Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

Γνωρίζοντας την τέχνη της τυπογραφίας (φωτογραφίες)

Να παρακολουθήσουν βήμα προς βήμα την εξέλιξη της τυπογραφίας μέσα στους αιώνες, από την επανάσταση του Γουτεμβέργιου έως τη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, είχαν δεκάδες Χανιώτες και Χανιώτισσες αλλά και πολλά παιδιά που βρέθηκαν την Τετάρτη στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την ημέρα των Μουσείων.
Ειδικότερα, το μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας, παρέμεινε ανοιχτό καθ’ όλη την ημέρα για να υποδεχθεί με ελεύθερη είσοδο το κοινό προσφέροντας ένα μοναδικό ταξίδι στο παρελθόν της τυπογραφικής τέχνης.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε οργανωμένη ξενάγηση από την Διευθύντρια του Μουσείου Έλια Κουμή, ενώ οι συμμετέχοντες στην ξενάγηση είχαν την ευκαιρία να τυπώσουν σε παλιά μηχανήματα, να πληροφορηθούν για τις παλιές τεχνικές εκτύπωσης μέσα από ειδικά βίντεο, αλλά και να απολαύσουν τη μοναδική έκθεση για τη γραφή του γραφίστα και τυπογράφου Αντώνη Παπαντωνόπουλου αλλά τις σπάνιες εκδόσεις της Συλλογής Κώστα Τζωρτζάκη που φιλοξενείται σε ειδική πτέρυγα του Μουσείου.
«Είναι πραγματικά πολύ ωραία. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα η δωρεά – συλλογή του Κ. Τζωρτζάκη με τα παλιά βιβλία όπως και η έκθεση για τη γραφή. Νομίζω ότι ήταν μια πολύ καλή πρωτοβουλία που γιόρτασε με αυτό τον τρόπο το Μουσείο Τυπογραφίας την ημέρα των Μουσείων και η ξενάγηση που μας έγινε ήταν πολύ κατατοπιστική», σημείωσε η Γεωργία που επισκέφθηκε το Μουσείο για πρώτη φορά.
Με θετικές εντυπώσεις έφυγε από το Μουσείο και ο κ. Στέλιος: «Πρώτη φορά έρχομαι. Μου προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση τα πολλά μηχανήματα αλλά και το σπάνιο έντυπο μουσειακό υλικό που εκτίθεται στο Μουσείο».
Ο Γιώργος με τη σύζυγό του και το μικρό παιδί τους δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την ξενάγηση: «Είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Είχαμε ακούσει καλά λόγια και είπαμε να έρθουμε. Αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο ήταν τα παλιά μηχανήματα. Επίσης, ο χώρος είναι πολύ καλά οργανωμένος και η ατμόσφαιρα που δημιουργούν όλα αυτά τα εκθέματα εντυπωσιακή».
«Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον το Μουσείο και ο χώρος όπως είναι στημένος αλλά και το γεγονός ότι έχουν γίνει τόσες δωρεές παλιών μηχανημάτων από ιδιώτες», επεσήμανε ο Γιάννης που τράβηξαν την προσοχή του ιδιαίτερα οι αφίσες από τον διαγωνισμό αφίσας για την τυπογραφία που οργανώνει το Μουσείο Τυπογραφίας.
Η Διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας Έλια Κουμή σημείωσε ότι το Μουσείο όπως κάθε χρόνο τίμησε την ημέρα των Μουσείων υποδεχόμενο, με ελεύθερη είσοδο, το κοινό από το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα.
«Το πρωί είχαμε μια οργανωμένη ξενάγηση σχολείου με ελεύθερη είσοδο και το απόγευμα πραγματοποιήσαμε μια οργανωμένη ξενάγηση για μεγάλους, ενώ επισκέπτες έρχονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», σημείωσε η κα Κουμή. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι του χρόνου το Μουσείο Τυπογραφίας αναμένεται να φιλοξενήσει το ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας της Ευρώπης, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός αφίσας με θέμα την τυπογραφία.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι το Μουσείο Τυπογραφίας είχε προετοιμάσει ειδικό πρόγραμμα – έκπληξη για τους μικρούς επισκέπτες του με παιχνίδια και δραστηριότητες που βασίζονταν σε γράμματα και φυσικά υλικά!
Στο πλαίσιο αυτό τα παιδιά με τη βοήθεια της δασκάλας θεατρικού παιχνιδιού Στέλλας Σκορδαρά “έπιασαν” τον… τυπογραφικό Μάη και έφτιαξαν ιδιαίτερα στεφανάκια απολαμβάνοντας και τιμώντας με τον δικό τους τρόπο την ημέρα των μουσείων!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα