Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Greenpeace: «κ. Σταθάκη το κλίμα στον λαιμό σου»

«Η κυβέρνηση, απόλυτα συνεπής με το εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που εκπόνησε και το οποίο παραδίδει τη χώρα στο έλεος της κλιματικής καταστροφής (συμβατό με σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 3,5°C), προχωράει με υπογραφές για ακόμα περισσότερες εξορύξεις υδρογονανθράκων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace η οποία στέλνει αιχμηρό μήνυμα στον Χανιώτη υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας γράφοντας: «κ. Σταθάκη το κλίμα στον λαιμό σου»

Πιο αναλυτικά η Greenpeace γράφει:

«Η πρόσφατη δραματική έκκληση της επιστήμης για γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα τα επόμενα 25 περίπου χρόνιαοδηγεί όλο και περισσότερες κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για εξορύξεις υδρογονανθράκων. Δεν ισχύει αυτό για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει μαζικής κλίμακας εξορύξεις κατ’ επιταγή των ίδιων των πετρελαϊκών εταιρειών.
Μετά την Ήπειρο, τον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τις θάλασσες νοτιοδυτικά της Κρήτης, άλλη μία περιοχή της χώρας μας παραδίδεται σε πετρελαϊκές εταιρείες – ανάμεσά τους εταιρείες με το χειρότερο ιστορικό σε ατυχήματα, όπως η Repsol  – για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Σήμερα σειρά είχαν άλλες δύο περιοχές του Ιονίου, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπαρισσιακού Κόλπου, μίας από τις ομορφότερες και πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα περιοχές της χώρας, για την οποία μόλις το φθινόπωρο εκδόθηκε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της! Η προοπτική εξορύξεων στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος) απειλεί ευθέως το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα και εναντιώνεται στο πνεύμα του σχετικού ΠΔ».

«Αποτελεί πρόκληση το γεγονός αλλά και η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση έχει παραδώσει άνευ όρων τη μισή χώρα σε πετρελαϊκές, υιοθετώντας μάλιστα το ψευδές αφήγημά τους περί αναπτυξιακών οφελών από τις εξορύξεις,» ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Θέτουμε σε κίνδυνο τον τουρισμό και τον φυσικό πλούτο της χώρας για έναν ενεργειακό πόρο χωρίς μέλλον που θα πρέπει σύντομα να αφήσουμε πίσω μας.»

4 αλήθειες που προσπαθεί να κρύψει η Ελληνική κυβέρνηση:
• Προκειμένου να συγκρατηθεί η πλανητική θερμοκρασία στον 1,5°C και να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα πριν τα μέσα του αιώνα.
• Το παραπάνω είναι τεχνικά εφικτό, ενώ τα αναπτυξιακά και κοινωνικά οφέλη σημαντικά μεγαλύτερα από το σημερινό σύστημα το οποίο βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα.
• Πολλές από τις σημερινές επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες είναι εξαιρετικά επισφαλείς και οικονομικά (κίνδυνος αχρηστευμένων κεφαλαίων – stranded assets) ακριβώς επειδή η παγκόσμια οικονομία θα μειώσει ραγδαία τη χρήση τους τα επόμενα χρόνια.
• Ακόμα και χωρίς την περίπτωση ατυχήματος, η επιχειρησιακή ρύπανση από βιομηχανικής κλίμακας εξορύξεις θα υποβαθμίσει σημαντικά τον φυσικό πλούτο και τον τουρισμό της χώρας.
«Η ελληνική κοινωνία οφείλει να αντισταθεί σε αυτόν τον παραλογισμό και να ακολουθήσει το παράδειγμα των τοπικών πρωτοβουλιών σε Ήπειρο, Ιωάννινα, Κρήτη που ήδη πρωτοστατούν στον αγώνα για κλιματική δικαιοσύνη. Σύμμαχός μας το παγκόσμιο κλιματικό κίνημα, το οποίο μέρα με την ημέρα γιγαντώνεται διεθνώς, απαιτώντας από τις κυβερνήσεις να εισακούσουν τη φωνή της επιστήμης και όχι τα συμφέροντα των πετρελαϊκών», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου.

Η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση:
• Ακύρωση όλων των σχεδίων για εξορύξεις υδρογονανθράκων
• Εκπόνηση ΕΣΕΚ και μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που να συνάδουν με τις υποδείξεις της επιστήμης για συγκράτηση της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα