενείς θα έρχονται αντιμέτωποι με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες
Τρίτον, αναμένεται πληρέστερη ενημέρωση των ασθενών: Προβλέπεται σε κάθε κράτος μέλος η δημιουργία «εθνικών σημείων επαφής» από όπου οι ασθενείς θα λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για την ποιότητα και την ασφάλεια της υγειονομικής περίθαλψης στις χώρες της ΕΕ και θα κάνουν τις επιλογές τους πλήρως ενημερωμένοι.
Η νέα νομοθεσία θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς στην ΕΕ με διάφορους άλλους τρόπους όπως π.χ. θα διευκολύνει την αναγνώριση των συνταγών φαρμάκων σε κάθε κράτος μέλος. Σύμφωνα με τον κ. Τonio Borg, Επίτροπο της ΕΕ για θέματα υγείας και καταναλωτών, «Για τους ασθενείς, αυτή η οδηγία είναι δύναμη: μεγαλύτερη επιλογή στο σύστημα υγείας, περισσότερες πληροφορίες, ευκολότερη αναγνώριση των ιατρικών συνταγών σε άλλο κράτος. Η οδηγία αποτελεί επίσης μια καλή είδηση για τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη, βελτιώνοντας τη συνεργασία των κρατών μελών όσον αφορά τα διαλειτουργικά εργαλεία ηλεκτρονικής υγείας, την αξιολόγηση της χρήσης τεχνολογιών σε θέματα υγείας και τη συγκέντρωση της σπάνιας εμπειρογνωμοσύνης»
Βέβαια, οι ασθενείς θα επωφεληθούν από τα δικαιώματα που παρέχει η ευρωπαϊκή νομοθεσία εφόσον η συγκεκριμένη οδηγία μεταφερθεί κατάλληλα στο εθνικό δίκαιο και εφαρμοσθεί από τα κράτη μέλη.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:088:0045:0065:EL:PDF
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-918_fr.htm
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-932_el.htm

karagiozisΟ Θησέας και ο Μινώταυρος σε μια παράσταση αλληλεγγύης για τους Γιατρούς του Κόσμου…
Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου και ώρα 11 π.μ. σας περιμένουμε στον κινηματογράφο “Ελληνίς” να ταξιδέψουμε μαζί στα βάθη της μυθολογίας και να ζωντανέψουμε τον Θησέα και το Μινώταυρο μέσα από τη ματιά του λαϊκού μας ήρωα Καραγκιόζη.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ απευθύνουμε έκκληση σε όσους θέλουν και μπορούν να μας φέρουν φάρμακα, τρόφιμα ή να μας ενισχύσουν οικονομικά ώστε να μπορέσουμε και εμείς να συνεχίσουμε το έργο μας για τους συνανθρώπους που χρήζουν βοηθείας.
Ντυθείτε ευχάριστη διάθεση και κάνετε την ελπίδα πράξη μαζί με τους Γιατρούς του Κόσμου!

Τα στατιστικά  του πολυιατρείου από 11/11/2013 έως 15/11/2013
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ    ΣΥΝΟΛΟ
ΑΛΒΑΝΙΑ    4
ΑΛΓΕΡΙΑ    4
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ    1
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    25
ΕΛΛΑΔΑ    26
ΙΤΑΛΙΑ    1
ΜΑΡΟΚΟ    15
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ    2
ΟΥΚΡΑΝΙΑ    1
ΠΑΚΙΣΤΑΝ    1
ΡΟΥΜΑΝΙΑ    6
ΡΩΣΙΑ    1
ΣΕΡΒΙΑ    1
ΣΥΡΙΑ    2
ΣΥΝΟΛΟ    90

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες