Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Γνωριμία με την τέχνη της υφαντικής

Την ευκαιρία να γνωρίσουν και να έρθουν βιωματικά σε επαφή με την πανάρχαια τέχνη της υφαντικής είχαν τα παιδιά που βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου στον Ρώσικο Στρατώνα, όπου πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Τ’ αργαλειού μυθογυρίσματα” από την ομάδα “Μυθογυρίσματα – Μουσικοσκαλίσματα”.
Η δράση, που ήταν δωρεάν για τα παιδιά και οργανώθηκε από τον Δήμο Χανίων, ξεκίνησε με την αφήγηση ενός αρχαίου μύθου κι ενός λαϊκού παραμυθιού για την τέχνη της υφαντικής από την Κυβέλη Κουκουδάκη, ενώ πλαισιώθηκε μουσικά από την Ελευθερία Μπλαζάκη με παραδοσιακά τραγούδια με στίχους εμπνευσμένους από τις ιστορίες.
Η εικαστικός Σοφία Βασιλειάδου μύησε τα παιδιά στα μυστικά της υφαντικής και τους έδωσε τη δυνατότητα να υφάνουν σε τελάρο με νήματα και ειδικές βελόνες.
“Για τα περισσότερα παιδιά η τέχνη της υφαντικής είναι κάτι καινούριο, ωστόσο, αρκετά από αυτά έχουν ακούσει για την υφαντική και τους αργαλειούς από τη γιαγιά τους”, σημείωσε η κα Βασιλειάδου.
Πάντως, όπως τόνισαν τα μέλη της ομάδας, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα σε χώρους με αργαλειούς, φέρνοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες σε επαφή με την πανάρχαια αυτή τέχνη, που όλο και περισσότερο συγκινεί τις νεότερες.
Να σημειώσουμε ότι η ομάδα “Μυθογυρίσματα – Μουσικοσκαλίσματα” πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα υφαντικής στο καλλιτεχνικό χωριό “Βερέκυνθος” ή και μέσα από επισκέψεις σε σχολεία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα